Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apsurd

Maze napustila reprezentaciju zbog dečka i novca

'Slovenia\'s Tina Maze skis during the women\'s Alpine Skiing Super Combined Downhill race at the Vancouver 2010 Winter Olympics in Whistler, British Columbia, February 18, 2010. The Super Combined ev
'WOLFGANG RATTAY'
21.02.2010.
u 15:17

Drugu medalju za Sloveniju na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama osvojila je sportašica koja se izdvojila iz nacionalne vrste. Nezadovoljna tretmanom u nacionalnome skijaškom savezu, srebrna veleslalomašica Tina Maze prije sezonu i pol istupila je iz reprezentacije i formirala svoj tim.

Nije prihvatila ponudu saveza od 50.000 eura da se vrati u krilo materino, već je hrabro kročila u poduzetništvo.

Vrlo svojeglava

– Za 10.000 eura nitko od nas neće se prodati – kazao je prije sezone Tinin 15 godina stariji dečko i kondicijski trener Andrea Massi.

S obzirom na to da je tim četveročlan, održavanje tog pogona godišnje stoji između 200 i 250 tisuća eura. Do senzacije u Whistleru Tina se bojala recesijskog izračuna stanja, koji je najavljivao pedesetak tisuća eura minusa, no srebro bi trebalo privući nove i zadržati dosadašnje sponzore. Uostalom, Tinky je u veleslalomu evidentna kandidatkinja za medalju pa bi u očima potencijalnih sponzora mogla izgledati još privlačnije. Za lijepu Slovenku slovenski novinari kažu da je teška i svojeglava. Vidi se to i iz odluke da se izdvoji iz reprezentacije nakon što njezinu dečku Massiju nije produljen ugovor. Tako je nastao Tina Maze Team, koji čine i Perovšek i Hafner i koji se diči srebrom u veleslalomu na prošlome Svjetskom prvenstvu. Upitana u miks-zoni što bi poručila slovenskome savezu, samo je stisnula i podignula svoju medalju. Taj hladni odnos pokušat će omekšati specijalni pregovarač Tone Vogrinc, koji obnaša dužnost dopredsjednika saveza, a u Vancouveru je vođa slovenske delegacije.

Nagrada od države

– Ja ću pokušati smekšati obje strane. Savez je nudio 50.000 eura, a ovaj put ta bi svota trebala biti veća. Moramo se dogovoriti, ići možda malo i na njezinu stranu. Moramo odriješiti kesu, koja je mala. Naš skijaški savez ima puno manje novca od hrvatskoga, mi imamo oko 1,3 milijuna eura. Koliko je nama poznato, Hrvatski skijaški savez ima oko dva milijuna eura. Puno više imaju i neki savezi koji su zagrizli za Tininu izjavu da bi mogla skijati za neku drugu državu, pri čemu se najčešće spominjao Luksemburg – kaže Vogrinc, koji je stari lisac, razumije što je za 26-godišnju djevojku poput Tine najvažnije: – Tina se u tome malom timu odlično osjeća. Ima dečka trenera stalno uza se, ostali su joj na raspolaganju 24 sata, a ona jako puno trenira. Ako joj to donosi unutarnji mir, to pozdravljam. Kod sportašica vam je katkad vrlo važno kako se osjećaju. To zna biti onih završnih 10-20 posto koji daju rezultat. Prema Vogrinčevim riječima, Tina bi od slovenske vlade za olimpijsko srebro trebala dobiti 25 tisuća eura.

Ključne riječi

Komentara 1

DE
deželan
20:05 21.02.2010.

Tina se je osamosvojila že leto prej. Ustanovila je svoje podjetje in funkcionirajo v glavnini z reklamami ter sponzorji. Zveza ji je najprej ponudila za sezono 10.000 €, za primerjavo, član smučarskega odbora dobi 15.000 € samo za to dada kre 5 do 6 krat letno na sejo odbora...krasnen odnos do športnikov. Po moje zelo sprevrženo. Naj gre dekle tja kjer ji kaj nudijo, seaj je aktualna, po končani karieri jo bodo poklicali le za komentar za ostalo bo pozabljena. Tina ni dobra le v smučanju temveč tudi v podjetništvu saj do sedaj letno zbere čez 150.000 € nasezono in sama živi svojo ekipo. lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije