Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOO na mukama

Sve manje gradova želi biti domaćin Olimpijskim igrama. Nakon Bostona odustao i Hamburg

Olimpijada
Foto: DPA/PIXSELL
30.11.2015.
u 18:28

Najsvježiji primjer je Hamburg čiji su stanovnici na referendumu u nedjelju odlučili da njihov grad povuče kandidaturu za ljetne OI 2024. godine

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) sve više ima teškoća s odabirom gradova domaćina ljetnih i zimskih Olimpijskih igara. Točnije, gradovi kandidati povlače kandidature obeshrabreni zbog visokih troškova organizacije, piše Fortune.com.

Najsvježiji primjer je Hamburg čiji su stanovnici na referendumu u nedjelju odlučili da njihov grad povuče kandidaturu za ljetne OI 2024. godine. Glasači, njih 51,6 posto, smatra kako se 12 milijardi dolara, na koliko se procjenjuju troškovi organizacije, mogu mnogo bolje iskoristiti za nešto drugo.

Tako su u utrci za domaćinstvo ostali još Rim, Los Angeles, Pariz i Budimpešta dok je Boston, također zbog nedostatka potpore lokalnog stanovništva, još u srpnju odustao od kandidature.

Slično je bilo i s dodjelom domaćinstva za ZOI 2022. godine. Prošle godine kandidaturu su povukla čak četiri grada – Oslo, Stockholm, Lavov i Krakow. A niti to ne čudi kad se pogledaju troškovi prethodnih domaćina: 2010. ZOI Vancouver – 6,4 milijardi dolara, 2012. OI London – 14 milijardi dolara, ZOI 2014. Soči – basnoslovna 51 milijarda dolara.

U konkurenciji su tako za ZOI 2022. ostali samo Peking i Almaty, a domaćinstvo je dodijeljeno glavnom gradu Kine.

>>'Očeva pljuska bila je poduka, a HOO je uništio moju kći Anamariju'

Komentara 3

MA
maxxxx
07:12 01.12.2015.

ko da je bitno koliko se ulozi u infrastrukturu, treba puno manje za podmazati dovoljan broj clanova medjunarodnog olimpijskog odbora

NO
nojemalo
20:44 30.11.2015.

zašto nedaju hrvatskoj ,mi i tako trošimo pare na gore gluposti

PE
petarrr
05:59 01.12.2015.

Ajde Spliteee

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije