Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME REPREZENTACIJE

Mulaomerović: NBA igrači s nama smiju trenirati samo tri dana

storyeditor/2022-06-07/MulaomerovicRepka1_pxl_spo_070622.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
08.06.2022.
u 20:49

- Igrat ćemo 23. lipnja utakmicu s Poljskom bez gledatelja. Nažalost, prekratak je rok za više utakmica jer trebamo vremena za što više treninga - tvrdi izbornik.

Nakon kraćeg odmora od klupske košarke, trener Cedevite Junior Damir Mulaomerović bavi se reprezentativnom košarkom. Izbornik hrvatske reprezentacije jučer je objavio širi popis od 26 kandidata za dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na SP. Za dvoboj sa Slovenijom u Ljubljani (30. lipnja) te s Finskom u Rijeci (3. srpnja).

- Okupit ćemo se 15. lipnja u Opatiji, no s nama tada neće biti NBA igrača Bogdanovića i Zupca jer oni, po NBA pravilima, imaju točno određen broj dana koliko smiju sudjelovati u reprezentativnim aktivnostima. Taj broj je za cijelo ljeto 28, a kako imamo dvije ovoljetne akcije i kako su nam Bojan i Ivica potrebni u kolovozu, kada će početi pripreme za Europsko prvenstvo, njihov se zajednički rad s nama u ovom dijelu ljeta sveo na ona tri dana uoči utakmice sa Slovenijom. Dakle, oni će nam se priključiti 27. lipnja.

Stižu Hezonja i Žižić

Svojevrsni prijepor je stav rigidnih NBA poslodavaca koji na dva kvalifikacijska kola i Eurobasket gledaju kao na tri natjecanja, dok ih Fiba gleda kao dva jer će kolovoške kvalifikacijske utakmice za SP biti ujedno i pripremni nastupi za Eurobasket. No, unatoč svemu, ta pravila ne priječe NBA igrače da treniraju individualno.

- Oni već treniraju sa svojim privatnim trenerima. Nadam se da će nam se priključiti u optimalnom stanju - rekao je izbornik.

Nažalost, dvojice važnih igrača za konfiguraciju igre neće biti.

- Simon je nedavno bio na artroskopskom zahvatu na koljenu a Šarić se još nije potpuno oporavio od ozljede prednjih križnih ligamenata i operacije. Nadam se da ćemo ga imati za Eurobasket što će ovisiti i o njegovu klubu za koji nije igrao godinu dana.

Mulaomerović će od početka priprema imati na raspolaganju naše euroligaške igrače, novog člana europskog prvaka Efesa Antu Žižića (dojučerašjeg makabijevca) i najkorisnijeg igrača ruske VTB lige Marija Hezonju.

- Ante i Mario pozitivno su odgovorili na naš poziv. Drago mi je da nam se sam javio Dragan Bender, koji je također propustio cijelu sezonu, i koji želi trenirati s nama - optimističan je izbornik.

01.07.2021.,Split - Utakmica skupine B kosarkaskog kvalifikacijskog turnira za plasman na Olimpijske igre izmedju Hrvatske i Tunisa u Spaladium areni.Mario Hezonja,Ante Zizic, Bojan BogdanovicrPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatska će u pripremama za dvoboje sa Slovenijom i Finskom igrati samo jednu sparing-utakmicu?

- Igrat ćemo 23. lipnja utakmicu s Poljskom bez gledatelja. Nažalost, prekratak je rok za više utakmica jer trebamo vremena za što više treninga - tvrdi izbornik.

Mulaomerović trenutačno nije siguran hoće li na raspolaganju imati dvojicu perspektivnih centara što ne bi trebao biti problem ako su tu Zubac i Žižić.

- Matković je u kampovima u SAD-u i ako iziđe na draft ne znam hoće li nam se stići pridružiti. Također, zasad ne znam kakvi su planovi Brankovića vezano uz NBA kampove - pojašnjava Mulaomerović.

Do četvrtfinala HT Premijer lige, Mulaomerović završnicu hrvatskog prvenstva prati očima klupskog trenera, a od polufinala očima izbornika jer su na njegovu popisu cibosi Gnjidić, Branković, Drežnjak, Prkačin, Nakić, ali i Zadrani Mavra, Marčinković i Dario Drežnjak.

- Drago mi je vidjeti napredak Darija Drežnjaka, da Prkačin igra dobro no za reprezentaciju nije dobro da je on u polufinalu i finalu doigravanja nerijetko igrao 'peticu', a treba nam kao 'četvorka' - smatra izbornik.

Za sve njih, koji ostanu među 12 odabranih, dvoboj sa Slovenijom 30. lipnja u Ljubljani bit će utakmica naraštaja.

- Uz Dončića, Slovenci će opet imati i Gorana Dragića, koji se reaktivirao, ali i naturaliziranog američkog centra Tobeya koji sjajno koristi ono što mu Dončić servira - rekao je Mulaomerović o Slovencima.

A kako uopće zaustaviti Dončića? Pokušao je to i Bojan Bogdanović, u doigravanju njegove Ute s Dallasom, no nije mu pošlo za rukom.

- Obranom jedan na jednoga od njega se nećemo moći braniti, morat ćemo to činiti timski i riskirati na mjestima za koja se odlučimo - pojasnio je izbornik.

Kao i obično, i ovog izbornika najviše muči pitanje razigravača.

- Na popis sam stavio Gnjidića, Filipovića, Rogića te Kapustu i Kalajžića i od njih petorice trojica bi trebala biti u momčadi - rekao je Mulaomerović. 

22.02.2022., Zagreb - KC Drazen Petrovic, trening kosarkaske reprezentacije hrvatske uoci kvalifikacijske utamice za svjetsko prvenstvo protiv Svedske. Pavle Marcinkovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zasad još samo Eurobasket

Među njima je i Filipović, junak pobjede u Švedskoj za kojim je dobra sezona u Cedeviti Junior, koju bi Mulaomerović trebao voditi i sljedeće sezone.

- Zbog obveza u reprezentaciji, a dogovor s HKS-om imam zasad samo za Eurobasket, pripreme za novu sezonu vodit će pomoćnici Luka Pešut i Mate Skelin. Pešut ima dobar uvid u stanje stvari, a i jako je dobro skautirao suparnika - objasnio je Mulaomerović.

Kakav će biti sastav Cedevite Junior za sljedeću sezonu?

- Imat ćemo isti proračun kao i prošle sezone, a zahtjevi igrača će sada biti veći jer više nismo klub koji dolazi iz nižeg ranga. I zato ćemo, zbog proračuna, morati pričekati. Trenutačno ugovor s momčadi imaju Batinić, Kučić, Serdarušić i Zanki, sa Šabićem trebamo popričati, ali i vidjeti što je s onima kojima istječu ugovori. Sve u svemu, bit će teško ponoviti ovako dobru sezonu.

Reprezentacija se okuplja 15. lipnja u Opatiji gdje će se pripremati sve do odlaska u Ljubljanu na utakmicu sa Slovenijom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije