Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE U KATAR?

Najveći gubitnik je lucidni igrač s 33 nastupa za vatrene, ovo su tri najveća dobitnika Lige nacija

storyeditor/2022-09-25/PXL_250922_95841581.jpg
Igor Soban/PIXSELL
26.09.2022.
u 12:10

Dalić trenutačno ima 30-oricu kandidata, no do SP-a u Kataru morat će otpisati četvoricu. Ove dvije utakmice puno su mu toga otkrile

Hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je u 2022. godini svih šest utakmica u Ligi nacija, a izbornik Zlatko Dalić koristio je u njima 30-oricu nogometaša: vratare Livakovića i Ivušića, u obrani Juranovića, Vrsaljka, Stanišića, Lovrena, Ćaletu-Cara, Pongračića, Vidu, Erlića, Šutala, Gvardiola, Sosu i Barišića, u veznom redu Brozovića, Modrića, Kovačića, Pašalića, Vlašića, Jakića, Majera, Ivanušeca i Sučića, te u napadačkom dijelu Brekala, Oršića, Perišića, Kramarića, Budimira, Petkovića i Livaju.

Brekalo najveći gubitnik

Pogotke za Hrvatsku postigli su Modrić (2), Kramarić (1), Pašalić (1), Sosa (1), Majer (1), Livaja (1), Lovren (1). Među ovih 30 nogometaša krije se Dalićev popis za Svjetsko prvenstvo u Kataru na kojemu će prvi put biti 26 imena (u Rusiji ih je 2918. godine bilo 23), pa je Liga nacija izborniku poslužila i kao filter kroz kojega je propustio samo ono najbolje što Hrvatska ima.

S popisa 29-orice junaka Lige nacija svojom je voljom izbrisan sad već umirovljeni reprezentativac Šime Vrsaljko, a zastrašujuće jaka konkurencija dovodi u pitanje odlaska na Svjetsko prvenstvo trojice protagonista iz lipanjskih akcija: iznenađujuće Josipa Brekala iz Wolfsburga, Duje Ćalete-Cara iz Southamptona, Marina Pongračića iz Leccea, te očekivano Ivanušeca, Jakića i Sučića. Naravno, na SP će ići i treći vratar, uz Livakovića i Ivušića najvjerojatnije Lovre Kalinić.

03.06.2022., stadion Gradski vrt, Osijek - Nogometna utakmica Lige nacija, Hrvatska - Austrija. Duje Caleta Car Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Najveći gubitnik Lige nacija u ovom se trenutku čini 24-godišnji Josip Brekalo, igrač s 33 nastupa za vatrene, koji je status reprezentativca izgubio po najrelevantnijem kriteriju – formi u klubu. Brekalo ove sezone nije postigao niti jedan pogodak u pet nastupa za Wolfsburg, a prosjek ocjena u Kickeru mu je 4.38 (raspon je od 5 do 1). Šteta za Josipa, nogometaša izvanserijske darovitosti i lucidnosti, koji je znao biti presudan igrač za Hrvatsku, čak i u najjačim utakmicama (kao protiv Španjolske u Zagrebu), ali nogomet nekada zaista zna biti okrutan. Brekalu će se mjesto otvoriti ako netko od sadašnjih reprezentativaca drastično podbaci u formi ili se ne daj Bože ozlijedi.

06.06.2022., stadion Poljud, Split - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 2. kolo, Hrvatska - Francuska. Josip Brekalo. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Sličan slučaj je i sa Šibenčaninom Ćaletom-Carem, po novome igraču engleskog premierligaša Southamptona, ali istodobno igrača u velikom zaostatku kontinuiteta. Zanimljivo, Ćaleta-Car bio je Dalićev odabir za SP u Rusiji, gdje je čak i dobio minutažu protiv Islanda, a sada kada igra u najjačoj ligi u Europi, teško će se probiti i među 26 kandidata.

Što je izbornik Dalić dobio od lipnja do rujna? Dobio je dvojicu oslonaca reprezentacije za sljedeća možda i tri ciklusa; Josip Šutalo (22) i Martin Erlić (24) u lipnju su bili debitanti, a u ovom trenutku uz Joška Gvardiola oni su najsigurniji putnici na Svjetsko prvenstvo iz stoperske linije. Obojica mladi, pošteni, nenametljivi, neiskvareni, a kvalitetni za iskorak na najveću svjetsku pozornicu.

U pluseve, ali one koje smo već imali od ranije, spadaju također Borna Sosa i Lovro Majer, a od sinoć i igrač odluke Marko Livaja.

Gužva u napadu

Velika gužva vlada u napadačkoj liniji, gdje su u konkurenciji za dva mjesta središnje špice čak četvorica igrača: Livaja, Budimir, Petković i Čolak (koji je bio na pretpozivu), dok Kramarića vodimo pod sigurne. Sve će, naravno, ovisiti o – golovima. Tko bude najviše zabijao, taj će vidjeti Katar, i tu nikako ne treba otpisati napadača Glasgow Rangersa Čolaka, čija je statistika za sada vrlo dobra: 9 pogodaka u 13 nastupa.

Soccer Football - Scottish Premiership - Rangers v St Johnstone - Ibrox Stadium, Glasgow, Scotland, Britain - August 13, 2022 Rangers' Antonio Colak celebrates scoring their second goal Action Images via Reuters/Ed Sykes Photo: Ed Sykes/REUTERS
Foto: Ed Sykes/REUTERS

Ove godine listopad će prvi put biti bez akcija reprezentacije, a sljedeće okupljanje vatrenih je tek 14. studenoga, svega devet dana uoči prve utakmice Svjetskog prvenstva protiv Maroka u Dohi. 

>> VIDEO: Kladionice Vatrenima daju manje od 2% šanse za osvajanje Svjetskog prvenstva u Kataru

 

Komentara 1

PA
pajokola1
17:30 26.09.2022.

Taman kad sam pomislio da se Dalić opasuljio kad on opet eksperimentira, i to nam se skoro protiv Austrije osvetilo. Opet je previše ispremiješao ekipu i vukao loše poteze.Ono što se vidi iz aviona je da prvih 11 se iskristaliziralo . To su: Livaković, Sosa, Juranović, Gvardiol,Šutalo,Brozović, Modrić, Kovačić, Perišić, Pašalić i Kramarić....ali vidjelo se da Kovačić nije prava zamjena za Brozovića, ne znam zašto nije zvao Mišića jer dečko je zaslužio poziv i dobro može pokriti tu poziciju, Vida i Lovren trebaju prihvatiti da nemaju prednost pred Erlićem, tužno je bilo gledati Lovrena kako ne može pohvatati Arnautovića, spasio se kad je uvaj zamjenjen, Oršić mora biti prva zamjena za Pašalića ili Perišića a ne Vlašić, Majer prva zamjena za Kovačića, Livaja prva zamjena za Kramarića, i daj Daliću molim te ne eksperimentiraj više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije