Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
milan šarović

Moja golotinja na naslovnici Poleta bila je namještaljka s političkom pozadinom

Mijo Vesović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
08.03.2015.
u 17:46

- Ja sam Srbin, rođen sam Srbiji, a najljepše uspomene nosim iz Zagreba. Tamo sam se oženio, tamo mi se 1978. godine rodio sin Filip, stekao sam puno prijatelja..., i jedna jedina neugodnost koja mi se u Zagrebu dogodila bile su te fotografije - priča Šarović.

Preteča Lovrenove brazilske golotinje, maestralno paparazzirane u kampu Praia do Forte, bilo je golo tijelo bivšega Dinamova i Zagrebova vratara Milana Šarovića još 1980. godine na naslovnici Poleta.

Na tu fotografiju, koja je skandalizirala cijelu Jugoslaviju, podsjetio nas je jedan kadar HTV-ova serijala Crno-bijeli svijet. Na fotografiji Šarović, tada 31-godišnjak, isklesan kao Apolon, izlazi gol iz bazena u Zagrebovoj svlačionici, i besramno pred objektivom fotoreportera Mije Vesovića pokazuje svu 'raskoš svog talenta'.

Milan Šarović, Srbin iz Lazarevca, danas je 66-godišnjak. Živi u Zürichu, ima svoju vratarsku akademiju, stvara golmane kao na traci. Ima izvrstan odnos s Hrvatskim nogometnim savezom, uvijek upozori Zorislava Srebrića ako pod Alpama uoči kakvoga talentiranoga klinca hrvatskih korijena. Uglavnom, Šarovićeve veze sa zagrebačkim prijateljima neraskidive su...

Nisam ekshibicionist

U domu Šarovićevih u Zürichu gleda se Hrvatska televizija. Nije prošla nezapaženo ni scena iz nove serije, u kojoj je evociran Milanov skandal od prije 35 godina...

- Ja sam Srbin, rođen sam Srbiji, a najljepše uspomene nosim iz Zagreba. Tamo sam se oženio, tamo mi se 1978. godine rodio sin Filip, stekao sam puno prijatelja..., i jedna jedina neugodnost koja mi se u Zagrebu dogodila bile su te fotografije - priča Šarović.

Pojasnio je kako su nastale.

- Najprije, ja uopće nisam znao da me fotografiraju, jer nisam vidio kameru. Nisam ekshibicionist, ne bi mi palo na pamet tako se pokazivati. U svlačionicu su ušla dva-tri mlada dečka, jedan je nosio fotoaparat ispod kaputa i potajno me fotografirao. Fotografije su objavljene u novinama, pa sam tužio taj list i dobio spor. Zastupao me Silvije Degen - kazao je Šarović.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tvrdi da mu je sve bilo namješteno, da je netko bio ljubomoran na Šminkera, kako su ga tada zvali...

- Znate, dok nisam došao u Zagreb, nisam znao što znači Srbin i Hrvat. Izašnjavao sam se kao Jugoslaven. Zato i danas mislim da je to imalo političku pozadinu, da me netko htio spustiti na zemlju. Odjek cijeloga skandala uspio je tek ublažiti prvi čovjek NK Zagreba Slavko Šajber, čijim je utjecajem zaustavljen dio naklade Poleta - dodao je Šarović.

Jerković mi je vjerovao

U vrijeme skandala već je bio u braku (jedan od vjenčanih kumova bio je Drago Rukljač) i uživao je bezuvjetnu potporu supruge, kao i tadašnjega trenera Zagreba Dražana Jerkovića.

- Draža mi je inače bio najbolji trener u cijeloj karijeri. Bio sam mu zahvalan jer je čvrsto stao uz mene i vjerovao mi - nastavlja Šarović.

Za sebe kaže da je bio "Manuel Neuer svoga vremena", vratar i istodobno vrstan nogometaš, kompletan paket.

- Da sam sada na vratarskoj sceni, vrijedio bih deset milijuna eura! I danas od svojih učenika tražim da jednako dobro igraju lijevom i desnom nogom. Jedan od njih je i Švicarac Diego Benaglio iz Wolsfburga - zaključio je jedini nogometaš u Dinamovoj povijesti koji je čak tri puta dolazio i odlazio iz Maksimira.

>> Treba li se skinuti gol čovjek koji želi nešto reći?

Komentara 21

ZA
zagrepcaninb
18:55 08.03.2015.

Milan Šarović bio je izvrstan golman, možda najbolji golman u to vrijeme u Jogoslaviji ali istina je i da je uvijek bio na granici ekscesa. Ttko se recimo ne sjeća onog njegovog čuvenog autogola koga je opjevao pokojni Ivan Tomić? Zato ... Milane, samo pričaj ali mi ti ne vjerujemo baš kao što sve to ne umanjuje tvoju veličinu kao sportaša i čovjeka. Pristao si na fotkanje što se iz fotografija jasno vidi. Trebala ti je popularnost jer su te u repki ignorirali i forsirali konkurenciju iz Hajduka ili Crvene Zvezde iako si ti bio bolji ali ... Igrao si u Dinamu koga su iz svima nama znanih razloga sustavno gazili (da dalje ne elboriram). Trebali su ti i popularnost i eksces baš kao i Poletu u kome su, zbog tog intervjua i fotki smijenili kompletnu prvu redakciju koja je od Poleta napravila brad nakon čega su se tamo samo redala djeca aparatčika. Pozdrav Milanu u Zurich-u.

Avatar Pinokio
Pinokio
18:19 08.03.2015.

Udarna fotografija nije bila iz svlacionice nego se Sarovic gol penjao ljestvama iz bazena. Ko se kupa gol u bazenu? Exibicionist koji trazi popularnost. Ko to fotografira? Novine koje trbaju tiraz. Nikakve, ama bas nikave tu politike nije bilo

SN
slobodan.novakovic.58
18:05 08.03.2015.

Zagreb ima momka popularnijeg od bob dilana - sarovic milana zagreb bez sarovica je kao kesten pire bez slaga to je u to doba govorio ivo tomic svaka cast i jednom i drugom obiljezili su svoje vreme na najljepsi moguci nacin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije