Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP SKOBLAR:

Messi je toliko nadaren, toliko fizički moćan... Jedini 
nogometni izvanzemaljac

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
09.11.2014.
u 09:20

- Lionel je veći od Raula i Ronalda - rekao je Skoblar.

Ovoga tjedna u povijest je otišao nekadašnji vladar Lige prvaka, danas član New York Cosmosa, 37-godišnji Španjolac Raul Gonzalez, čiji je staž na čelu ljestvice strijelaca Lige prvaka trajao 5006 dana.

Lionel Messi izjednačio je Raulov 71 pogodak (Ronaldo se zaustavio na 70) i najavio preuzimanje još jednoga u nizu svojih brojnih rekorda. Ono što je posebno zaintrigiralo u Messijevu učinku impresivna je brojka od samo 90 utakmica za 71 pogodak, dok su Španjolcu goleadoru za isti broj golova trebale čak 52 (!) utakmice više.

Takav će se teško roditi

U čemu je caka? Je li u pitanju razlika u okruženjima u kojima su dominirali veliki strijelci ili je posrijedi samo razlika u klasi golgetera?

- Dvojba ne postoji - tvrdi jedina hrvatska Zlatna kopačka u ligama Petice Josip Skoblar (73), čovjek koji je za klubove i reprezentaciju postigao 266 pogodaka u 460 nastupa.

- U pitanju je samo i isključivo razlika u klasi dvojice napadača. Messi je za mene apsolutni golgeterski broj jedan, igrač nevjerojatne nadarenosti i fizičkih mogućnosti, napadač koji istodobno eliminira i realizira, što nikada prije nisam vidio - ističe Skoblar.

Ali mu je ove godina pobjegla Zlatna lopta?

- Zlatna lopta može pobjeći jednom, dvaput, dogodi se, no to ne mijenja moje mišljenje o Messiju. Ronalda cijenim, divim se njegovoj silini, fizičkoj snazi, što sam uočio još dok je bio 15-godišnjak. On je doista velik igrač, ali i od većega postoje veći. Messi je klasa za sebe, nadljudsko biće i usudim se reći da će se teško ikada roditi takav nogometaš - dodaje Skoblar.

Ronalda je svojedobno pratio kao skaut Marseillea.

- Nas petorica iz Marseillea išli smo nekoliko puta u Lisabon radi njega. Sve smo znali o njemu i željeli smo ga angažirati, ali se i slatko nasmijali našoj nemoći jer već je tada Manchester United stavio prste na njega - prisjeća se slavni strijelac.

Platini nogometni umjetnik

Kao igrač s "francuskog govornog područja", Skoblar će uvijek skinuti kapu pred Michelom Platinijem i svrstati ga uz bok argentinskom majstoru. Iako se divio i Peleu, dok mu nikada nije legao Maradonin životni stil. Je li onda Messi za vas broj 1 svih vremena, a Platini na drugom mjestu?

- Svaki je dominirao u svoje vrijeme, na svoj način. Platini je bio nogometni umjetnik koji me oduševljavao, no nije mogao ono što može Messi sam, eliminirati i realizirati. Međutim, Platini je nastavio grandioznu karijeru i kada je prestao igrati. Na vrijeme je shvatio da nije za trenera pa se povukao i postao funkcionar i do sada je toliko ojačao da je postao prijetnja Blatteru - poentira Skoblar.

Messijevih magičnih 71 u Ligi prvaka, s tendencijom rasta prema 80, izaziva Cristiana Ronalda poput crvene krpe i nagovještava novu mrtvu utrku genijalnih golgetera. Dok se poredak ne promijeni, slavit ćemo čudesnoga Messija, čiju će moć sljedećega tjedna osjetiti i Hrvati u Londonu. Pitali smo Skoblara i što misli o toj utakmici.

- Četiri dana uoči sraza s Talijanima, ona za nas nema nikakvoga smisla. Zar je Savez toliko osiromašen da moramo pristajati na ovakve aranžmane? I onda još doći s B selekcijom. Tako ipak ne bismo smjeli podcjenjivati Argentince - zaključio je Skoblar.

>> Messi se izjednačio s Raulom i bacio rukavicu Ronaldu

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije