Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utjecaj na ekonomiju

Bez obzira na poraz, Mundijal donosi više koristi nego štete

navijači
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
24.06.2014.
u 16:16

HUP – SP neće utjecati na tvrtke, stigle su organizirati svoje poslovanje

Dok padaju procjene koliko je nastup na SP-u hrvatske reprezentacije donio vjetra u leđa domaćoj ekonomiji, pogotovu proizvođačima pića i ugostiteljima, navijačke strasti mogle bi donijeti i jedan nepoželjan učinak. Sigurno je da će mnogi zbog utakmica Mundijala idućih dana na posao doći neispavani, kasnit će ili će ga preskočiti.

Za usporedbu, britanske tvrtke izgubit će četiri milijarde funti u produktivnosti zbog “bolesti Svjetskog kupa”, koje su radnicima izgovor samo da bi mogli gledati okršaj omiljene momčadi, pokazuje istraživanje konzultantske tvrtke ELAS. Od 1500 ispitanika, njih čak 13 posto priznalo je da će javiti da su bolesni, dok će gotovo polovica na godišnji odmor ili bolovanje. Od onih koji dođu raditi, 85 posto ih je priznalo da će potrošiti najmanje 20 minuta u danu na društvenim mrežama i čitajući novine ne bi li doznali rezultate.

Više koristi nego štete

No, ne gledaju svi na to kao na izgubljeno vrijeme jer produktivnost radnika ovisi o pozitivnim emocijama koje će se preliti u svakodnevne zadatke. Za Hrvatsku egzaktnih podataka nema, a takvo istraživanje nitko i nije provodio, kaže Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

– Ne vjerujem da će Svjetsko prvenstvo znatno utjecati na tvrtke, uostalom, već se dugo zna kad se održava i tvrtke su mogle organizirati poslovanje – kaže Jakelić. Mundijal bi ipak mogao poslodavcima donijeti više koristi nego štete od pada produktivnosti zbog pospanih radnika, smatra psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić. – Da bismo dali maksimalno na poslu i u svakodnevnom životu, moramo imati aktivan odmor i emocionalno punjenje, što je jedan od ključnih elemenata psihičkog zdravlja – kaže autorica knjige “Avantura osobne promjene”.

Radnika treba držati zadovoljnim

– Nogomet je oboje, a razočaran čovjek bez modela identifikacije u političarima ili umjetnicima doživljava emocionalno punjenje kad Mandžukić zabije gol jer uspjeh inspirira, a svima je jasno da je uspjeh postigao trudom, a ne prijevarom te da nakon njega neće u Remetinec – kaže naša sugovornica, smatrajući da bi tvrtke trebale kapitalizirati te emocije i, ako to posao dopušta, organizirati poslovanje da radnici koji to žele mogu pratiti utakmice.

U koncernu Agrokor smatraju da prvenstvo neće utjecati na produktivnost. U štetu od nogometa ne vjeruje ni Branko Roglić, vlasnik Orbica. – Radnika treba držati zadovoljnim, uz teške trenutke na poslu omogućiti mu da se relaksira, no ne bih dopustio da se kasni na posao – kaže nekadašnji igrač juniora Hajduka.

Nije samo trošak

Bi li dopustio gledanje utakmice na radnom mjestu? – Da, na onim mjestima na kojima je to moguće. Želja dobrog radnika je zakon – kaže Roglić.

U Agrokoru pak kažu da bi nogomet na poslu bio dopušten pod uvjetom da je to tehnološki izvedivo. Iz Atlantic grupe ističu da je na nogomet teško gledati isključivo u troškovnom smislu, a na radnike samo kao na sredstvo produktivnosti. “Rad i produktivnost su važni, oni su okosnica društvenog rasta i razvoja, ali život sa svim svojim pojavnostima daleko je kompleksniji i važniji. To je misao kojom ćemo se voditi tijekom trajanja Mundijala”, poručuju iz Atlantica.

>> Izbornik Kovač spustio se među navijače: Dat ćemo sve od sebe

Komentara 1

AN
Andreeejjj
00:13 25.06.2014.

Naši bolesno nerealni navijači su dizali HRV repku u nebesa i favorite SP...Evo naše skromne i retardirane mogučnosti i REALNOSTI!!!! Naši junaci su brzoooo...ZA KUČI SPREMNI...juhuhuuuuuuuuuu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije