Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhunski futsal u Zagrebu

Nacional domaćin Elitne skupine Lige prvaka: 'Dat ćemo zadnji atom snage!'

03.10.2016., Zagreb -  Trening futsal kluba Nacional u sportskom centru Lucko. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/6
22.11.2016.
u 17:48

- Nacionalu je bio glavni cilj plasirati se u Elitnu rundu, gdje sada i jesmo. Došli smo tu na vrlo težak način, nakon što smo u Kragujevcu odigrali tu Glavnu rundu

Kada je nakon 15 godina igračke karijere u kojoj je za Nacional upisao 210 utakmica i postigao 52 gola odlučio reći doviđenja i kada je mjesto kapetana zamijenio onim trenera i ljetos sjeo na klupu Nacionala iz Zagreba, legenda kluba Kujtim Morina, doveo je svoju momčad do naslova prvaka Hrvatske, a sada nakon svega njegov je klub osigurao Elitnu rundu Uefina Futsal kupa.

Napokon kod kuće

Malonogometnu je inačicu Lige prvaka tako doveo u Hrvatsku u kojoj se u Domu sportova u Zagrebu 23., 24. i 26. studenog igraju utakmice grupe 2. Nema tu travnjaka, kopački, ni Lionela Messija, Cristiana Ronalda, Garetha Balea i zvjezdane ekipe, ali zato će dečki iz Nacionala u Ligi prvaka, nadamo se, ostaviti bolji trag od GNK Dinama.

- Nacionalu je bio glavni cilj plasirati se u Elitnu rundu, gdje sada i jesmo. Došli smo tu na vrlo težak način, nakon što smo u Kragujevcu odigrali tu Glavnu rundu. Sada je ovdje 16 najboljih momčadi, to su dobri klubovi s velikim budžetima i Nacional je napravio ogroman posao. Ligu prvaka doveo je u Zagreb – kaže trener Nacionala Kujtim Morina, koji zna koliko je skupina teška jer ždrijeb je u grupu stavio i aktualnog europskog prvaka, Ugru iz Rusije.

– Tu je Ugra s ponajboljim igračem Ederom Limom, tu je i momčad Araza sastavljena od kvalitetnih brazilskih igrača i taj njemački Hamburg. No, smatram da se Nacional može s njima nositi i sanjamo nastup u Elitnoj rundi, gdje ćemo probati napraviti sve, dat ćemo svaki atom snage i glavni cilj nam je doći do zadnje utakmice s Ugrom s mogućnošću prolaska skupine, a onda pokušati napraviti malo čudo pred domaćim navijačima. Mi kao momčad imamo pravo vjerovati. Nacional je sastavljen od najboljih igrača u regiji i sada ćemo vidjeti gdje smo i kako će biti. Ne mogu reći da ćemo proći, ali znam da će svaki igrač dati sve od sebe i uvjeren sam da je igračima to veliki motiv.

Da, motiva i kvalitetu imaju, a obrana će im biti glavno oružje protiv velikana, kaže Morina.

– Nema šanse igrati protiv tih klubova ako se ne igra kvalitetna i koncentrirana obrana, smatram da te momčadi kažnjavaju svaku moguću situaciju koju pogriješite tako da će obrana biti jedan od glavnih aduta Nacionala, ali mi imamo i izvrsne pojedince koji mogu u svakom trenutku napraviti veliki problema tim igračima.

Nikog se ne bojimo

Obrana i dobri igrači, ali i domaća publika su plus. Hrvatska je domaćin grupe prvi put, tako da će dvorana Doma sportova imati priliku gledati Ligu prvaka.

– Jedan veliki plus je domaći teren, lijepo je kada se svaki dobar potez isprati pljeskom, a da ne govorim kada je teško, u takvim nam situacijama publika dosta pomaže. Volio bih da ljudi dođu i daju nam podršku. Taj segment je bitan, kada znate da imate publiku na svojoj strani i koja vam daje taj neki poticaj kada vam je teško, to je super jer te tjera da još više grizeš. Volio bih i očekujem ispunjenu dvoranu, barem dvije tisuće ljudi, ali i to će ovisiti o našim nastupima. Ako u prva dva nastupa napravimo jedan dobar rezultat, sigurno da će to biti mamac za publiku – kaže Morina, koji sa svojom momčadi, osim utakmica Lige prvaka, mora igrati i hrvatsko prvenstvo.

Ondje je drukčija priča. Sam vrh drže Dinamo, Split Tommy i Nacional. Ali ne boje se nikoga, kaže Kujtim.

– Obje momčadi i Dinamo i Split su dva kvalitetna sastava, međutim dosta toga će ovisiti o raspoloženju Nacionalovih igrača. Tu će se pitati puno više nas u svim tim susretima. No bez obzira na to, očekuju nas teške utakmice protiv njih, posebno zato što ćemo mi igrati te susrete u Ligi prvaka i sigurno ćemo u pet dana odigrati tri iznimno teške utakmice, ali vjerujem u svoje igrače koji su do sada pokazali svoju superiornost, ne samo na utakmicama nego i željom na treninzima. Što se konkurenata tiče, bit će to prave utakmice i sve će ovisiti o raspoloženju i našim igrama.

Jaka natjecanja na dvije strane bit će dobar izazov za Nacional, a Morina vjeruje svojoj momčadi čiji se sastav u odnosu na prošlu godinu znatno promijenio.

– Nacional je u odnosu na prošlu godinu dosta izmijenio igrački kadar, tako da nam je od prošle godine ostao vrlo mali broj igrača. Dobro je što smo uspjeli u kratkom vremenu napraviti dobru ekipu koja uz rezultate ima i dobru atmosferu unutar momčadi. Dečki se znaju iz reprezentacije, a i otprije jer su igrali jedni protiv drugih u raznim klubovima. Tako da je u momčadi dobra i radna atmosfera. Svi su se prilagodili, prije svega riječ je o igračima koji imaju jako dobre ljudske osobine i onda nije bilo teško od njih napraviti homogenu grupu.

Momčad ima, Elitnu rundu je izborio, sad iz toga treba napraviti priču za pamćenje jer i igračka mu je karijera bila takva. Kao trener, kaže, ima malo teži posao.

– Kada ste igrač, lijepo vam je jer ste aktivni akter, igrač uvijek razmišlja prvenstveno o sebi, o predstavi i o momčadi, naravno, ali usredotočen je na neke svoje što bolje izvedbe. Kada ste trener, morate razmišljati o svih 12 ili 13 igrača koji su na okupu, o svim njihovim i dobrim i lošim stranama i morate to ukomponirati u jedan vrlo dobar orkestar, koji će od svakog tog igrača pokušati izvući maksimum, tako da smatram da je ipak teža ta trenerska uloga u svemu tome – zaključuje Morina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije