Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ide Bosmanovim putem?

Mirko je angažirao odvjetnika: Hoćemo li dobiti Cro Copov zakon?

Cro Cop
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
11.01.2016.
u 16:50

Dobije li ovaj proces, a to neće biti lako, Mirko Filipović mogao bi ostati zapamćen u sportskoj sudskoj praksi kao Cro Copov zakon.

Prema raznolikim reakcijama forumaša diljem najpoznatijih borilačkih sajtova, slučaj Mirka Filipovića mogao bi postati presedan u povijesti borbe protiv dopinga. Čovjek je kažnjen s dvije godine zabrane borenja, ali bez materijalnih dokaza da je prijestupnik. Štoviše, ovih je dana iz Američke antidopinške agencije (USADA) stigao nalaz uzorka Cro Copove krvi i urina prema kojem u njemu nema ni traga bilo kakvoj zabranjenoj supstanciji. No, iz USADA-e poručuju da, unatoč tome, nemaju namjeru povući svoju suspenziju hrvatskog borca, što prenosi njihova glasnogovornica Annie Skinner:

– Bez obzira na to je li se gospodin Filipović koristio zabranjenom supstancijom tijekom testiranja ili nije, on je priznao da je upotrebljavao i posjedovao hormon rasta, a to je kršenje antidopinških pravila.

Iskrenost nije uvijek dobra

USADA-ina pravila doista jesu takva, no to ne znači da su ta pravila i posve pravedna, pa lov na dopinške prijestupnike nekad nalikuje na lov na vještice i razapinjanje svakoga tko je imalo sumnjiv. Bez materijalnih dokaza kao što su pozitivan nalaz i službenog pismenog priznanja.

Filipović jest u svojoj ispovijesti na Facebooku govorio o korištenju minimalnih količina hormona rasta i na vrlo kratko vrijeme (nekoliko dana), ali samo u svrhu bržeg zacjeljivanja teške ozljede ramena i nastupa u kavezu u što zdravijem stanju (takvo kratko korištenje ne može mu donijeti prednost u kavezu). A to je MMA Manije Adriana MacNaira ponukalo na sljedeći zaključak:

– Kažu da je u životu iskrenost najbolja politika, no na ovom primjeru vidi da laganje više pomaže.

Na njegovu tragu, jedan od forumaša, potpisan kao War Forrest, upozorio je na još nešto:

– USADA je ovim učinila ekstremno opasan presedan. Umjesto da promoviraju iskrenost, oni ovim potiču tipove poput Cung Leeja koji je lagao da nije uzimao zabranjena sredstva do iznemoglosti.

Neki od forumaša preporučuju Cro Copu da što prije angažira odvjetnika (već je to učinio) i krene u pravnu bitku s USADA-om u kojoj bi hrvatski borac mogao tražiti odštetu zbog propuštene zarade, a možda i zbog povrede časti i ugleda.

Treba mu odvjetnik

Cro Cop sa svojim odvjetnicima može dokazati da on nije liječnik, odnosno ekspert po pitanju zabranjenih supstancija i da se krivo izrazio – ističe forumaš Joben. Dobije li ovaj proces, a to neće biti lako, Mirko Filipović bi mogao ostati zapamćen u sportskoj sudskoj praksi kao Cro Copov zakon. Nešto poput nogometaša Jean-Marc Bosmana koji je na Europskom sudu pravde zauvijek promijenio svijet nogometa i omogućio slobodnije migracije sportaša po Europskoj uniji.

>> Ništa od nastupa u Zagrebu: Cro Cop i dalje suspendiran jer je priznao

>> Da me UFC nije bez razloga prijavio za doping borio bih se u zagrebačkoj Areni

>> Mirko Filipović nije bio dopingiran!

Komentara 8

CE
centirion
01:42 12.01.2016.

Mirko nažalost ne poznaje američki zakon! Premda je njegov nalaz bio cist,I POSIKEDOVANJE nedozvoljenih supstanci je prekršaj! A on je priznao da je to imao! Zato suspenzija ostaje i on nema nikakve šanse da dobije sud ako se odluci za neku tužbu!

GU
General_U
13:51 12.01.2016.

čovjeka koji ga koji ga je najviše naučio borilačkim vještinama optužio za pokušaj ubojstva koji je na sudu pao, sad priznao da je uzimao nešto što nije smio i opet bi na sud ne znam jesu li to posljedice udaranja u glavu ili je gospodin zaljubljen u sebe samoga.

KA
KarlMoriarty
19:43 12.01.2016.

Stvari stoje ovako. 1. Cro cop je po svom priznanju koristio hormone rasta (HGH), da bi, kako kaze sanirao ozljedu. 2. Nakon sto je testiran na nedopstena sredstva isti dan obavijestio je UFC da je koristio hormone rasta, prije no no sto su rezultati testa objavljeni. http://www.mmafighting.com/2015/11/25/9802410/mirko-cro-cop-suspended-two-years-for-substance-violation Komentar: Cro Cop je dakle priznao tek nakon sto je testiran. Razumno je pretpostaviti da je to bas tada ucinio, da bi se pokusao opravdati, u slucaju da testovi budu pozitivni. Buduci da je koristio nedopustena sredstva, USADA ga je, naravno kaznila. Da je kontaktirao UFC prije no sto je koristio sredstva, cak da ih je kontaktirao nakon sto je koristio hormone rasta, ali PRIJE no sto je testiran, mozda bi mu dali malo "popusta". No Cro Cop obavjestava UFC da je koristio nedopustena sredstva tek nakon sto je uvidio da postoji realna sansa da bude bude otkriveno da ih je koristio. Nije jasno protiv cega se Cro Cop zapravo buni. Ovakva retorika moze proci jedino na Balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije