Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ADIDAS VS. NIKE

Najlakša kopačka na svijetu protiv stroja za projektile

Messi
Pixsell
30.05.2010.
u 12:37

SP u JAR-u ključan je meč za Adidas i Nike u borbi za dominaciju u svijetu nogometa.

Prognozirati tko bi se mogao naći u finalu Svjetskog prvenstva u JAR-u gotovo je nemoguće, favorita je mnogo – Španjolska, Brazil, Argentina, Italija, Engleska, Njemačka... A velika bitka traje i kad je riječ o proizvođačima opreme, osobito kopački, a dvije kompanije posljednjih godina veliki su suparnici.

Adidas je dugo, dugo bio zaštitni znak Svjetskog nogometnog prvenstva te i danas opskrbljuje najviše reprezentacija, a i proizvođač je službene lopte na posljednjih 11 SP-a, uključujući nadolazeće (lopta jabulani). No, na posljednja dva SP-a u igru se uključio i najmoćniji proizvođač sportske opreme u svijetu – američki Nike. Najveća borba vodi se u dizajniranju i reklami kopački, a trud koji inženjeri tih kompanija ulažu u stalne inovacije i poboljšanja gotovo da je ravan onom koji najveći svjetski proizvođači automobila ulažu u nove modele. Nije ni čudo, Svjetsko nogometno prvenstvo najveći je sportski izlog na svijetu koji će, procjenjuje se, dosegnuti ukupnu gledanost od 13 milijardi ljudi.

Amerikanci su kopačke za Waynea Rooneya pripremali pune tri godine na četiri kontinenta, a u proizvodnji je sudjelovala i sama zvijezda Manchester Uniteda. Želeći da udarac bude što jači, dizajneri su pozvali Rooneya da pomogne jer je baš on tip igrača kojem je razorni udarac zaštitni znak i glavno oružje. Usto, "podvozje" kopačke dodatno je zaštićeno i noga može normalno disati i ostati suha čak i kad pljušti kao iz kabla. Kad smo već kod kiše, prije 150 godina kopačke su težile pola kilograma, a čim bi se teren natopio, dosegnule bi masu od punog kilograma. Izgledale su poput čizmica, prekrivale su gležanj jer je netko mislio da će to spasiti igrače od ozljeda.

Danas najlakša kopačka na svijetu teži svega 165 grama i nosi je Lionel Messi. To perce, čiju lakoću možete zamisliti kad vam u trgovini nasijeku malo više od 15 deka šunke, nije šivano koncem, već je spajano toplinski, kao i lopta jabulani. Lakša je čak od nekih sprinterica, a kad ju je obuo, Messi je izjavio kako ima osjećaj kao da nema ništa na nogama. Lani mu se u finalu Lige prvaka u jednom trenutku baš to i dogodilo, u skoku kod drugog gola Barcelone ispala mu je s noge, no Messi je to pretvorio u briljantan marketinški potez.

SP 2010. za Adidas i Nike ključan je meč u borbi za dominaciju u nogometu. Sigurnu broncu drži Puma, a svi ostali tek su promatrači. Ne po kvaliteti, već po ulaganju i moći.

Ključne riječi

Komentara 1

SA
Salinger
19:00 30.05.2010.

Pročitao sam ovo u novinama... Engleska ne nosi Nikeovu garnituru dresova! Nosi UMBRO dresove!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije