Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gol u 39. sekundi

Na današnji dan prije točno 29 godina odigrana je prva utakmica u HNL-u

28.02.2021.
u 08:25

Bilo je to doba nogometnoga romantizma kada su plavi i bijeli još igrali prijateljske oglede.

Na današnji dan, 28. veljače 1992. godine, odigrana je prva, povijesna utakmica novoutemeljene Prve hrvatske nogometne lige. Tadašnji HAŠK Građanski u Maksimiru je svladao Cibaliju s 2:0 pogocima Željka Adžića u 1. i Zorana Sliškovića u 7. minuti.

Zanimljivost ove antologijske utakmice bio je pogodak Željka Adžića već u 39. sekundi, o čemu je u Večernjem listu izvijestio novinarski doajen Zvonimir Vukelić. U povijest su se upisali i vratar koji je primio prvi pogodak, kasnije reprezentativac Marjan Mrmić, kao i Dinamov kapetan Slavko Ištvanić, prvi igrač koji je u ovom natjecanju dobio crveni karton.

Dodijelio mu ga je u 75. minuti sudac iz Osijeka Antun Burilo. Pomoćnici su mu bili Đakovčanin Ivan Vranaričić i Osječanin Antun Batinić, pokojni otac današnjeg prvoligaškog suca Damira Batinića.

Dinamov junak iz 1992. godine Željko Adžić prisjetio se kako uopće nije bio svjestan važnosti svoga povijesnoga pogotka i našalio se kako je “to bilo tako davno da misli da mu je asistirao Lamza”. A zapravo mu je asistirao Mađar Peter Vig, za kojega se posprdno tvrdi kako je bio jedan od najvećih Dinamovih promašaja svih prijelaznih rokova premda se nakon njega pojavio nepregledan niz “Vigova” u Maksimiru, poput Andersona Coste, Calella, Dode, Carrasca, Machada...

Marjan Mrmić kaže kako se kroz maglu sjeća svoga debija.

– Znam samo da nikada poslije nisam primio pogodak u 39. sekundi – kazao nam je Mrmić i dodao:

– Bila su to ratna vremena, gotovo da nismo mogli redovito ni trenirati i pravi je uspjeh da smo se uopće uspjeli natjecati. Za razliku od Vinkovčana, HAŠK Građanski uoči starta prvenstva odigrao je čak deset pripremnih utakmica.

Primjerice, 23. veljače igrao je s Hajdukom u Maksimiru i slavio s 2:1. Bilo je to doba nogometnoga romantizma kada su plavi i bijeli još igrali prijateljske oglede.

Za HAŠK Građanski protiv Cibalije nastupili su: Ladić, Židan, Panadić, Gašpar, Peršon, Ištvanić, Duspara (od 46. Šoić), Adžić, Vlaović, Vig, Slišković (od 78. Cupan). Trener je bio Zdenko Kobeščak.

Za Cibaliju su igrali: Mrmić, Perišić, Jozinović, M. Meštrović, Zahirović, Raguž, G. Meštrović, Čop, Halilović, Plavšić, Markovinović (od 56. Kvesić). Vinkovčane je vodio Mile Petković.

Sljedećeg dana, 29. veljače, u prvom kolu još su se sastali: Inker – Varteks 1:3, Osijek – Zagreb 1:0, Rijeka – Šibenik 2:0, Hajduk – Istra 3:1, Dubrovnik – Zadar 0:2. Prvi prvak Hrvatske bio je Hajduk, HAŠK Građanski sezonu je okončao na petom, a Cibalia na devetom mjestu. U sljedećoj sezoni liga je bila proširena za još četiri kluba, Radnik, Belišće, Pazinku i Segestu.

Komentara 1

VK
vječni krojf
09:57 28.02.2021.

Nije Gospodin Dasović zaboravio okrznuti Dinamo.To mu je u krvnim žilama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije