Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preminuo veliki stručnjak

Mirko Novosel: Otišao je moj mentor

Ranko Žeravica
Foto: Youtube/Screenshot
30.10.2015.
u 08:10

Zlatni s OI 1980. - 
Ranko Žeravica i Mirko Novosel osvojili su zlato s Ćosićem, Knegom...

Telefon je zazvonio u četvrtak ujutro u kući Mirka Novosela, a vijest koja je stigla iz Beograda bila je tužna. Njegov prijatelj Ranko Žeravica, legendarni trener jugoslavenske košarke, preminuo je u Madridu u 86. godini.

– Znao sam da je u teškom stanju, sreo sam se nedavno s Božom Maljkovićem koji mi je rekao da Ranko nije dobro, ali kad su me jutros nazvali iz Beograda i javili mi tužnu vijest, potreslo me. Teško je kad dođe takva vijest. Bio mi je veliki prijatelj i učitelj. Upoznali smo se kad sam igrao 1961. godine u reprezentaciji, a on je bio pomoćni trener. Kasnije, 1968. godine, on je mene uzeo za pomoćnog trenera u reprezentaciji – prisjetio se Mirko Novosel čovjeka koji je s Jugoslavijom osvojio gotovo sve što se moglo. Kada je 1970. bivša država postala svjetski prvak u Ljubljani, izbornik je bio upravo Žeravica, a Novosel ga je naslijedio 1972. godine. Zajedno su njih dvojica bili izbornici 1980. u Moskvi na OI, kad je Jugoslavija u finalu svladala Italiju s 86:77.

– On je bio jedan od najvećih europskih trenera, a bio je prvi koji je u košarku uveo filozofiju u kojoj su se kroz sustavni rad s juniorima stvarali vrhunski košarkaši. Kod njega su počinjali Krešimir Ćosić, Nikola Plećaš, Damir Šolman... Fantastično je radio, naučio sam nevjerojatno puno od njega, bio je vrhunski stručnjak. Odluke koje smo zajedno donosili bile su, među ostalim, da stranci nisu mogli igrati za najbolju vrstu jer smo smatrali da time zatvaramo domaćim talentima prostor za napredak. Usto, bilo je tada i pravilo da igrač prije 30. godine, odnosno 28. ako je već puno pridonio reprezentaciji, ne može ići igrati van. Posljednji put sreli smo se prije godinu dana u Beogradu, a družili se, ne tako davno, i u Vodicama... U subotu ću, zajedno sa sinom Krešimirom, otići na komemoraciju u Beograd, oprostiti se od prijatelja – kaže Novosel.

U posljednjem intervjuu koji je legendarni Vojvođanin dao Večernjem listu prije dvije godine, držao je isti kurs, Žeravica se oduševio mladima.

– Imam satelitsku antenu pa na TV-u mogu gledati sve moguće utakmice, a Darijo Šarić je jedan od igrača za koje očekujem da će otići visoko. Nemamo zvijezde, mladi se nemaju na koga ugledati. Šariću treba dati izuzetnu popularnost! Neka bude košarkaška zvijezda, idol. Ako nema takvih izrazitih pojedinaca, sve je uzaludno. Na koga da se mladi ugledaju, na NBA igrače? Mislim da je Šarić na putu da stekne tu popularnost.

>> U 85. godini umro trener koji je Jugoslaviji donio prvu titulu prvaka svijeta

Komentara 2

PI
pidocha
09:31 30.10.2015.

a ka bi ih spoia to bi bia trener koji je" sve živo osvoia"žeravica nije osvoia kup prvaka,kup kupova te zlato sa reprezen na EP.novosel nije bia prvak svita,a na OI je bia pomoćni te kup korača.novosel je bia tri puta prvak ex juge,a žeravica niti jednom,a vodia je oko 15-klubova./kasnije sa partizanom-mislim95-96/.u svakom slučaju,žeravica je jedan od najvećih trenera ex yu/ako ne i najveći...

DU
Deleted user
08:52 30.10.2015.

Rođenina nakon 1970. Žeravičino ime ne znači ama baš ništa. Kao ni Novoselovo ime. Svako vrijeme ima svoje športske i druge idole, koji ipak nisu imuni na hrđu prolaznosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije