Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osmina finala

Kostarika prvi put u povijesti u četvrtfinalu! Pobijedila je Grčku nakon jedanaesteraca

Kostarika
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/9
30.06.2014.
u 01:21

- Smiješno je kad ljudi kažu da se znamo samo braniti. Protiv Obale Bjelokosti smo stvorili puno prilika, ali to nije sve. Ostavili smo nešto i za Kostariku

San i dalje traje, Kostarika je nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedila Grčku 6:4 i prošla u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Na stadionu u Recifeu došla je do povijesnog rezultata i prvi put prošla među osam najboljih.

Uoči ovog susreta Kostarika je bila favorit protiv Grčke, bez obzira na to što joj uoči početka Mundijala nitko nije davao šanse da će proći skupinu. No, onaj tko osvoji skupinu u kojoj se nalaze Urugvaj, Italija i Engleska, i to još bez poraza, svakako izaziva poštovanje. Tako ni Kostarika više nije simpatično iznenađenje, sad već svi vjeruju u njihovu stvarnu kvalitetu.

S obzirom na činjenicu da ni Grčka ni Kostarika nikad nisu prošli dalje od ove faze natjecanje, sasvim je logično bilo da početak bude čvrst, bez rizika, a pomalo i dosadan. U prvih pola sata nismo vidjelu udarac u okvir gola, a tek se treba izdvojiti pokušaj Bolanosa iz osme minute koji je otišao iznad gola. A u 37. minuti Salpingidis je, pokazalo se na kraju, zaradio status tragičara. U fenomenalnoj prilici s tri, četiri metra nije uspio zabiti, Navas mu je obranio.

Mreže su tako ostale netaknute do 52. minute kada su Kostarikanci odigrali sjajnu akciju i poveli. Campbell je dao za Bolanosa, on vratio Ruizu na rub kaznenog prostora, a on je odličnim udarcem matirao ukopanog grčkog vratara.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

U 66. minuti Duarte je dobio drugi žuti karton, a Grcima je to dalo novu nadu. Nasrnuli su na gol Kostarike, ali bili su neuspješni. I kad su svi očekivali kraj, Grci su na sebi svojstven način došli do izjednačenja. Duboko u sudačkoj nadoknadi Gekas je pucao, vratar Navas obranio, a Sokratis natrčao i zabio.

U šoku su tada bili Kostarikanci, ali u produžecima su se odlično i hrabro branili. Grci su imali jedinu pravu priliku u 120. minuti, ali Navas je obranio čistu priliku Mitrogluu.

U lutriji jedanaesteraca Kostarika je bila s(p)retnija i zabila svih pet udaraca s bijele točke, dok je kod Grčke promašio Gekas.

Kostarika je tako postala prva reprezentacija iz Sjeverne i Srednje Amerike koja se nakon 1992. godine plasirala u četvrtfinale. Sada im predstoji nekoliko dana odmora, a onda novi izazov - Nizozemska.

>>Nizozemska u pet minuta pobijedila dominantnije Meksikance!

Komentara 32

MI
Milivoje
00:57 30.06.2014.

kosta rika brojcano manji ,nisu igrali svi, i tako oni salju grke kuci da jedu u miru grcke bakljave, nisu dorasli za vise

Avatar Trpimir
Trpimir
00:03 30.06.2014.

Sad fino jedan kazneni izmuktasiti i to je to.. Nevjerojatno! Da Grcka ide dalje?! Pa to je negacija nogometa!

MI
Milivoje
00:05 30.06.2014.

ako vidite bijelog "grka" mozda ste se prevarili, mo zda ste zapravo videli Arbanasa iz camerije (grckoj) jer u grckoj ima mnogo arbanasa (albanaca koji su pod silom okupirani od strane grcke, a oni su i u fudbalu,i u svim poljima zivota i struci predstavlji kao "grci"..inace thesaloniki i sa atena su 50% bili naseljeni arbanasima..no danas oni zive pod mnogim nasilnim predstavlljenjima, a grci su u nogometu tek zadnju deceniju poceli igrat bolje,uom sp prosli su dalje onako kako su prosli..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije