Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVE CIJENE MEDALJA

Neću broncu, ona vrijedi samo tri i pol eura

'(FILES) A handout image obtained from the London 2012 organising committee (LOCOG) on July 27, 2011 shows the London 2012 Olympic medals designed by British artist David Watkins. The Olympic medals?
'HO'
31.07.2012.
u 21:45

Kada se zlatno odličje analizira po komponentama, ono vrijedi 522 eura!

Medalje najboljim sportašima prvi su put dodjeljivane na OI u St. Louisu. Kroz povijest te su najcjenjenije nagrade sportašima bile različitih oblika i težina. Njihov je dizajn za svake Igre drukčiji. Tako su ove u Londonu najveće i najteže dosad. Dva su puta veće od onih koje su dodjeljivane u Pekingu. Zlatne medalje imaju samo jedan posto zlata, a ostatak čine srebro (92,5 posto) i bakar (6,16 posto). MOO traži od organizatora da se drži pravila pri izradi: svaka zlatna medalja mora sadržavati 550 grama visokokvalitetnog srebra i šest grama zlata.

Kada se zlatno odličje analizira po komponentama, ono vrijedi 522 eura. U srebrnim medaljama umjesto zlata stavlja se bakar, a takvo odličje vrijedi 268 eura. Brončana medalja izrađuje se od 97 posto bakra, 2,5 posto cinka i 0,5 posto kositra, a vrijedi samo tri i pol eura. Na Igrama u Londonu dodijelit će se 4700 medalja. Za njihovu je izradu potrošeno osam tona zlata, srebra i bakra, koji su iskopani u američkim i mongolskim rudnicima. 

Ključne riječi

Komentara 1

AL
AlienattacK
22:00 31.07.2012.

Ovi illuminati se više i ne skrivaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije