Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVENSTVO BALKANA

Milun s dva nokauta prvak Balkana, Srbi uvoze ruske boksače

Prvenstvo Balkana u boksu za seniore i seniorke
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/10
10.05.2021.
u 07:55

Osim superteškaša Marka Miluna, prvacima Balkana postali su još Toni Filipi (91 kg), Sara Kos (64 kg) i Marija Malenica (60 kg) koja je proglašena i najboljom boksačicom Prvenstva na kojem nije bilo boksača i boksačica iz Turske i Bugarske

Na Prvenstvu Balkana održanom u Zagrebu, hrvatski boksači i boksačice nastupili su u osam finala, a iz pola njih su izašli kao pobjednici. Tako su novim prvacima Balkana postali Toni Filipi (91 kg), Marija Malenica (60 kg), Sara Kos (64 kg) i Marko Milun (preko 91 kkg) koji je to učinio najuvjerljivije - s dva nokauta. Najprije u polufinalu protiv Bošnjaka Jasmina Pešteka, a potom i u finalu protiv srpskog superteškaša Vladana Babića.

- Nakon što sam doživio nekoliko poraza zaredom, napokon je sjelo ono što radimo trener i ja u protekle četiri godine. Posljednjih nekoliko mečeva sam loše odradio, tražio sam se.

- A što je to tražio? - pitali smo Miluna.

- Nije mi sjeo stil koji sam radio prije. Sada sam na poludistanci, bliže protivniku. Mirniji sam i čekam priliku a u tome radim tempo. Prije sam mislio samo na nokaut koji nikad ne bi došao, a sada nisam razmišljao i došao je - kazao je Milun najavivši da će se ono glavno dogoditi za manje od mjesec dana:

- Tada u Parizu slijede kvalifikacije za Olimpijske igre u kojima me čeka okršaj s Englezom Clarkeom.

Hoće li biti spreman za boksača koji ga je jednom pobijedio?

- Pravo je pitanje hoće li on biti spreman za mene.

U Pariz će i naše dvije djevojke, Marija Malenica i Nikolina Ćaćić, a budu li boksale kao što su na ovom natjecanje dojma smo da to neće biti dovoljno za prolaz na Olimpijske igre. I dok je Ćaćić bila prilično deprimirana, nakon zasluženog poraza od Rumunjke Nechita, pa je kolegi Mladenu Cetinji sa SPTV-a kazala da nije spremna davati izjave, Malenica je pak bila spremna na samokritiku.

- Nisam zadovoljna. Bio je to li-la meč koji je mogao otići i na stranu moje protivnice. No, ja još uvijek gradim formu za kvalifikacije pa sada i nisam u najboljem stanju.

Inače, nakon trogodišnjeg izbivanja, ova se Splićanka vratila u Hrvatsku.

- Živjela sam u Londonu gdje sam radila kao trenerica boksa. S obzirom da sam ja avanturističkog duha, ja sam prije toga živjela u Amsterdamu, na Tajlandu...

Naslov prvakinje Balkana osvojila je i Sara Kos, pobijedivši Srpkinju Janičijević, ali ne i Ivona Brnić i Lucija Štrbec. Ivona je doživjela nokaut i zatražila liječničku pomoć, a Lucija se nije niti pojavila u ringu jer nije prošla vagu.

Prvakom Balkana, po prvi put, postao je i Toni Filipi (91 kg) koji je u finalu pobijedio Albanca Indrita Lacija (3:2).

- Šteta što smo u mojoj kategoriji bili samo trojica pa sam izravno ušao u finale. Žao mi je što u Zagreb nije došlo više boraca jer, zbog težeg prelaska granica, ionako imam problema sa sparinzima.

Matej Uremović pak ima problema s formom.

- Ja sam na ovom Prvenstvu imao tri borbe, i ja sam njih dobro fizički podnio, no s niti jednom nisam zadovoljan. Naprosto nisam imao potreban fokus. Nije ovaj Rus, od kojeg sam izgubio u finalu, bio toliko dobar koliko sam ja bio loš.

A taj Rus Mirončikov zapravo je nastupao pod srpskom zastavom. Srbi su krenuli u kupovinu boksača pa su, nakon četiri otprije, doveli još šest ruskih boraca koji u svojoj zemlji možda nikad ne bi dočekali da nastupe pod ruskom zastavom, a ovako im se jamče nastupi na međunarodnim natjecanjima. S obzirom da su u hrvanju uvezuli dva Gruzijca, i da su se oba plasirala na Olimpijske igre, Srbi su se očito odlučili na uvoz a namjera im je preuzeti primat u regionalnom sportu u koje ime planiraju svake godine organizirati dva velika natjecanja, svjetska ili europska prvenstva. To je naprosto strategija njihove države i kakva god bila, strategija je, za razliku od Hrvatske u kojoj definirane strategije nema.

Za najbolje pojedince Prvenstva proglašeni su Vladimir Mirončinkov i Marija Malenica, a bilo je i mišljenja da su te nagrade trebale otići u ruke Albancu Denisu Nurji, koji je brutalno nokautirao našeg Cetinića te Rumunjki Claudiji Nechita koja je nadboksala Nikolinu Ćaćić.

Od balkanskih zemalja na ovom Prvenstvu nije bilo Turske i Bugarske a od najboljih hrvatskih boksačanije bilo Luke Plantića (trebao je nastupiti u Češkoj, ali na koncu nije) ni Gabriela Veočića. A umjesto njega nastupio je njegov veliki rival Noa Ježek koji nije bio zadovoljan sa svojom izvedbom u finalu protiv Albanca Beqirija.

REZULTATI FINALA: Prvenstvo Balkana, Zagreb, finala - boksači: 69 kg: Petar Cetinić - Nurja (Albanija) 0:5 (TKO2), 75 kg: Noa Ježek - Beqiri (Albanija) 2:3, 81 kg: Matej Uremović - Mirončikov (Srbija) 0:5, 91 kg: Toni Filipi - Laci (Albanija) 3:2, preko 91 kg: Marko Milun - Babić 5:0 (KO1); boksačice: 57 kg: Nikolina Ćaćić - Nechita 1:4, 60 kg: Marija Malenica - Sandrina (Srbija) 4:1, 75 kg: Lucija Ščrbec -Rapaić (Srbija) 0:5 (bez borbe, Ščrbec nije prošla vagu), 64 kg: Sara Kos - Janičijević 5:0, 81 kg: Ivona Brnić - Petcu 0:5 (KO1)

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bani
Bani
07:11 11.05.2021.

Prvenstvo Balkana u Zagrebu? Kako to sad?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije