Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najnovija saznanja na simpoziju Pokaži srce putuju u svijet

Pokaži srce
29.09.2022.
u 09:04

Realov liječnik Niko Mihić i drugi stručnjaci o gorućoj temi zdravlja sportaša

Hrvatska je danas postala središte svijeta kada je u pitanju sportska medicina. Međunarodni simpozij Pokaži srce u Zagrebu je okupio svjetske liječnike, kineziologe, fizioterapeute i ostale stručnjake. Ovom prilikom u Hrvatsku je po prvi put stigao i cijeli liječnički tim nogometnog velikana Real Madrid F.C. Predvodnik liječničke službe ovog šampionskog kluba dr. Niko Mihić istaknuo je važnost pravovremenih i sveobuhvatnih liječničkih pregleda sportaša te otkrio protokol medicinskih pregleda igrača u Real Madridu.

Jako je lijepo vratiti se u voljenu Hrvatsku i moj Zagreb  na poziv mog prijatelja, doc.dr.sc. Tomislava Madžara s kojim surađujem niz godina. Na ovom simpoziju s veseljem zajedno doprinosimo što boljem znanju u području sportske medicine. Ovdje želim upozoriti na važnost detaljnih i dubinskih pregleda sportaša.“ - istaknuo je voditelj zdravstvene službe nogometnog kluba Real Madrid F.C dr. Niko Mihić te dodao: „Mi svakog igrača pregledavamo svaki dan. To je izuzetno važno. Biološke testove radimo najmanje svaka tri mjeseca, a ukoliko postoji neki problem, tada i ranije. Današnji ritam utakmica izuzetno je naporan i zahtjeva sveobuhvatne preglede. Sportska medicina je također znatno napredovala, na raznim pregledima sada imate uvid u najsitnije detalje, stoga je potrebno iskustvo liječnika koji će kvalitetno procijeniti ozbiljnost situacije.“

Uz dr. Niku Mihića na Simpoziju su svoja znanja u radu s najuspješnijim nogometašima današnjice podijelili i njegovi kolege iz kluba. Istaknuti liječnik dr. Jose Lopez Chicharro govorio je o nutricionističkom pristupu i suplementaciji kod ozljede mišića te otkrio kako je za balansiranu prehranu u Realu zaslužan Abbot Nutrition koji je ujedno i znanstveni te nutricionistički partner ovog kraljevskog kluba. Fizioterapeuti Reala Pedro Belon Perez i David Escriva Dominguez predstavili su Istegnuće mišića – od mehanizma ozljede do povratka u igru, a kondicijski trener Antonio Pintus osvrnuo se na aerobnu evaluaciju u profesionalnom nogometu.

Veliko nam je zadovoljstvo i čast da je ponajbolji svjetski klub poslao svoju cijelu zdravstvenu službu na ovaj Simpozij što pokazuje njegovu važnost i kvalitetu. U posljednje vrijeme zabilježen je veliki porast iznenadnih srčanih smrti stoga je ovaj simpozij posebno posvećen upravo toj temi.“ – istaknuo organizator simpozija Pokaži srce, ravnatelj Poliklinike Life doc. dr. sc. Tomislav Madžar te dodao: „Uz simpozij, na ovom problemu kontinuirano radimo kroz projekt Pokaži srce koji diljem Hrvatske tijekom godine osigurava besplatne sportske preglede stotinama sportaša kako bismo spriječili što veći broj srčanih smrti.“

U simpoziju su sudjelovali i domaći stručnjaci poput prof.dr.sc. Dragana Primorca koji je predstavio Hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti kod nogometaša, prof.dr.sc. Milana Miloševića koji je govorio o  preventivnim sportskim pregledima i projektu Pokaži srce te brojnih drugih eminentnih predavača u području sportske medicine, kardiologije, ortopedije, neurokirurgije, fizikalne medicine i rehabilitacije.

Svojim dolaskom Simpozij su podržali i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, posebni savjetnik ministrice u Ministarstvu turizma i sporta Josip Pavić, izaslanik predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Igor Jukić, izaslanik predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Stjepan Merkaš, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić, dekan Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Krističević i drugi.

Simpozij se održao u organizaciji Instituta za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Hrvatskog društvo za nogometnu medicinu, Hrvatskog liječničkog zbora i Poliklinike Life, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske te Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske. Suorganizatori i partneri događaja su Sveučilište Sjever, Zdravstveno veleučilište, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez, Udruga kondicijskih trenera Hrvatske, zdravstvena ustanova Vaš pregled, PSK.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije