Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMETAŠ GODINE

Mladen Petrić: Nikad nisam požalio što sam odabrao igrati za Hrvatsku, a gol Engleskoj se ne zaboravlja...

Mladen Petrić
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/6
09.01.2017.
u 22:55

– Iako su me jako željeli Švicarci, nikada nisam požalio što sam odabrao Hrvatsku. Doduše, bilo mi je teško prvih pet-šest godina, kada praktički nisam dobivao pozive hrvatskih izbornika, pogotovo u vrijeme Cice Kranjčara.

Nakon završetka nogometne karijere Mladena Petrića ulovili smo u Ateni, u pauzi između dva teniska meča.

– Ne mogu ja bez sporta, a tenis mi je postao omiljena rekreacija – rekao nam je Petrić.

Nekad su njega ocjenjivali, sada je došao red na njega. Odabrao je najbolje u Večernjakovu izboru najboljeg nogometaša godine.

– Za mene su Modrić i Rakitić dva naša igrača na najvišem nivou, no dajem prednost Luki jer ovo je apsolutno bila njegova godina. Na trećem mi je mjestu Perišić jer je on po meni jedan od najboljih krilnih napadača na svijetu – rekao je Petrić.

Cico ga nije volio

Zanimljivo, i prvu i posljednju utakmicu odigrao je protiv Južne Koreje.

– Iako su me jako željeli Švicarci, nikada nisam požalio što sam odabrao Hrvatsku. Doduše, bilo mi je teško prvih pet-šest godina, kada praktički nisam dobivao pozive hrvatskih izbornika, pogotovo u vrijeme Cice Kranjčara. No bilo je puno nezaboravnih trenutaka u hrvatskom dresu. Posebno se sjećam utakmice protiv Rusije 2006. godine, kada su me jako preplavile emocije za intoniranja himne, a nikada neću zaboraviti ni pobjednički gol protiv Engleske na Wembleyju 2007. godine – prisjetio se Petrić.

Od izbornika u najljepšem sjećanju ostao mu je Slaven Bilić, pod čijim je vodstvom odigrao 37 od svojih 45 utakmica za kockaste.

– Pratim Bilića, sjajan je posao prošle sezone napravio u mom bivšem klubu West Hamu. Nadam se da će ga i ove sezone krenuti rezultati jer Slaven je sjajan trener. Hrvatska reprezentacija pod njegovim je vodstvom uvijek igrala lijep nogomet.

Iako više nije reprezentativac, Petrić i dalje pozorno prati svaku utakmicu Hrvatske.

– Šteta za Euro, igrali smo odlično, imali smo priliku za veliki rezultat. No, bit će nova šansa na SP-u Rusiji, možda i posljednja dok su još Modrić, Rakitić i ostali stožerni igrači u pravim godinama.

Koliko Petriću znači hrvatski dres, potvrđuje da je i nedavni 36. rođendan (1. siječnja) proslavio tortom u obliku hrvatskog dresa na zelenom travnjaku.

Od bivših kolega najviše je u kontaktu sa svojim “Švicarcem” Rakitićem te s Robertom Kovačem i Ivanom Klasnićem.

– Igrao sam prije tri mjeseca s Klasnićem na jednom turniru u Njemačkoj, znam sve o njegovu problemu s bubregom, nadam se da će ga što prije riješiti – kaže Petrić koji je često na relaciji Grčka – Švicarska – Njemačka – Hrvatska.

– Zasad smo žena i ja odlučili živjeti u njezinoj Grčkoj, u Ateni nam je lijepo, toplo, baš uživamo i supruga Despina i ja, kao i sin Romeo i kći Melina Charlize. No, vidjet ćemo jednog dana, možda ćemo živjeti u Zürichu ili Hamburgu – otkrio je Mladen.

U mirovini, kaže, uživa.

– Nakon 19 godina imao sam više od tri tjedna praznika, uh, kakav je to gušt. Ovoga ljeta s obitelji sam prošao pola SAD-a. Bili smo u New Yorku, Los Angelesu, Santa Barbari, Las Vegasu, Miamiju. Lijepo je kad nakon karijere možeš uživati, putovati – kaže Petrić.

Gross najdraži trener

Još će malo uživati, a onda opet krenuti u nogometne vode.

– Želim upisati nogometnu akademiju, završiti za trenera. Grčki govorim vrlo dobro, no ne znam pisati njihovo pismo pa je vjerojatnije da ću ići u HNS-ovu akademiju nego u Atenu. A jednog dana volio bih biti i sportski direktor u nekom klubu – kaže Petrić, koji je u glavnom grčkom gradu ostavio velik trag.

Navijači ga vole, prepoznaju na ulici, no kaže da je u Panathinaikosu jedan Hrvat ipak ispred svih.

– Ovdje su igrali mnogi naši, od Asanovića, Vlaovića, Šerića, Andrića, Pranjića, mene, ali najveća legenda je Velimir Zajec. O njemu uvijek svi govore s divljenjem. Kad sam stigao u Panathinaikos 2014. godine, prvo su me pitali poznajem li Zajeca – prisjetio se Petrić.

U karijeri je Mladen igrao za Grasshopper, Basel, Borussiju (D), HSV, Fulham, West Ham i Panathinaikos, dijelio je svlačionicu s mnogim velikim igračima, a kao najdražeg suigrača, uz Rakitića, ističe Ze Roberta.

– S njim sam bio u HSV-u dvije sezone i baš je bio legenda. Ostali smo dobri, a zamislite, iako su mu 42 godine, još igra u brazilskom prvoligašu Palmeirasu – rekao je Petrić i zaključio:

– Kad je o najdražem treneru riječ, to mi je bez sumnje Christian Gross, koji mi je bio trener u Baselu i od njega sam jako puno naučio.

Petrićev izbor:

Luka Modrić (Real)10

Ivan Rakitić (Barcelona)9

Ivan Perišić (Inter)8

Marcelo Brozović (Inter)7

Nikola Kalinić (Fiorentina)6

Danijel Subašić (Monaco) 5

Darijo Srna (Šahtar) 4

Mario Mandžukić (Juventus) 3

Andrej Kramarić (Hoffenheim) 2

Marko Pjaca (Juventus) 1

Nada godine:

Duje Ćaleta-Car (RB Salzburg) 5

Josip Brekalo (Wolfsburg) 4

Fran Tudor (Hajduk)3

Filip Benković (Dinamo) 2

Stipe Perica (Udinese) 1

Komentara 1

TA
tarzan
06:36 10.01.2017.

Majstore svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije