Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR NOVOSEL

Mislio sam da ću biti trener poput oca, ali sam “čuvar trezora”

Krešimir Novosel
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL
13.01.2014.
u 12:30

– Ja sam uvijek mislio da ću biti trener, no nešto me privuklo organizacijskoj strani košarke. A ne zaboravite da je moj otac bio preteča trenera, motivatora, menadžera i organizatora u jednom - priča Novosel.

Od 2007. godine Krešimir Novosel direktor je našeg financijski i organizacijski najstabilnijeg košarkaškog kluba. Direktor Cedevite postao je na neobičan način.

– Nakon druge igračke sezone u klubu ljudi iz uprave rekli su mi da me ne vide više kao igrača, ali da bi voljeli da ostanem u klubu. Nudili su mi da budem ili trener mlađih uzrasta ili direktor kluba, a ja sam nakon konzultacija s obitelji odlučio prihvatiti se direktorskog posla na probni rok.

Zar nije čudno što nije krenuo stopama svog slavnog oca Mirka, našeg najtrofejnijeg košarkaškog trenera?

– Ja sam uvijek mislio da ću biti trener, no nešto me privuklo organizacijskoj strani košarke. A ne zaboravite da je moj otac bio preteča trenera, motivatora, menadžera i organizatora u jednom.

Njegovi kolege direktori iz ostalih hrvatskih klubova zacijelo mu zavide...

– Imam sreće što imamo stabilno vodstvo, a ja sam tu da pazim da ne bude iskakanja iz planiranog proračuna. Ja sam čuvar trezora, a predsjednik Veber odgovorna je osoba. Dogovaramo ono što znamo da možemo platiti, ne idemo s figom u džepu. Za ovu sezonu smanjili smo proračun za 40 posto, a imamo bolji omjer u ABA ligi nego lani.

A što kada se mora probijati proračun, kao što je bilo s dovođenjem Selbyja?

– Uvijek postoje situacije koje na to tjeraju, no sa Selbyjem smo potpisali na mjesec dana s mogućnošću do kraja sezone. S Rayem smo pak potpisali do kraja drugog kruga Eurokupa.

Koliko je bila teška odluka da uzmete skupog, kvalitetnog trenera poput Repeše?

– Prvi smo put gledali na dulje staze, a ne kao dosad od sezone do sezone. Nakon što smo došli do zida, htjeli smo vidjeti što bismo mi to htjeli za sljedeće četiri godine. Kada smo i jedni i drugi prezentirali svoje vizije, našli smo se u nekoliko minuta.

Tata Mirko utemeljitelj je Cibone i još okorjeli cibos, a sin je direktor najvećeg Cibonina rivala. Prenosi li se to rivalstvo u obitelj?

– Cibona je njegovo treće dijete i bilo bi glupo da od njega očekujem da navija za Cedevitu pa nas dvojica imamo nepisano pravilo: ako je utakmica bila u subotu, u nedjelju na ručku uopće ne razgovaramo o tome.

U izboru košarkaša godine glas je dao Bogdanoviću.

– U vanjskoj liniji ne vidim kompletnijeg igrača u Europi. Tomić je proglašen za najboljeg centra španjolske lige, ali i pokazao kako se treba boriti za Hrvatsku uza sve zdravstvene probleme. Ukić je pokazao kako se kapetan treba ponašati, odveo je momčad do polufinala EP-a. Šarić je u ovoj sezoni svoj talent pretvorio u kvalitetu, a Draper se pokazao kao igrač koji vrlo dobro koristi svaku minutu igre.

Novoselov izbor:

Bojan Bogdanović (Fenerbahçe) 10
Ante Tomić (Barcelona) 7
Roko Leni Ukić (Panathinaikos) 5
Dario Šarić (Cibona) 3
Dontaye Draper (Real) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije