Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TARIK HODŽIĆ ZA MAX!

Moj drug, cimer i brat Fatih Terim

Fatih Terim
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.06.2016.
u 13:32

Vjerujem da će i nakon EP-a ostati izbornik. Ima ugovor još na tri godine. Osim toga, on ima ogroman utjecaj na reprezentativce, kaže Hodžić za Max.

Potraga za najboljim prijateljem turskoga izbornika Fatiha Terima nije dugo trajala. Okončana je u Sarajevu, na Baščaršiji, u čuvenoj ćevabdžinici Galatasaray.

– Ja sam Tarik Hodžić, bivši nogometaš Galatasaraya, a kad me već pitate za Fatiha Terima, ne doživljavam ga više kao najboljega prijatelja, nego kao brata! – govori vlasnik sarajevskog “Galatasaraya”, danas 64-godišnjak, nekadašnji glasoviti centarfor Željezničara, ljubljanske Olimpije, Veleža, belgijskog Liegea te tri turska kluba – Galatasaraya, Sariyera i Bakirköyspora.

Čujemo se svaki ponedjeljak

Fatiha je upoznao, naravno, u Istanbulu, gdje je proveo tri nezaboravne sezone, od 1981. do 1984.

– Bili smo suigrači, cimeri tri godine, nerazdvojni prijatelji, što smo ostali do današnjeg dana. Običaj je da se nas dvojica čujemo telefonom svakoga ponedjeljka, oko 21 sat – priča Hodžić.

Koliko je blizak s Terimom, otkrit će i ovi zanimljivi detalji.

– Bio sam prije dvije godine u Istanbulu na svadbi njegove kćeri Buse. Za vrijeme rata Fatih mi je nudio da dođem iz Sarajeva u Zagreb gdje je bio spreman poslati iz Istanbula privatni avion po mene!

Zanimljivo, 1984. bio je prvi stranac zlatna kopačka turskog nogometa, a u toj sezoni s klupe ga je vodio poznati Hrvat.

– Naš trener u toj sezoni bio je gospodin Tomislav Ivić. Izvanserijski stručnjak. Bio sam centarfor i običavao sam pogotke postizati čekajući na drugoj vratnici, sve dok nisam došao u ruke šjora Ivana. Rekao mi je: “Utrčavaj na prvu stativu i proslavit ćeš se, bit ćeš prvi strijelac!” I pogodio je.

Možemo li onda reći da je Terim, tadašnji libero Galatasaraya i turske reprezentacije, učio od Ivića?

– Uzimao je od svakoga ponešto, najprije od Ivića, potom od tadašnjeg turskoga izbornika Seppa Pionteka, ali uvijek je dodao i nešto svoje. On nije samo odličan trener, nego pomalo i ekscentrik. Kada je s reprezentacijom Turske gostovao u Zenici, a to običava na svim gostovanjima, imao je cijeli kat hotela samo za sebe. Na jednom katu samo on, na drugom igrači, na trećemu osoblje reprezentacije.

Rekli ste da se čujete svakoga ponedjeljka u isto vrijeme. Je li tako bilo i u tjednu uoči utakmice s Hrvatskom?

Ni supruga ne može do njega

– Ne, nisam ga uspio dobiti. Razumijem ga; kad je na pripremama s reprezentacijom, Terim se ne javlja nikome. Ni supruzi!

Mislite da Terim nemirno spava uoči sraza s Hrvatima u Parizu?

– Ma naravno da je nemiran, pa zna on dobro s kakvim igračkim veličinama ima posla. Ali, koliko god Hrvati bili moćni, moraju znati da će s druge strane biti temperamentni, jako patriotski nastrojeni, strahovito motivirani Turci, nemojte ih podcijeniti.

Kakvom vam se čini hrvatska reprezentacija?

– Ma divna selekcija, majstor do majstora, svaki od njih u sredini terena u stanju je sam riješiti utakmicu. Čini mi se da je obrana slabiji dio momčadi. Šteta što ste se odrekli Lovrena.

Kakvu taktiku Hrvatima sprema Terim?

– Ne bih se iznenadio da to bude Ivićeva taktika. Šjor Ivana znali smo pitati: hoćemo li ih napasti? A on je uvijek uzvraćao: “Ma kakvi napasti, čekat ćemo ih, oni će se otvoriti...” Na isti način Terim je svladao Nizozemsku u Konyji 3:0. Oni su mislili da će ih napasti, riskirati, jer mu je trebala pobjeda, a on, “lopov”, pripremio “sačekušu”. Pustio ih da se razmašu pa ih uništio kontrama. Čak mi je i rekao koji će igrač zabiti gol, i pogodio.

Ostaje li Terim izbornik Turaka i nakon EP-a?

– On ima ugovor još tri godine i ne vidim razloga da napusti funkciju. Znate, on nije samo izbornik A vrste nego i svih mlađih kategorija; u njima je rasporedio svoje ljude i oni mu redovito dostavljaju izvješća o svakom igraču. Osim toga, on ima ogroman utjecaj na reprezentativce, slušaju ga i respektiraju kao nijednoga izbornika prije – zaključio je Tarik Hodžić, čije ćevape redovito kuša i njegov najbolji prijatelj Terim, kad god dođe u Sarajevo.

Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

>>Bjelica: Ne smijemo ući u 'rat' s Turcima. Tudor: Mandžo će biti važan

>>'Želimo osvetu, a ako osvojite Euro postat ću konobar'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije