Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP U PERTHU

Munje prijetile našim jedriličarima

Tonči Stipanović
HJS Press
12.12.2011.
u 15:15

Na Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Australiji danas je natjecanje počelo za Laser, 49er, RS:X muški i ženski 470. Nevrijeme je cijeli dan prijetilo floti na moru, a konačno se spustilo na grad navečer i nanijelo štetu na 49erima.

Svjetsko prvenstvo u jedrenju u Australiji ušlo je u drugi tjedan natjecanja. Danas su startali Laseri, ženski 470, muška daska i četrdesetdevetka, dok je drugi dan jedrenja iza klase Zvijezda. Najkonstantnije su natjecanje otvorili Pavle Kostov i Petar Cupać koji se nalaze na 20. mjestu u četrdesetdevetki.

– Danas tri plova, dosta smo dugo bili na moru, 14., 10. i 12. mjesto. Možemo biti zadovoljni jer su uvjeti bili teški, ne toliko vjetar koliko val, bilo je dosta prevrtanja u klasi, dosta dobrih posada se prevrtalo. Možemo biti zadovoljni i sad polako stiskati gas i približiti se prvih deset – razmišlja Pavle Kostov.

Hrvatski laseraši imali su danas polovičan učinak. Tonči Stipanović i Milan Vujasinović imali su po jedan odličan i jedan lošiji ulaz. Stipanović je zasad 22., Vujasinović 27. U prvom plovu Stipanović je bio četvrti, a Vujasinović treći.

– Nije loš dan, ali nije ni dobar. Šteta, u drugoj regati sam imao izvrstan start, išao sam desno i sve je bilo dobro, međutim, nekako smo prebrzo došli na kraj te desne strane, nisam uopće primijetio gdje je privjetrinska oznaka, vidio sam oznake daskaša i vozio sam na njih, pa sam otišao predaleko i morao se vraćati. U svemu tome sam se i prevrnuo, na prvu oznaku sam došao loše, kasnije sam odlično odjedrio i uspio do cilja doći 15. Šteta, imao sam dobru brzinu i osjećaj za krmu – kaže Stipanović.

Luka Mratović na dasci je 35. U klasi Zvijezda od tri hrvatske posade najbolje zasad stoje Mate Arapov i Ante Šitić na 25. mjestu, dok su Marin Lovrović i Siniša Mikuličić 31. Natjecanje je nažalost danas završilo za treću hrvatsku posadu u klasi Zvijezda, Lovrović/Lovrović, zbog ozljede flokiste Marina Lovrovića starijeg. Poteškoća s istegnutim mišićem u ženskom dvojcu ima Romana Župan, što joj je po današnjem jakom vjetru značajno otežalo posao. Enia Ninčević i Romana Župan su zasad 23.

Olimpijske norme su za svaku disciplinu različite. Prema aktualnom stanju unutar normi bi bili laseraši, Kostov/Cupać i Mratović, no prvenstvo je za njih tek počelo. Nakon tri dana kvalifikacija, dakle u srijedu, u nekim bi se klasama već moglo znati imamo li potvrđene norme.

Nevrijeme je danas prijetilo floti cijeli dan, sijevale su munje oko regatnog polja, a kiša praćena jakim vjetrom spustila se na grad navečer. Posebno jako je puhalo na području gdje su smješteni 49eri. Vjetar je micao jedrilice, a jedna je mlada australska posada i ostala bez jarbola, nakon što je vjetar podignuo njihovu jedrilicu pri čemu se skupocjeni jarbol slomio na dva dijela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije