Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji o Modrićevu treneru

Dinamova legenda: Moj prijatelj Benitez čvrstim momcima daje prednost pred znalcima!

Cedo Jovicevic
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
04.06.2015.
u 13:59

Rafa je obožavao kuhinju moje supruge Sanje, prisjeća se Čedo sacchi ili trina To su bili Rafini nadimci, po trenerskom uzoru i omiljenom piću, soku od naranče. Branio nam je piti coca-colu, čudio se zašto ne pijemo mlijeko, kaže sin Igor

Moj dobar prijatelj Rafa! Tako o novome treneru Reala govori njegov nekadašnji pomoćnik Čedo Jovićević (63), čovjek koji je pet godina, u Realovoj školi, potom i u Valladolidu, blisko surađivao s danas svjetski poznatim stručnjakom.

– Šef škole bio je Del Bosque, a Rafa i ja zajedno smo vodili juniore, potom i Realovu B momčad – prisjeća se Čedo, Dinamova legenda sa 390 nastupa, potom i trener u omladinskoj školi.

Sa 14 godina kroz njegove ruke prošli su Boban i Prosinečki, dok je u Realu B znao dobivati oporavljenike iz prve momčadi, u kojoj su tada bili Chendo, Hierro, Michel, Butragueño, Hugo Sanchez, današnji Barcin trener Luis Enrique, i opet - Prosinečki.

Uvijek je bio ambiciozan

Jeste li iznenađeni što je Real postavio Rafu?, pitamo Čedu.

– Nisam iznenađen. E sad je li on za Real, to će se vidjeti. A je li zaslužio? Jest! Sjećam se, još 1996. godine, kad smo bili u Valladolidu, znao mi je govoriti da će jednog dana biti trener Reala! Bio je jako ambiciozan, doduše, nije očekivao da će na priliku u svom klubu čekati gotovo 20 godina.

Čedo i Rafa obiteljski su prijatelji...

– Često je dolazio k nama na ručak. Obožavao je specijalitete moje supruge Sanje, uvijek je pitao – kad će sarma, kad će punjena paprika. Sa mnom je, u 35. godini, prvi put popio pivo...

A je li Rafa, po svome stilu, trener za Real? Čedo se mudro smješka...

– Veliki je radnik, inzistira na disciplini, traži jake, čvrste momke, borce, poštenje u igri, možda mu je mana što takvima daje prednost ispred pravih znalaca – ističe Čedo, a nadovezuje se njegov sin Igor:

– Rafa me u Realu ubijao! Bilo mi je jako teško kod njega jer mi je trebalo puno vremena da od anarhičnog igrača postanem igrač sustava. Kod njega sam se prvi put susreo s taktikom. Mi smo u Dinamu radili samo tehniku, slobodnu igru, 4 na 4, 3 na 3..., a sad odjednom ja moram nekome čuvati leđa. Rafa je bio na stažiranju kod Sacchija u Milanu i kad se vratio, na treninzima nas je vezao konopcima dugim 40 metara po dijagonali. Tako smo vježbali sustav 4-4-2, kako bi igrač bio doslovno zavezan za suigrača kojemu mora čuvati leđa. To je bilo 1993. godine, mi smo mu se smijali, a on je bio trener ispred svog vremena. Od Rafe sam sve naučio o taktici, on mi je osnova – hvali mlađi Jovićević bivšega šefa.

Kako će Rafin stil biti primljen u Realu, hoće li biti otpora?

– Rafa je idealan trener za Real, jer njegova momčad nije na visokoj taktičkoj razini. Nisu dobro taktički potkovani, ne pripremaju se maksimalno ozbiljno, oslanjaju se na vrhunske napadačke klase, dok u obrani imaju velikih problema. Na primjer, trojica napadača ne sudjeluju u fazi obrane – ističe Igor, a Čedo poentira:

– Vidjet ćeš, natjerat će on i Ronalda u obranu!

Za Rafu se oduvijek šuškalo da nije omiljen kod igrača, često inzistira na nebitnim detaljima, što zna biti iritantno...

Promijenio se u Valenciji

– Takav je bio dok nije otišao u Valenciju, čuo sam da se ondje promijenio. Moga tatu je i poveo sa sobom u Valladolid jer su ga igrači voljeli, osjećali su da mu se mogu povjeriti, jer Rafa za njih baš nije imao razumijevanja.

Čedo Jovićević i danas uživa u radu s klincima, u Lokomotivi.

– Šef škole je Jurica Čabraja, direktor Božidar Šikić. Suradnja je izvrsna, klub je sjajno organiziran – zaključuje čovjek koji je iznutra upoznao i školu najvećega svjetskoga kluba. I u njoj ostavio trag.

>>Rafa Benitez i službeno trener madridskog Reala!

>>Luki stiže Rafa Benitez, šef kojeg je nemoguće voljeti...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije