Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANDREJA PENEZIĆ

Najbolja je deveti put zaredom, no u reprezentaciju se vraćati neće

Andrea Penezić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
26.12.2018.
u 07:00

Jedna je od rijetkih svjetskih vrhunskih igračica koja u vitrinama nema ni jednu medalju s velikih rukometnih natjecanja i koja nije osvojila nijedan europski kup.

Andreja Penezić (33) nedavno je u izboru Sportskih novosti deveti put zaredom proglašena najboljom hrvatskom rukometašicom.

- Deveti put? Mislila sam da je manje. Drago mi je da sam napokon nagradu osobno mogla preuzeti u Zagrebu. Prijašnjih nekoliko godina dodjela je bila u Umagu, Poreču ili Splitu, a zbog obveza nisam je mogla ja primiti. Lijepo je primiti nagradu, možda i posljednji put jer ove sezone igram u manjem klubu koji ne može biti osvajač Lige prvakinja, a za reprezentaciju više ne igram. Tako da su mi male šanse za deseti trofej.

Andreja ove sezone igra za mađarski Siofok. To joj je tek peti klub u kojem igra. Počela je u Lokomotivi, pa je igrala za Podravku Vegetu, potom za Krim. Uoči dolaska u Siofok, igrala je četiri sezone u skopskom Vardaru. Osvojila je 21 trofej u prvenstvima Hrvatske, Slovenije i Makedonije, a jedna je od rijetkih svjetskih vrhunskih igračica koja u vitrinama nema ni jednu medalju s velikih rukometnih natjecanja i koja nije osvojila nijedan europski kup. Najbliže je bila osvajanju trofeja posljednje dvije sezone u Ligi prvakinja. Dvaput je igrala s Vardarom u finalu, no oba je puta izgubila.

- U Mađarskoj mi je za sada odlično. Prošlo je već nekoliko mjeseci od moga dolaska i sad sam se priviknula. Prvi dio mi je bio dosta naporan jer nisam navikla da stalno igram. Dok sam bila u Vardaru u Makedoniji, igrala sam samo 16 utakmica godišnje u kupu i prvenstvu. U Mađarskoj se igra svaki treći dan. Liga je jaka, konkurencija je velika, svatko svakoga može pobijediti. Naravno, iznimka je Györ koji je klasa iznad svih klubova. Kako se u svakoj utakmici igra na nož, tijelo mi je umorno. Ali, polako sam ušla u ritam. Osim obveza u mađarskoj ligi i kupu, igramo i u Ligi EHF-a, gdje smo u skupini sa švedskim Sävehofom, njemačkim Metzingenom i danskim Ikastom - kaže Penka.

Koji su ciljevi kluba?

- U mađarskoj ligi izboriti mjesto koje vodi sljedeće godine u Ligu prvakinja i što dalje doći u Kupu EHF-a. U prvenstvu Mađarske ima zaista puno kvalitetnih klubova, u ligi je mnogo kvalitetnih igračica, a ima i dosta naših pa na svakoj utakmici u suparničkom dresu sretnem poneku. Ima tu i dosta mojih bivših suigračica iz Vardara. Igramo u novoj dvorani Arena Siofok, ali nema veliki kapacitet gledališta. Mislim da stane oko 2000 ljudi. Rukomet je vrlo popularan u Mađarskoj, možda više ženski nego muški pa su nam utakmice dobro posjećene.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Kakav je Siofok grad?

- Mali turistički grad. Ljeti je super jer ima puno turista, ali izvan sezone je prilično otužno biti tamo, pogotovo zimi. S druge strane, mirno je i opušteno, a tko želi malo zabave, ide u obližnju Budimpeštu. Kada imam slobodan dan, obično odem do Zagreba, koji također nije daleko. Treba mi dva sata vožnje - kaže Andreja.

U Siofoku ju je dočekala nova kapetanica hrvatske rukometne reprezentacije Katarina Ježić.

- Katarina mi je puno pomogla u početku. Ma super mi je, dobra je ekipa, atmosfera, trener je dobar, ljudi u klubu su sasvim u redu, s predsjednikom kluba imam dobar poslovni odnos. Predsjednik voli rukomet i vjerujem da ćemo već sljedeće sezone biti igrački još jače.

Trenutačno živi sama...

- Suprug Matija ostao je u Makedoniji. Brani za klub Renovu iz sela Džepčišta kraj Tetova.

Nema više Gruje...

- Da, pas je uginuo. Razmišljam da nabavim novog, ali tek kad se vratim za stalno u Zagreb. Nema smisla da bude uz mene u Mađarskoj jer imam puno obveza i ne bih se mogla dobro brinuti o njemu.

Europsko prvenstvo u Francuskoj proteklo je u dominaciji domaćina koji je osvojio prvi europski naslov, no Hrvatska se nije proslavila. Osvojili smo posljednje, 16. mjesto.

- Imali smo jako tešku skupinu, a imamo i vrlo mladu i neiskusnu ekipu. Borila se za svaki pogodak u svakoj utakmici. Mislim da je igrala u skladu sa svojim mogućnostima. Jednostavno, te djevojke još nisu dosegnule kvalitetu da počnu razmišljati o nečemu višem. Bitno je da se za sada barem pojavljujemo na velikim rukometnim natjecanjima, da se ne izgubi kontinuitet - drži Andreja.

Na svjetskim prvenstvima nema nas od 2011. godine kada smo u Brazilu ispali u četvrtfinalu porazom od Norvežanki, kasnijih svjetskih prvakinja. U doigravanju za SP u Japanu 2019. godine igramo s Njemačkom. Izbornik vapi za vama i još nekolicinom starijih igračica?

- Čula sam da je izbornik spominjao moje ime i predložio da igram u te dvije utakmice. Ali, nema me u reprezentaciji već dvije godine, već sam se oprostila, tako da nisam sigurna u povratak. U redu, mogu ostaviti malo prostora za razgovor, ali morate znati da više nemam dvadeset godina... Ponavljam, imam jak ritam u Mađarskoj i svaki trenutak slobodnog vremena treba mi za odmor - zaključila je Andreja Penezić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
11:55 26.12.2018.

Dobra je !!!! Svaka joj čast !!! Bravo Zgodna Curo !!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije