Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maxi-specijal

MAX Liga prvaka: Bogati vlasnici klubova u hladnom ratu

'Chelsea owner Roman Abramovich and girlfriend Daria Zhukova, in the stands prior to kick off. Photo: Press Association/Pixsell'
'Owen HumphreysPress Association/Pixsell'
06.04.2011.
u 09:12

Jedino Barcelona nema vlasnika, odnosno to je 170.000 članova koji plaćaju članarinu od 161,50 eura

Sportski tjednik Max usporedio je gazde četiriju klubova koji se večeras sastaju u Ligi prvaka. Šahtarov vlasnik Rinat Ahmetov jedan je u nizu tajkuna s istoka Europe koji si je priuštio igračku u privatnom životu.

Najbogatiji Ukrajinac i 39. na popisu svjetskih bogataša igračima je stvorio vrhunske uvjete, izdvojio je 280 milijuna eura za novi stadion, prekrasnu Donbass Arenu... A na čelo Šahtara došao je u listopadu 1995., nakon što je njegov mentor i tadašnji čelnik kluba Ahat Bragin (navodno šef ukrajinske mafije) smaknut u eksploziji automobila.

Ukrajinska policija 1999. godine istaknula je da je "Ahmetov vođa kriminalne organizacije koja se bavi pranjem novca, financijskim prijevarama i kontrolom brojnih velikih i fiktivnih tvrtki." Nakon Narančaste revolucije i pobjede Viktora Juščenka na predsjedničkim izborima, protiv Rinata je pokrenuta istraga zbog umorstava i sudjelovanja u organiziranom kriminalu, a on je pobjegao u Monako. Ponovnim usponom Janukoviča 2006., protiv Ahmetova su odbačene sve optužbe.

Barcelonu, pak, vodi 170.000 članova. Svaki glas jednako vrijedi, bio on španjolskog premijera Zapatera ili zidara koji je izdvojio zadnji novac da bude dio velike Barcine obitelji. Blaugrana nema službenog sponzora, financira se iz članarina, od TV-prava, dobrovoljnih priloga... Uplatite 70.000 eura i postajete jedan od 25 počasnih partnera kluba.

A dvoboj Chelseaja i Manchester Uniteda bit će pravi mali – hladni rat. Rus Roman Abramovič protiv Amerikanca Malcolma Glazera, 53. protiv 440. najbogatijeg čovjeka svijeta. Spasitelj i ljubimac navijača plavih protiv omražene obitelji.

Abramovič je već prve sezone u pojačanja uložio 135 milijuna eura, a plaćao je i trenere, odštete za prijevremene raskide ugovora... Obitelj Glazer, koja na računima ima 1,8 milijardi eura, nije uložila svoj novac u Manchester United, nego ga je posudila od investicijskih fondova i sličnih financijskih ustanova, a United je taj koji ga otplaćuje.

Cijelu zanimljivu priču pročitajte u Maxu.

Komentara 1

Avatar PTB
PTB
16:58 06.04.2011.

Moram ispraviti autora. Naime, kako bi vodstvo Dinama reklo, Barcelonom upravlja ulica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije