Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlična godina

Muška reprezentacija donijela HTS-u čak 4,6 milijuna kuna

NIkolina Babić
Marko Lukunić/PIXSELL
19.12.2022.
u 15:54

Na sjednici Skupštine Hrvatskog teniskog saveza koja je u ponedjeljak održana u Zagrebu nije bilo disonantnih tonova. Jednoglasno je prihvaćeno izvješće predsjednice HTS-a Nikoline Babić za 2022. godinu, a jednako tako usvojen je i financijski plan za 2023. godinu težak 2,209.853 eura (oko 16,6 milijuna kuna), pri čemu bi rashodi iznosili 1,487.500 eura.

Planirani prihodi povećani su u odnosu na 2022. za 49 posto. Tako dobroj bilanci značajno je pridonijela muška reprezentacija koja je Savezu od natjecanja u Davisovu kupu uprihodila 650.000 USD (oko 4,6 milijuna kuna) a taj će se iznos knjižiti u bilanci za sljedeću godinu.

No, 2022. godina i u ostalim je segmentima bila uspješna, pa se predsjednica HTS-a mogla pohvaliti:

- Tijekom 2022. dogodilo se mnogo toga pozitivnog u hrvatskom tenisu, kako na profesionalnoj, tako i na juniorskoj razini. Naša  reprezentacija u Davisovu kupu zadržala je vodeću poziciju na rang listi u tom natjecanju, a samo nam je jedan set – u meču parova u susretu protiv Australije u Malagi - nedostajao da drugu godinu zaredom nastupimo u finalu. Jasno, i plasman u polufinale je izvanredan uspjeh i nastavak kontinuiteta vrhunskih rezultata koje naša reprezentacija postiže u tom natjecanju. Tenisačice su u Kupu Billie Jean King bile uspješne na turniru Prve skupine u Antalyji u travnju. Na žalost, u doigravanju u Rijeci protiv Njemačke nisu uspjele doći do pobjede, nakon što su naše vodeće igračice obnovile ozljede neposredno uoči tog susreta, no s mnogo optimizma čekamo sljedeće susrete u Prvoj skupini iduće godine. Kombinacija iskustva i mladosti daje nam za pravo da se nadamo novim pobjedama - kazala je Babić, osvrnuvši se potom i na odlične rezultate u juniorskoj konkurenciji.

- Ono što nas posebno raduje su sjajni rezultati naših juniorki i juniora, koji su i tijekom 2022. bili među najboljima na svijetu. Petra Marčinko je tek prije nekoliko dana navršila 17 godina, a nakon impresivne juniorske karijere (broj 1 na rang listi, osvajačica Grand Slam turnira) već se dokazala u profesionalnoj konkurenciji. Izvrsne rezultate postigle su još neke naše mlade igračice, kao Tara Würth i Lucija Ćirić Bagarić, a uspješni smo i u mlađim kategorijama.

Detaljnije govoreći o hrvatskim uspjesima u 2022. sportska direktorica Jelena Kostanić istaknula je:

- Dora Mišković ove je sezone osvojila osam turnira u paru, svih osam s različitim partnericama. Kod juniora, Mili Poljičak je pobjednik Wimbledona pojedinačno i Roland Garrosa u paru, što dovoljno govori o njegovim dostignućima. To vrijedi i za Dinu Prižmića, koji je ovih dana niže izvrsne rezultate na ITF-ovim turnirima,  a trenutačno je među deset vodećih juniora svijeta, s tendencijom napretka među profesionalcima.

HTS se može pohvaliti i na još jednom polju - rastu broja turnira i registriranih igrača u Hrvatskoj.

- Tijekom 2022. održali smo i mnogo turnira, kako domaćih tako i međunarodnih, a posebno nas veseli podatak da se nastavlja rast broja registriranih igrača (sada ih ima 2358, čak 26,1% više nego prethodne godine - op. a.) te da je vrlo uspješan projekt Tenis u školama - napomenula je predsjednica Babić, istaknuvši da je najveći problem infrastruktura - tj. nedovoljan broj teniskih terena, posebno teniskih dvorana.

Ključne riječi

Komentara 1

TR
Travno221
16:17 19.12.2022.

A koliko je donijela ženska? Ili je više potrošila nego što je zaradila. Ali da je HTS izgubio dvoranu na Velesajmu (Alplan), to mi još ne ide u glavu. Da je to pravi Savez imao bi pet dvorana (s po više terena) i to samo u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije