Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl preko bare

NBA specijal u Maxu: Tko može izdržati tu vrućinu!?

Miami Heat (1)
Foto: AFP
1/7
30.10.2012.
u 14:18

Još od ranih 80-ih i okršaja Birdovih Celticsa i Magicovih Lakersa nije bilo takva rivaliteta kao što bi se mogao razviti između LeBronovih Heatsa i Bryantovih Lakersa.

Pred nama je nova NBA sezona, ovaj put cijela, a priču o novoj sezoni nove zlatne ere donosi sportski tjednik Max!

Još od ranih 80-ih i okršaja Birdovih Celticsa i Magicovih Lakersa nije bilo takva rivaliteta kao što bi se mogao razviti između LeBronovih Heatsa i Bryantovih Lakersa.

Doduše, ta LeBronova dominacija mogla bi dovesti i do nadmoći kakva je bila ona Bullsa iz 90-ih kada su čikaški bikovi na leđima spektakularnog Jordana osvojili šest naslova. U to ime već se javljaju NBA kroničari i kolumnisti s temama “može li LeBron James biti bolji od Jordana?” i “hoće li Kobe završiti karijeru s više trofeja od Michaela?”. Dobar dio odgovora na ta pitanja znat ćemo već na kraju ove sezone.

Po sastavima koje imaju doista se može očekivati da će u lipnju za NBA naslov igrati Miami i Lakersi. To predviđa i anketa provedena između generalnih menadžera (GM) svih 30 NBA klubova, a da je to uvijek bila najbolja prognoza, dokazuje i njena lanjska preciznost. Naime, GM-ovi su pogodili svih šest divizijskih prvaka, predvidjeli su da će Miami i Oklahoma igrati finale i da će Miami biti prvak. Za razliku od Heata, za čiji naslov na Istoku nije glasao samo jedan GM, Lakersi su na Zapadu imali “slabiju podršku”, no ipak je 60 posto šefova momčadi u “jezerašima” vidjelo prvaka konferencije. Oklahoma je dobila 36,7 posto, a jedan je GM glasovao za Denver.

U anketi među generalnim menadžerima samo je Pat Riley, šef Miamija, rekao da će prvaci Istočne konferencije biti Boston Celticsi. No nije on to ustvrdio zato što u to vjeruje ili zato da bi zbunio glavnog rivala, nego zato što je morao. Naime, u ovoj anketi generalni menadžeri nisu smjeli glasati za svoj klub i svoga igrača.

Garnettu sve isplanirano

Dakako, Celticsi su dovoljno dobri da ozbiljno priprijete Miamiju koji je prigrlio njihova šutera, najboljega šutera NBA lige Raya Allena jer se ovaj razišao s razigravačem  Rajonom Rondom. Heat je doveo i Rasharda Lewisa, još jednog veterana tricaša, kako bi raširio reket.

Za LeBrona i Wadea trener Spoelstra neće imati prave alternacije i oni će morati vući, bez predaha. A upravo će racionalizacija minutaže Kevina Garnetta biti ključna zadaća trenera Bostona Doca Riversa. Dogovoren je takozvani “plan 5-5-5” što znači da će Garnett počinjati prvu i treću četvrtinu i igrati u svakoj od njih po pet minuta. Vraćat će se krajem prve i treće i igrati par minuta na početku druge i četvrte i opet izaći. Na koncu će igrati posljednjih pet minuta.

Najimpresivniju petorku svakako će imati Lakersi. Steve Nash, Kobe Bryant, Ron Artest (alias Metta World Peace), Pau Gasol i Dwight Howard među sobom imaju čak 33 All-Star zvjezdice. Premda na prvi pogled petorka izgleda moćnije od svih, mnogi se pitaju može li Nash više igrati obranu i kako će Bryant podnijeti da lopta više nije najviše kod njega? Osim toga, neće Lakersima biti lako ni biti prvima u gradu jer LA Clippersi nikad bolje nisu izgledali. Chrisu Paulu, Blakeu Griffinu i DeAndreu Jordanu dodali su dva veterana, Granta Hilla i Lamara Odoma, koji su, doduše, bliži kraju karijere nego najboljim sezonama.

Bitka za New York

U raznoraznim predviđanjima uoči sezone postoji i ono koji bi igrači mogli biti najveće razočaranje. Čovjek koji se često spominje jest Ray Allen, 37-godišnji prebjeg iz Celticsa u Heat. Objašnjenje je da, ako Allena ne ide šut, on nema drugih vrijednosti kojima bi mogao zaraditi minute na parketu. Razočaranja bi mogli biti i New York Knicksi i Brooklyn Netsi koji će voditi bitku za New York.

Među najvećim potencijalnim x-faktorima nove sezone spominje se i australski Hrvat Andrew Bogut. On je praktički na novom početku. Prvi pick drafta 2005. razmijenjen je iz Bucksa u Warriorse i bit će strašno motiviran da svoj novi klub podigne na višu razinu.

Među kojekakvim (pr)ocjenama izašla je i ona koja se bavi rangiranjem trenera. Zbog toga što najbolje reagira tijekom utakmice i najbolje motivira igrače, najkvalitetnijim strategom procijenjen je Greg Popovich kojemu će ovo biti 17. sezona na čelu Spursa. Najboljim defenzivnim trenerom smatra se Chicagov Tom Thibodeau, a najbolje napadačke setove ima George Karl iz Denvera.

Čak 50 posto trenera u NBA ligi nisu bijelci. Četrnaestorica su crnci, a jedan je filipinskih korijena (Miamijev Erik Spoelstra). To je puno manje od broja obojenih igrača, a njih je u ovoj ligi 80-ak posto. Čini se da je vrijeme trenera s ugovorima koji prelaze pet milijuna dolara prošlo pa su se mnogi klubovi okrenuli mlađima koji se zadovoljavaju više prilikom nego novcem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije