Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONUDA PRIHVAĆENA

Milijarder kupuje kultni stadion za 700 milijuna eura?!

Wembley
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
28.09.2018.
u 11:52

Konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Vijeća FA-a, u kojem se nalazi 127 članova predstavnika klubova i lokalnih nogometnih organizacija

Vlasnik engleskog nogometnog premierligaša Fulhama i NFL momčadi Jacksonville Jaguars Shahid Khan (68) želi kupiti stadion Wembley.

Cijena? Prava sitnica, 700 milijuna eura. Naime, toliko pakistansko-američki milijarder nudi za hram engleskog nogometa.

Vlasnik stadiona je Engleski nogometni savez (FA), a prema pisanju ''otočkih'' medija predsjednik FA-a Greg Clarke i izvršni direktor Martin Glenn pristali su na ponudu. Khanovu ponudu prihvatili su i članovi Glavnog odbora FA-a, međutim, konačna odluka bit će poznata nakon sjednice Vijeća FA-a u kojem se nalazi 127 članova predstavnika klubova i lokalnih nogometnih organizacija.

Premda Vijeće nema ovlasti prihvatiti ili odbiti ponudu, Clarke je poručio kako će poštovati njihovu odluku i neće ulaziti u projekt bez njihova zelenog svjetla.

>> Pogledajte i koji su sportaši poput Bobana zaplakali

U konačnici potrebna je i suglasnost vlade i Sport England koji su pridonijeli sa 120 milijuna eura prilikom obnove Wembleyja. Ministrica sporta Tracey Crouch i predsjednik Sport England Nick Bitel u srpnju su načelno podržali prodaju.

- Prodaja stadiona Wembley, pregovaračka zaštita i predloženi plan ulaganja 700 milijuna eura u nogometne objekte zajednice predstavljeni na sastanku FA odbora. Sada će cijeli projekt biti predstavljen na Vijeću FA-a - kazao je glasnogovornik FA-a.

Khan je obećao Englezima da neće mijenjati ime stadiona, on će i dalje biti dom "Gordog Albiona", a na njemu će se i dalje igrati utakmice finala kupova i doigravanja. Osim toga, Khan će prepustiti FA-u zaradu s tih utakmica. Najavio je i kako želi ishoditi dozvolu NFL-a, a onda preseliti Jacksonville Jaguarse u London koji bi tako dobio prvu momčad američkog nogometa izvan američkog tla u povijesti.

Većina navijača i engleskih nogometnih legendi protivi se prodaji doma engleskog nogometa. Bivši engleski nogometni reprezentativac Gary Neville prodaju 'hrama engleskog nogometa' prozvao je smiješnom i suludom.

- Novac za nogometne terene diljem zemlje trebao bi doći od bogatih klubova ili od pristojbi za agente - kazao je Neville.

Stadion Wembley je izgrađen 1923. godine. Službeni kapacitet stadiona je bilo 82.000 mjesta, premda je bilo utakmica na kojima se okupilo i više od 100.000 gledatelja. Na ovom stadionu engleska vrsta je igrala 70 godina, a 1966. je osvojila i svoj jedini svjetski naslov. Na "Wembleyu" su održana i natjecanja na olimpijskim igrama 1948. godine.

Stadion je zatvoren 2000. godine, srušen 2003. godine, a na njegovom mjestu je izgrađen novi Wembley koji je otvoren u ožujku 2007. Rušenje starog i izgradnja novog stadiona je koštala oko milijardu eura.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
prajdali100
13:49 28.09.2018.

Wembley je ponos engleskog nogometa !!! Hram ! Kako nekome može pasti na pamet prodati svoj ponos ? To nema cijenu.

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
13:53 28.09.2018.

Sad kad Split proda Poljud i Solidum arenu za 20 kuna nekom istočnjačkom milijarderu iz npr. Čitluka

Avatar southman
southman
12:20 28.09.2018.

Kad je već pakistanac gradonačelnik neka bude i vlasnik Wembleya !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije