Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Hrvatska opsesija"

MAX! donosi: Irac navija za Hrvate na Euru: Modrić je čudo!

IRAC (1)
Foto: MAX!
1/8
10.06.2012.
u 17:27

- Moja je krv irska, ali moje je srce hrvatsko, a to se dvoje nikako ne može razdvojiti - kaže taj Irac.

Sportski tjednik Max u najnovijem broju donosi zanimljivu priču o Ircu koji navija za Hrvatsku. Sean Medvid Staunton rođen je i odrastao u Wiganu, no život se poigrao njime i spojio ga s Hrvatskom. Upoznao je Hrvaticu, planula je ljubav i uskoro su se oženili. Uslijedili su česti dolasci u Split, koji su njegov život okrenuli potpuno naglavačke.

Split i Hajduk postali su njegova svakodnevica, a uskoro i hrvatska nogometna reprezentacija. I premda se brak nakon dvije godine raspao i svatko je krenuo na svoju stranu, Seanovo srce i dalje kuca za Hrvatsku, a on i dalje uporno inzistira na ženinu prezimenu Medvid, koje je dodao svome. Brak se raspao, ali je ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom nogometu ostala, pa će tako Sean tijekom EP-a zdušno navijati i za izabranike Slavena Bilića.

- Moja je krv irska, ali moje je srce hrvatsko, a to se dvoje nikako ne može razdvojiti. Malo sam više navijao za Hrvatsku, jer sam bio s hrvatskim navijačima, ali i zato što očekujem da Hrvatska može napraviti nešto više na EP-u – pojašnjava Sean, čija obitelj i susjedi dobro znaju za njegove ljubavi i strasti.

- Nitko mi od njih ne zamjera, jer dobro znaju za tu moju “hrvatsku opsesiju” i podržavaju me u tome. Mnogi su mi rekli: “Seane, učini onako kako ti kaže srce!”. I poslušao sam ih.

Hajduk na prvom mjestu

No, da ne bi bilo zabune, Sean naglašava da je njegova ljubav prema hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji ipak na drugome mjestu. Na prvom je mjestu oduvijek i zauvijek – Hajduk.

- Prisustvovao sam i povijesnoj pobjedi Hrvatske nad Engleskom na Wembleyu, bio sam na jako puno utakmica hrvatske reprezentacije, no Hajduk mi je ipak na prvome mjestu. Ljubav prema hrvatskoj reprezentaciji posljedica je toga što na utakmice putujem uglavnom s navijačima Hajduka, s prijateljima iz Torcide – otkriva Sean, koji među reprezentativcima ima dva ljubimca.

Jednoga obožava javno, to je Niko Kranjčar, a drugoga onako potiho, Luku Modrića.

- Sjajan je igrač, ali mu nikako ne mogu oprostiti što je dinamovac – smijući se kaže Irac.

Po nadimku Irac Sean je prepoznatljiv u navijačkom svijetu, baš kao i po prezimenu bivše supruge – Medvid. I danas se predstavlja kao Sean Medvid Staunton.

- Vjenčao sam se s Hrvaticom i svome sam prezimenu dodao i njezino, koje sam zadržao i nakon razvoda. Iako nisam Hrvat po rođenju, Hrvatska mi je u srcu. Svi me pitaju zašto, a ja odgovaram: Zato što nigdje nisam vidio toliko strasti među navijačima kao kod navijača Hajduka - Torcide.

Napali ga u Zagrebu

Staunton je prvi put gledao Hajduk u europskom ogledu s engleskim Fulhamom. I premda su bijeli ispali, bila je to iskra koja je zapalila pravi požar u njegovu srcu.

- Oduvijek sam znao za Hajduk, znao sam da je to slavan klub, no tek kad sam ga ozbiljnije počeo pratiti shvatio sam strast i zaluđenost njegovih navijača. To mi se svidjelo i zato od tada dolazim u Split svakih nekoliko mjeseci i ne propuštam velike utakmice. U Split dolazim toliko često koliko mi bankovni račun dopušta. Čak me i gospođe koje iznajmljuju sobe na splitskom autobusnom kolodvoru već prepoznaju i nude mi da prespavam. No, nakon toliko godina i dolazaka u Split upoznao sam jako puno prijatelja među navijačima koji me ugoste.

Zbog ljubavi prema Hajduku Sean je do Splita putovao na sve moguće načine.

- Sada je lako, jer zrakoplovi iz Engleske redovito lete u Split. No prije sam putovao preko Trsta, Ancone, Ljubljane, Zagreba... Jednom zgodom me zameo snijeg u Anconi, drugi put morao sam spavati na ulici, pa me policija naganjala, treći put su me u Italiji opljačkali, četvrti sam put u Zagrebu zamalo dobio batina od navijača Dinama jer nisam htio skinuti kapu i jaknu s oznakama Torcide. Bilo je naguravanja. Svašta sam proživio zbog Hajduka! No, nisam se dao.

Zbog toga je Sean u Splitu uvijek rado viđen gost. Redovito svrati u Torcidin stožer na Starom placu, gdje s prijateljima razmjenjuje iskustva i dijeli ljubav prema bijeloj boji.

- Teško nam je svima jer Hajduk dugo nije osvojio naslov, no pravi navijači se poznaju po tome što vole klub i kad mu ne ide. Vjerujem da će uskoro biti bolje – nada se Sean.

Kakav bih ja bio navijač bez tetovaže! – kaže Sean, koji se pohvalio dvjema tetovažama.

- Na ramenu sam već odavno tetovirao Hajdukov grb uz natpis Torcida Wigan. Da se zna za koga navijam i gdje sam odrastao. Bilo je malo muke dok sam je izradio, majstor je morao dva puta popravljati plavu boju, jer mi koža ne trpi ništa plavo – našalio se Sean.

Nedavno sam dao izraditi još jednu tetovažu. Jednostavno, morao sam napraviti Torcidina Žana, lik bivšeg predsjednika Torcide Žana Ojdanića, koji sam dao izraditi na nozi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije