Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Borilački sport

Najkrvavija borba večeri ona između Hrvata i Srbina

U glavnoj borbi večeri dominantnom Talijanu Sakari puknuo je desni biceps pa je krajem prve runde predao meč Poljaku Browarskom
07. prosinca 2014. u 09:05 60 komentara 89104 prikaza
FFC 16
Foto: Ivana Kaurloto, Fight Channel
Pogledajte galeriju 1/16

Kakva simbolika. Najkrvavija borba večeri na bečkoj borilačkoj priredbi FFC 16 bila je okršaj između Hrvata i Srbina, ali pod austrijskom (Bilić) i engleskom (Pešić) zastavom. Nakon borbe, koju je sudačkim prekidom dobio Manuel Bilić, obojica su morala potražiti liječničku pomoć, no to je Biliću zacijelo bila najdraža liječnička intervencija u životu.

Premda je prije, a i tijekom borbe, provocirao, Pešić je na koncu priznao premoć Biliću pred kojeg je kleknuo i naklonio mu se.

- Bila mi je ovo najkrvavija borba u karijeri u koju nisam ušao hladne glave. Na kraju sam ipak imao dobre živce i srce i pobijedio. Ne sviđa mi se kako se Pešić ponašao prije borbe, no nakon borbe bio je korektan – kazao je Bilić inače rođen u Dugom Selu.

Još dvije hrvatske pobjede vidjelo je onih 2500 gledatelja u dvorani Multiversum Schwechat. Prvak Hrvatske u kik-boksu, Osječanin Ivan Zidar, pobijedio je na bodove Rumunja Spana. Ziđo je profesionalni vojnik koji, rukuje topom u borbenom vozilu pješaštva, a očito ima i topove u šakama.

- Pobijedio sam iskusnijeg borca u borbi u kojoj sam ja bio autsajder. Ovo mi je bio tek drugi profesionalni meč, no imam ja za sobom 70-tak amaterskih što je iskustvo koje mi je pomoglo. Moja osnovna taktika bili su niski udarci nogom, išao sam na sigurno, dok ne skupim iskustvo pa da se i ja mogu boriti atraktivno – kazao je 23-godšnji Hrvat pozdravljajući bivše i sadašnje članove Druge bojne Puma.

Kristijan Perak je pak suvlasnik dubrovačke zaštitarske tvrtke Perak Protektor, zajedno s bratom Marom, koji mu je sinoć bio u kutu. Njegovu borbu po MMA pravilima sa Pirteom prekinuo je sudac jer se nakon tri udarca nogom u glavu (na podu) Rumunj prestao braniti.

- Ušao sam s taktikom da ne forsiram, da ga osjetim u stojećoj borbi, da vidim što radi, kako se kreće. Otvorila mi se prilika da skratim distancu, da radim rušenja. Srušio sam ga prvi put, no u jednom trenutku mi je dobro uhvatio polugu no uspio sam ga podignuti i otresti. Oslobodio sam se opasnosti i ponovo smo se našli u stojećoj borbi, no malo iza toga opet je došlo do klinča i onda sam pojačao tempo u parteru, krenuo sam s udarcima. Bacio sam par udaraca, osjetio sam da sam ga pogodio u bradu i uzdrmao. Onda sam napravio soccer kick na što je on ostao ošamućen pa je sudac bio prisiljen prekinuti borbu. Pokazalo se to opravdanim jer Rumunj je još i kod proglašenja teturao – opisao je svoj nastup Perak.

Priredbu su otvorile dvije boksačice koje su se borile za dva pojasa (WBF i WIBF). Njemica Nicole Wesnar nokautirala je u trećoj rundi Mađaricu Ginu Chamie i tako postala svjetska prvakinja sa 37 godina. Samo pet godina nakon prvog ulaska u ring.

Nažalost, bečki gledatelji nisu doživjeli planirani vrhunac večeri jer je, u glavnoj borbi priredbe, dominantnom Talijanu Sakari puknula tetiva desnog bicepsa pa je krajem prve runde predao meč Poljaku Browarskom. Sakaru je došlo bodriti oko 200 talijanskih navijača, dogodila se čak i bakljada (koju su zaštitari brutalno sanirali), no Talijan je istu večer završio u bolnici.

Bolničku intervenciju trebao je i Browarski jer mu je slomljen nos, no i u takvom stanju Poljak je došao na press konferenciju gdje je iskreno priznao:

- Nisam sretan zbog načina na koji je završila ova borba i kako mi je pripala pobjeda. Zapravo, ja nisam pobjednik u ovoj borbi.

Takvo što nije kazao i 37-godišnji Dževad Poturak iz BiH koji je nakon tijesno izborene pobjede nad Grkom Panagiotisom priznao da mu boriti se s mladim lavovima ide sve teže. Isti je razlog ponukao i 36-godišnjeg Fadija Merzu da s borbom protiv Talijana Caprusa okonča svoju dugogodišnju karijeru. No, nakon uvjerljive pobjede (nokautom) počeo je sumnjati da mu je 164. borba i posljednja u karijeri.

- Prije borbe sam bio siguran da mi je ovo posljednja borba, no nakon nje u to više nisam siguran. Ako FFC opet dođe u Beč možda ćete me opet vidjeti u ringu. Ja se držim one "nikad ne reci nikad".

S njegovim sunarodnjacima, Schranzom i Rakićem, bio je jako zadovoljan Orsat Zovko, glavni organizator i vlasnik promocije FFC. Schranz je prisilio na predaju favoriziranog Slovenca Krušiča (giljotina), a Rakić je isto to učinio u trećoj rundi svoje borbe s Poljakom Prachniom.

- Za mene je najugodnije iznenađenje večeri bio Rakić – istaknuo je Zovko.

Glavni promotor priredbe uvažio je ispriku Albanca Skhodrana Veselog koji, premda je pobijedio, nije bio zadovoljan svojim nastupom.

- Prve dvije runde sam dobio, a treću sam izgubio jer sam ostao bez snage. Nije to bila moja najbolja borba i zato vas molim da mi oprostite. Sljedeći puta ćete me vidjeti u boljem izdanju - obećao je Veseli. 

REZULTATI: FFC 16:

ŽENSKI BOKS: Nicole Wesner (Njemačka) - Gina Chamie (Mađarska) 3:0 (KO3).
K-1 BORBE: 68 kg: Zidar (Hrvatska) - Span (Rumunjska) 3:0, 73 kg: Kallah (Maroko) - Ahmeti (Austrija) 3:0, 77 kg: Ašugbabijan (Armenija) - Živković (Srbija) 3:0, teška: Poturak (BiH) – Panagiotis (Grčka) 3:0, Veseli (Albanija) – Chen (Kina) 3:0, Merza (Austrija) – Capurso (Italija) 3:0 (KO1).
SLOBODNA BORBA: 82 kg: Perak (Hrvatska) - Pirtea (Rumunjska) 3:0 (TKO1, udarci), 66 kg: Bilić (Austrija) - Pešić (Engleska) 3:0 (TKO, udarci), 77 kg: Vrbinc (Slovenija) - Buljubašić (Austrija) 3:0 (TKO1, gušenje s leđa), 93 kg: Rakić (Austrija) - Prachnio (Poljska) 3:0 (TKO 3, udarci), 66 kg: Schranz (Austrija) - Krušič (Slovenija) 3:0 (TKO1, giljotina),93 kg: Browarski (Poljska) - Sakara (Italija) 3:0 (predaja zbog ozljede).

Na Papuku pronađena dva smrznuta tijela
NEZAPAMĆENA TUGA
Detalji tragedije na Papuku: Smrznuti muškarci bili su šogori. Nosili su tenisice i bili bez jakni
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
 • Avatar navijač
  navijač:

  Srbi uvjek provociraju pa dobiju po tamburi.

 • Avatar Dančo
  Dančo:

  nisu za komšije muški sportovi poput nogometa, rukometa, hokeja i borilackih disciplina. držite se vi odbojke, streljaštva i ostalih nježnih sportova

 • Crafter:

  Neznam šta fali ovome sportu,bolje da se ispucavaju u ringu sa "svojima" nego ko većina papaka na ženama doma,pa ispoljavati agresiju u prometu svaki dan i tako