Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FFC 16

Najkrvavija borba večeri ona između Hrvata i Srbina

FFC 16
Foto: Ivana Kaurloto, Fight Channel
1/16
07.12.2014.
u 09:05

U glavnoj borbi večeri dominantnom Talijanu Sakari puknuo je desni biceps pa je krajem prve runde predao meč Poljaku Browarskom

Kakva simbolika. Najkrvavija borba večeri na bečkoj borilačkoj priredbi FFC 16 bila je okršaj između Hrvata i Srbina, ali pod austrijskom (Bilić) i engleskom (Pešić) zastavom. Nakon borbe, koju je sudačkim prekidom dobio Manuel Bilić, obojica su morala potražiti liječničku pomoć, no to je Biliću zacijelo bila najdraža liječnička intervencija u životu.

Premda je prije, a i tijekom borbe, provocirao, Pešić je na koncu priznao premoć Biliću pred kojeg je kleknuo i naklonio mu se.

- Bila mi je ovo najkrvavija borba u karijeri u koju nisam ušao hladne glave. Na kraju sam ipak imao dobre živce i srce i pobijedio. Ne sviđa mi se kako se Pešić ponašao prije borbe, no nakon borbe bio je korektan – kazao je Bilić inače rođen u Dugom Selu.

Još dvije hrvatske pobjede vidjelo je onih 2500 gledatelja u dvorani Multiversum Schwechat. Prvak Hrvatske u kik-boksu, Osječanin Ivan Zidar, pobijedio je na bodove Rumunja Spana. Ziđo je profesionalni vojnik koji, rukuje topom u borbenom vozilu pješaštva, a očito ima i topove u šakama.

- Pobijedio sam iskusnijeg borca u borbi u kojoj sam ja bio autsajder. Ovo mi je bio tek drugi profesionalni meč, no imam ja za sobom 70-tak amaterskih što je iskustvo koje mi je pomoglo. Moja osnovna taktika bili su niski udarci nogom, išao sam na sigurno, dok ne skupim iskustvo pa da se i ja mogu boriti atraktivno – kazao je 23-godšnji Hrvat pozdravljajući bivše i sadašnje članove Druge bojne Puma.

Kristijan Perak je pak suvlasnik dubrovačke zaštitarske tvrtke Perak Protektor, zajedno s bratom Marom, koji mu je sinoć bio u kutu. Njegovu borbu po MMA pravilima sa Pirteom prekinuo je sudac jer se nakon tri udarca nogom u glavu (na podu) Rumunj prestao braniti.

- Ušao sam s taktikom da ne forsiram, da ga osjetim u stojećoj borbi, da vidim što radi, kako se kreće. Otvorila mi se prilika da skratim distancu, da radim rušenja. Srušio sam ga prvi put, no u jednom trenutku mi je dobro uhvatio polugu no uspio sam ga podignuti i otresti. Oslobodio sam se opasnosti i ponovo smo se našli u stojećoj borbi, no malo iza toga opet je došlo do klinča i onda sam pojačao tempo u parteru, krenuo sam s udarcima. Bacio sam par udaraca, osjetio sam da sam ga pogodio u bradu i uzdrmao. Onda sam napravio soccer kick na što je on ostao ošamućen pa je sudac bio prisiljen prekinuti borbu. Pokazalo se to opravdanim jer Rumunj je još i kod proglašenja teturao – opisao je svoj nastup Perak.

Priredbu su otvorile dvije boksačice koje su se borile za dva pojasa (WBF i WIBF). Njemica Nicole Wesnar nokautirala je u trećoj rundi Mađaricu Ginu Chamie i tako postala svjetska prvakinja sa 37 godina. Samo pet godina nakon prvog ulaska u ring.

Nažalost, bečki gledatelji nisu doživjeli planirani vrhunac večeri jer je, u glavnoj borbi priredbe, dominantnom Talijanu Sakari puknula tetiva desnog bicepsa pa je krajem prve runde predao meč Poljaku Browarskom. Sakaru je došlo bodriti oko 200 talijanskih navijača, dogodila se čak i bakljada (koju su zaštitari brutalno sanirali), no Talijan je istu večer završio u bolnici.

Bolničku intervenciju trebao je i Browarski jer mu je slomljen nos, no i u takvom stanju Poljak je došao na press konferenciju gdje je iskreno priznao:

- Nisam sretan zbog načina na koji je završila ova borba i kako mi je pripala pobjeda. Zapravo, ja nisam pobjednik u ovoj borbi.

Takvo što nije kazao i 37-godišnji Dževad Poturak iz BiH koji je nakon tijesno izborene pobjede nad Grkom Panagiotisom priznao da mu boriti se s mladim lavovima ide sve teže. Isti je razlog ponukao i 36-godišnjeg Fadija Merzu da s borbom protiv Talijana Caprusa okonča svoju dugogodišnju karijeru. No, nakon uvjerljive pobjede (nokautom) počeo je sumnjati da mu je 164. borba i posljednja u karijeri.

- Prije borbe sam bio siguran da mi je ovo posljednja borba, no nakon nje u to više nisam siguran. Ako FFC opet dođe u Beč možda ćete me opet vidjeti u ringu. Ja se držim one "nikad ne reci nikad".

S njegovim sunarodnjacima, Schranzom i Rakićem, bio je jako zadovoljan Orsat Zovko, glavni organizator i vlasnik promocije FFC. Schranz je prisilio na predaju favoriziranog Slovenca Krušiča (giljotina), a Rakić je isto to učinio u trećoj rundi svoje borbe s Poljakom Prachniom.

- Za mene je najugodnije iznenađenje večeri bio Rakić – istaknuo je Zovko.

Glavni promotor priredbe uvažio je ispriku Albanca Skhodrana Veselog koji, premda je pobijedio, nije bio zadovoljan svojim nastupom.

- Prve dvije runde sam dobio, a treću sam izgubio jer sam ostao bez snage. Nije to bila moja najbolja borba i zato vas molim da mi oprostite. Sljedeći puta ćete me vidjeti u boljem izdanju - obećao je Veseli. 

REZULTATI: FFC 16:

ŽENSKI BOKS: Nicole Wesner (Njemačka) - Gina Chamie (Mađarska) 3:0 (KO3).
K-1 BORBE: 68 kg: Zidar (Hrvatska) - Span (Rumunjska) 3:0, 73 kg: Kallah (Maroko) - Ahmeti (Austrija) 3:0, 77 kg: Ašugbabijan (Armenija) - Živković (Srbija) 3:0, teška: Poturak (BiH) – Panagiotis (Grčka) 3:0, Veseli (Albanija) – Chen (Kina) 3:0, Merza (Austrija) – Capurso (Italija) 3:0 (KO1).
SLOBODNA BORBA: 82 kg: Perak (Hrvatska) - Pirtea (Rumunjska) 3:0 (TKO1, udarci), 66 kg: Bilić (Austrija) - Pešić (Engleska) 3:0 (TKO, udarci), 77 kg: Vrbinc (Slovenija) - Buljubašić (Austrija) 3:0 (TKO1, gušenje s leđa), 93 kg: Rakić (Austrija) - Prachnio (Poljska) 3:0 (TKO 3, udarci), 66 kg: Schranz (Austrija) - Krušič (Slovenija) 3:0 (TKO1, giljotina),93 kg: Browarski (Poljska) - Sakara (Italija) 3:0 (predaja zbog ozljede).

Komentara 60

Avatar navijač
navijač
13:22 07.12.2014.

Srbi uvjek provociraju pa dobiju po tamburi.

Avatar Dančo
Dančo
11:17 07.12.2014.

nisu za komšije muški sportovi poput nogometa, rukometa, hokeja i borilackih disciplina. držite se vi odbojke, streljaštva i ostalih nježnih sportova

CR
Crafter
13:20 07.12.2014.

Neznam šta fali ovome sportu,bolje da se ispucavaju u ringu sa "svojima" nego ko većina papaka na ženama doma,pa ispoljavati agresiju u prometu svaki dan i tako

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije