Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveće pobjede

Od trijumfa nad Ajaxom i Portom do rušenja velikog Arsenala

Dinamo
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.09.2015.
u 12:50

Arsenal nije prvi velikan nokautiran u Maksimiru, ali Wenger je ipak najveća trenerska žrtva

Pobjeda nad Arsenalom ući će u anale kao jedna od najvećih u Dinamovoj povijesti, premda su u Ligi prvaka padali i veći europski klubovi. Međutim, teško se prisjetiti kada je veći trener od Wengera u zagrebačkom hramu nogometa dobio ovakvu lekciju. I zato kapa do poda Dinamovom šefu Zoranu Mamiću!

Dinamo je u Ligi prvaka 1998. godine u svojoj prvoj sezoni, pod vodstvom Velimira Zajeca, svladao Porto u Zagrebu (3:1), a potom u čudesnoj izvedbi nokautirao Ajax u Amsterdamu (1:0).

U sljedećoj sezoni argentinski trener Osvaldo Ardiles s plavima je remizirao na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda (0:0) i pobijedio Sturm u Zagrebu (3:0). Bila je to do jučer posljednja Dinamova pobjeda u Ligi prvaka.

No, nisu Dinamova europska čudesa počela u grupnoj fazi Lige prvaka. Primjerice, u kvalifikacijama za to natjecanje 1998. godine plavi su u Maksimiru razbili Celtic 3:0. I dan danas to je jedna od najopjevanijih pobjeda plavih ikada. Potpisao ju je Zlatko Kranjčar.

Sličan prizvuk imao je i trijumf nad Partizanom (5:0) godinu ranije (s klupe vodio Marijan Vlak), kada Dinamo samo nevjerojatnom nesrećom protiv Newcastlea nije prošao u Ligu prvaka.

U neka davna vremena, kada je Dinamo bio europski div, pod njegovim kopitima stradavali su Bayern u Münchenu (4:1, 1963. godine), Eintracht (4:0, 1967.), Juventus (3:0, 1967.) i HSV u Zagrebu (4:0, 1970.)...

Posljednji Dinamov trijumf koji je šokirao Europu bilo je još jedno razbijanje Ajaxa, 2007. godine, kada je momčad Branka Ivankovića na krilima Mandžukića i Modrića ostvarila plasman u tadašnju Uefinu ligu.

Osam godina čekali smo da Europa ponovno upozna Dinamo u najraskošnijem izdanju...

>>Na Maksimir je došlo 18.000 gledatelja, pogledajte kakva je bila atmosfera

>>Igrači Dinama: Ovo je pozivnica publici da napunimo Maksimir!

>>Arsenalove mlade zvijezde svladale Dinamo

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije