Naslovnica Sport

Mršavko koji daleko leti

Prije dvije godine odlučio je da mu trener više nije potreban. A i sam je postao trener
13. kolovoza 2002. u 00:00 43 prikaza

ZAGREB - Siniša Ergotić imao je sreće jer u vrijeme kada se počeo ozbiljno baviti atletikom dospio je u ruke trenera Miljenka Raka. Siniša je rođen u Čepinu, malom mjestu kod Osijeka, a Raku ga je preporučio njegov profesor tjelesnog odgoja Marinko Tabori.

- Sjećam se da je mi je profesor Tabori rekao kako ima jednog dječarca i da bi bilo dobro da ga vidim. Došao je na prvi trening, a izgledao je gotovo kao i danas, mršav i brz. Već je tada, kao mlađi junior, skakako više od sedam metara, i nakon nekoliko treninga znao sam da će od malog biti nešto - rekao je Miljenko Rak.

Siniša i Miljenko zajedno su trenirali punih osam godina. Prvi veliki Ergotićev uspjeh bilo je prvo mjesto na Balkanijadi 1990. godine. Tada je pobijedio Rumunja Tudora i Grka Kukodokisa, u to vrijeme dva vodeća daljaša. Zlato je osvojio skokom od 8,04 metra. To je ujedno bila i najveća daljina koju su zajedničkim radom postigli Rak i Ergotić.

Dobrim rezultatima zaslužio je poziv u tadašnju jugoslavensku reprezentaciju za nastup na Europskom prvenstvu u Splitu 1990. godine.

- Bio je dobro pripremljen. U kvalifikacijama je bez problema skočio normu za finale, a onda se u finalu dogodilo nešto što se više nikad nije dogodilo na europskim prvenstvima. Imao je skok preko 8,10 metara, ali je sudac odnekud našao otisak na dasci koji sigurno nije bio njegov. Nakon natezanja, skok je proglašen nevažećim zbog prijestupa i medalja je otišla u nepovrat. Bio je deveti, što mu je do Münchena bio i najbolji plasman na velikim atletskim natjecanjima - rekao je Žarko Martinek, izbornik reprezentacije.

Suradnja s Rakom prekinuta je nakon što su zajedno došli iz Osijeka u zagrebačku Mladost. U Osijeku tada više nije bilo pravih uvjeta, a njihova zagrebačka suradnja potrajala je tek dvije godine.

- Glavni razlog njegova nezadovoljstva bilo je to što mu, tako je rekao, nisam posvećivao dovoljno pažnje. Ja sam u to vrijeme radio sa Slobodankom Čolović i istina je da sam možda s njom radio više nego s ostalima - istaknuo je Rak.

Nakon što je prekinuo suradnju s Rakom, Ergotić je promijenio nekoliko trenera. Radio je s Martinekom, Žufarom, Jurišićem, te s Ukrajincem Čerednjičenkom. Vrijeme je prolazilo, a Ergotić je bio sudionik svih većih atletskih prvenstava, ali nikako nije mogao ući u finale. Bio je, uz ostalo, sudionik europskih prvenstava u Helsinkiju i Budimpešti, bio je na olimpijskim igrama, na svjetskom prvenstvu, ali kvalifikacije su za njega uvijek bile kobne.

- Zanimljivo je da je na velikim mitinzima uvijek puno bolje skakao i postizao puno bolje rezultate. Uostalom, pobjeđivao je jednog Pedrosa, ali i ostale velike skakače. Vjerujem da je problem bio što nije imao kvalitetnog trenera. No, da se razumijemo, ne osporavam znanje onih s kojima je radio - naglasio je Rak.

Ergotić se nikad nije predavao. Prije dvije godine odlučio je da mu trener više nije potreban. A i sam je postao trener. U njegovu taboru su, uz ostale, Igor Blažević, koji je na europskom juniorskom prvenstvu osvojio broncu, zatim Dejan Vojnović, sudionik europskog prvenstva na 100 metara. Ima i skupinu daljaša koju predvodi Luka Aračić, kratko vrijeme i hrvatski rekorder. Rezultati samostalnog rada ubrzo su isplivali na površinu. Sve su češći bili skokovi dulji od osam metara. Očigledno je da je na svakom natjecanju bio opušten, psihički usredotočen.

Na Mediteranskim igrama u Tunisu osvojio je zlatnu medalju, koja mu je kasnije oduzeta zbog uzimanja nedopuštenog sredstva, koje je samo mjesec dana nakon toga izbrisano s liste zabranjenih sredstava Međunarodnog svjetskog saveza. Siniši je tada bila oduzeta zlatna medalja, ali ga Međunarodni atletski savez nikad nije kaznio, priznavši na kraju da je to sredstvo bilo neopasno. Mogao se Ergotić žaliti i sigurno bi mu vratili i medalju, no ionako mu je najvažnija bila istina.

Očekivao je Ergotić da će na Europskom dvoranskom prvenstvu ove godine postići rezultat koji bi mu možda donio i medalju, ali je imao trenutak slabosti i oni koji ga ne poznaju odmah su ga otpisali za sva buduća natjecanja. No, Siniša je znao da je Beč bio samo slab dan. Pripreme za München bile su teške i naporne. U cijelu priču dobro se uklopio i skok od 8,23 metra, koji je trenutačno i hrvatski rekord. U München je došao kao kandidat za finale, a na kraju je osvojio i medalju. Priča o mršavom i brzom dječaku iz Čepina time sigurno ne završava i pogledi su već uprti prema Ateni i olimpijskom finalu.

D. Mrvec

više

ŽARKO MARTINEK, IZBORNIK HRVATSKE ATLETSKE REPREZENTACIJE

Siniša okrunio sjajnu sezonu

ZAGREB - Žarko Martinek, izbornik hrvatske atletske reprezentacije, bio je vrlo zadovoljan nakon nastupa naših atletičara na Europskom prvenstvu u Münchenu.

- Dobro, možda smo očekivali da bi u finale mogli kladivaši Ivana Brkljačić i Andras Haklits. No, puno je objektivnih razloga zašto nisu uspjeli. Ivana je imala problema s leđima i pet dana uoči prvenstva prestala je trenirati. Ona je ionako u München došla sa 17. rezultatom, a to mjesto je na kraju i osvojila. Haklits se očigledno nije prilagodio. Iz SAD-a je izravno došao u München i imao tri hica izvan segmenta - istaknuo je Martinek.

Zlatan Žmirak i Vera Begić uklopili su se u loš nastup bacača. Njih dvoje su u šest serija imali tek jedan ispravan hitac.

- Veri je to bilo prvo veliko europsko natjecanje. Bila je uvjerljivo najmlađa kladivašica i imala je najslabiji rezultat od svih prijavljenih. Jasno, malo strah, malo neiskustvo i tako dođu tri promašaja. Žmirak je možda mogao bolje bacati.

Dejan Vojnović prošao je prvi krug kvalifikacija na 100 metara, a onda je zapeo u četvrtfinalu.

- Njegovim sam nastupom zadovoljan.

- Imali smo mnogo mladih na prvenstvu?

- Petra Ptiček je svojim osobnim rekordom dokazala da je njezin dolazak bio opravdan. Nevena Lenđel bila je blizu finala, Jurica Grabušić pomalo je umoran od naporne sezone, dok je Sanja Gavrilović mogla i dalje baciti kladivo.

- Posljednji dan prvenstva naši su izborili tri finala.

- Očekivao sam da će upravo Blanka i Siniša biti najsigurniji za finale. U odnosu na prošlo europsko prvenstvo, napravili smo divovski korak naprijed. Tamo smo imali samo jedan finale, a sada tri, te Ergotićevu medalju. Siniša je okrunio jednu sjajnu sezonu na najbolji mogući način. Sada i mi u Savezu moramo zasukati rukave i osigurati što bolje uvjete našim atletičarkama i atletičarima. No, treba nam novac, jer bez njega teško da možemo nastaviti u ovom ritmu - naglasio je Martinek. (D. M.)

više

OSAM NAJVEĆIH ZVIJEZDA EUROPSKOG ATLETSKOG PRVENSTVA

Novac važniji od rekorda

Jedan europski, jedan svjetski juniorski rekord, te osam rekorda europskih prvenstava - učinak je u Münchenu

ZAGREB - Jedan europski, jedan svjetski juniorski rekord, te osam rekorda europskih prvenstava - to je epilog šestodnevnog natjecanja na Europskom atletskom prvenstvu u Münchenu. Dakle, bilo je svega osim svjetskog seniorskog rekorda. Možda je moglo biti i toga, ali su neki procijenili da je bolje svjetski rekord postići na nekom od velikih atletskih mitinga, gdje se to vrednuje velikim iznosima eura. Puno je bilo onih koji su išli na sigurno zlato, bilo je i iznenađenja. Jedno od najvećih priredila je Turkinja Sureya Ayhan, pobjednica nad Gabrielom Szabo u utrci na 1500 metara. Ovo europsko prvenstvo dobilo je epitet "vodene igre". Kao ni na jednom prvenstvu dosad, kiša je padala svih šest dana. No, nije samo kiša bila problem već i iznimno hladno vrijeme. Možda je i to razlog nešto slabijim rezultatima. Izabrali smo osam najvećih ovog prvenstva, osam onih koji su obilježili münchenske dane.

JOLANDA ČEPLAK

Slovenska atletičarka bila je bez premca u utrci na 800 metara. Vodila je utrku od početka do kraja nametnuvši takav ritam da ga suparnice nisu mogle pratiti. Čak su se pojavile optužbe koje je lansirala trećeplasirana Kelly Holmes, pa ih je poslije opovrgnula, da je Jolanda morala biti dopingirana. Svjetska dvoranska rekorderka najavila je uskoro i napad na svjetski rekord Jarmile Kratochvilove

PAULA RADCLIFFE

Nazvali su je ženskom lokomotivom koja podsjeća na Emila Zatopeka. U utrci na 10.000 metara srušila je europski rekord, i to po velikom pljusku. Od početka do kraja vodeća. Najbolja u maratonu, na cesti, a sada i na atletskoj stazi. Dugo godina bila je u sjeni afričkih dugoprugašica, u Europi ju je stalno pobjeđivala Sanja O"Sullivan. No, sada su se stvari preokrenule. Šteta što je odustala od utrke na 5000 metara

KAJSA BERGQVIST

Ove sezone svakako prva u ženskom visu. Na mitingu u Lausanni ove godine skočila je 2,04 metra. Omalena Šveđanka u Münchenu je samo potvrdila ulogu favoritkinje. Jedina koja je uspjela po kiši i hladnom vremenu preskočiti 1,98 metara. Poslije je rekla da u životu nije skakala u gorim uvjetima. A da je bilo suho? Sigurno bi skočila više od dva metra

CAROLINA KLUFT

Ima samo devetnaest godina. Pobjednica sedmoboja. Ispred velike Njemice Sabine Braun. Prije samo mjesec dana bila je i zlatna na svjetskom juniorskom prvenstvu. U Münchenu postiže svjetski juniorski rekord. Odlična u visu, najslabije joj ide kugla. Kaže, za bacanje kugle morala bi se udebljati bar 20 kilograma. A to ne želi, jer joj manekenski izgled i te kako odgovara

DWAIN CHAMBERS

Prvi koji je na europskom prvenstvu trčao 100 metara ispod deset sekundi. Što reći o Britancu koji je ove sezone u samo tri dana dvaput pobijedio Mauricea Greena. Strahovito brz i još ima rezerve. Na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2003. godine sigurno će biti jedan od kandidata za zlato, pa čak i za svjetski rekord

KONSTANTINOS KENTERIS

Grčki superman. Pobjednik na 200 metara na svjetskom prvenstvu, na olimpijskim igrama i sada na europskom prvenstvu. Postigao je drugi najbolji europski rezultat svih vremena. Brži od njega u Europi je samo Pietro Mennea. Očito, ne zadugo. Velika želja mu se neće ostvariti - trčati i pobijediti vleikog Michaela Johnsona

COLIN JACKSON

Sezona nije obećavala puno. Na velikim Grand-prix mitinza daleko od prvog mjesta. Drugi su bili brži. No, bio je strpljiv. U Münchenu osvojio je četvrto uzastopno zlato na 110 m prepone. I to fantastičnim rezultatom (13.11). Još će samo nastupiti sljedeće godine na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birminghamu i onda će zauvijek reći zbogom aktivnoj atletici

STEPHANE DIAGANA

Veliki povratak tamnoputog Francuza na europskom prvenstvu. U utrci na 400 metara prepone postigao je najbolji svjetski rezultat ove sezone. Bivši svjetski prvak tom utrkom najavio je svoj veliki povratak. Felix Sanchez, čovjek koji je pobijedio na sva četiri mitinga Zlatne lige, neće više mirno spavati.

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas