Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Subašić od Monaca

Max! donosi: Monaco potrošio 150 mil. eura, a samo vratara nije dirao

Subašić Monaco
10.08.2013.
u 18:53

– Svi smo znali koliko je Abidal dobar igrač, no sada sam vidio i koliko je u stvari miran, ako smireno iznosi loptu iz obrane

Pozadina transfera Danijela Subašića (28) u Monaco poznata je tek malom broju ljubitelja nogometa u Hrvatskoj. Naime, Ribolovljev je namjeravao u Monaco dovesti Stipu Pletikosu, no Rostov ga nije puštao, a ni Pletikosa nije bio oduševljen idejom da spašava Monaco od ispadanja u treću ligu.

I onda je cijelu stvar presjekao Pletikosin menadžer Marko Naletilić, koji je uvjerio trenera Monaca Ranierija i društvo da je Pletikosina zamjena u reprezentaciji Subašić pravi izbor, a Subašića da je Monaco na putu povratka u vrh francuskog nogometa.

Kupili 10 igrača, ne i vratara

Sve ostalo je povijest, Subašić je od prvog dana odlično branio, često je bio i igrač utakmice, čak je stigao i iz slobodnjaka zabiti gol (!?), a Monaco je pretprošlu sezonu okončao daleko od zone ispadanja. Na početku prošle godine Ribolovljev i Ranieri kupili su desetak igrača, iz temelja promijenili momčad, koja se prošetala ligom i izborila povratak u birano društvo najboljih francuskih klubova.

A onda je krenuo do tada neviđeni prijelazni rok, koji je u Kneževinu za više od 150 milijuna eura doveo Falcaa iz Atletica, Abidala iz Barcelone, Moutinha i Rodriguesa iz Porta, Toulalana iz Malage... Momčad je još jednom osvježena, a jedan od rijetkih igrača koji je ostao u momčadi je Danijel Subašić.

– Ne znam što bih rekao, stalno čitam da Monaco kupuje golmane, spominju se mnoga imena poput Valdesa, no za sada nitko nije doveden, niti ima naznaka da će nekoga dovesti. To ne znači i da neće, u ovom prijelaznom roku vodstvo Monaca je potvrdilo da ima novca i da može kupiti koga poželi, pa zašto bi bio problem kupiti golmana – kaže hrvatski reprezentativac Danijel Subašić, koji se ne opterećuje svojim statusom.

– Ni sa kim nisam razgovarao, niti za to ima potrebe. Radim svoj posao, dobro treniram i branim i to je sve na što mogu utjecati. Nema potrebe da remetim koncentraciju stvarima na koje ne mogu utjecati. Prvenstvo je dugo, čeka nas 38 kola te dosta utakmica u kupu i bit će dovoljno prostora čak i da dovedu još nekoga.

Svlačionica Monaca odnedavno je bogatija za nekoliko svjetski vrijednih igrača, prije svih za zvijezdu prijelaznog roka, Kolumbijca Radamela Falcaa. Subašić za novog suigrača ima samo riječi hvale.

– Na prvom treningu vidjelo se koliko je dobar, zaista je vrhunski napadač. Vidjet ćemo kako će krenuti u sezonu, no bude li sve kao na treningu, neće biti straha za nas – kaže Subašić i dodaje da će i on profitirati od treninga s tako kvalitetnim igračima.

– Naravno da vas takav napadač na treningu tjera da dajete sve od sebe i da braneći uz njega napredujete iz treninga u trening.

Od brojnih zvijezda koje su došle u Monaco, Subašiću je najdraži Eric Abidal.

– Svi smo znali koliko je Abidal dobar igrač, no sada sam vidio i koliko je u stvari miran, ako smireno iznosi loptu iz obrane i on će nam biti od velike pomoći. Svi su momci u redu, nema nikakvih problema, nitko ne glumi zvijezdu i to je najbolji preduvjet da krenemo dobro od starta.

U svlačionici je atmosfera sjajna, a uz francuski se najviše komunicira na engleskom jeziku. Svi se slažu da bi se Monaco ove godine trebao boriti za vrh francuske lige i uključiti u borbu za mjesta koja vode u kvalifikacije za Ligu prvaka.

– Teško je reći nešto više, no baš uoči prve službene utakmice protiv Bordeauxa trebao bi nam se obratiti i predsjednik kluba. Vidjet ćemo što on kaže. Uglavnom, svi su se pojačali, PSG je i dalje najjači, njegovi su igrači već dvije godine zajedno... Naša se momčad tek stvara, imamo potencijal, no treba nam još vremena. Francuska liga je jako teška, puno je podjednakih momčadi i svaka svaku može pobijediti, igra se na nož, tako da je nezahvalno prognozirati bilo što. Sjetite se prošle sezone kad je PSG muku mučio i tek kasnije se odvojio i osvojio naslov.

Perica je već spasio Zadar

Danijela Subašića uskoro očekuje još obaveza. Naime, hrvatskoj reprezentaciji slijedi utakmica protiv reprezentacije Srbije.

– Svi jedva čekamo tu utakmicu, zna se da je to utakmica koja će se očekivati s puno emocija s jedne i druge strane. Mi smo daleko ispred, no oni će pod svaku cijenu željeti pobjedu, iako im to ne bi puno promijenilo situaciju. Mislim da je to naša velika prilika – kaže Subašić, koji ne očekuje da bi gostovanje Hrvatske u Beogradu moglo imati neke druge konotacije na tribinama.

– Nadam se da je to napokon za nama. Mi na terenu sigurno nećemo raditi gluposti, a nadam se da će tako biti i na tribinama. U Zagrebu je prošlo sve u redu, nadam se da će i u Beogradu.

Subašićev Zadar se u posljednje vrijeme prometnuo u sredinu koja proizvodi dosta kvalitetnih igrača. Posljednji u nizu je Stipe Perica, koji je potpisao ugovor za Chelsea.

– U Zadru je uvijek bilo kvalitetnih igrača, no rezultati nikad nisu bili na toj razini jer igrači rano odlaze iz kluba. Lijepo bi bilo da se dio novca od tih transfera uloži u infrastrukturu, da se stadion malo uredi i da se klub podigne. Zadar bi mogao živjeti od prodaje igrača, samo kako u Stanove dovesti ozbiljnog skauta nekog kluba i posjesti ga na beton, bez krova nad glavom...

Pericu Subašić ne poznaje, no zapamtio je jedan detalj.

– Sa 18 godina uzeo je loptu kad je bilo najteže i zabio penal koji je ostavio Zadar u ligi. To znači da u sebi nosi ono nešto što ga izdvaja od drugih. Njegov uspjeh je najbolja poruka ostalima da se i iz malog kluba kao što je Zadar može otići u tako veliku sredinu poput Chelseaja. Sve se prati, sve se vidi, samo treba biti uporan i raditi. Na kraju se sve isplati.

Subašić redovito prati događanja u hrvatskom nogometu.

– Sviđa mi se liga 10, vidi se da se kvaliteta koncentrirala i da se u svakom kolu igra poneki derbi. Još kad bi bilo malo više poštenja, kad bi suci malo manje utjecali na ishode rezultata, siguran sam da bi se još više podiglo zanimanje.

Osim Zadra, s posebnim interesom prati igre Hajduka.

– Sviđa mi se kako je Tudor složio momčad, vidi se da momci znaju što i kako treba. Drago mi je da je Kale (vratar Lovre Kalinić, nap. a.) opravdao povjerenje te da kapetan Maloča sve drži pod kontrolom. Nadam se da će do kraja prijelaznog roka pronaći novi klub te da će tako pomoći Hajduku, ali i napraviti korak naprijed u karijeri, jer je to zaslužio. Riječ je o rijetko dobrom i poštenom momku.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije