Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi grand slam

MAX! Donna & Anna: dva hrvatska dragulja u Melbourneu

Donna Vekić
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
14.01.2013.
u 14:44

‘Jedva čekam iskusiti svjetski teniski vrh!’, kaže Osječanka... Ivanišević: ‘Bit će čudo ako Ana i Donna ne budu u top 10!’

Sportski tjednik Max! donosi priču o dvije najveće nade hrvatskog, ali i svjetskog ženskog tenisa!

Sredina rujna, a potom i prosinac 2012. najavili su bolje dane za hrvatski ženski tenis. Osječanka Donna Vekić prvo je “pomela” konkurenciju na 220.000 dolara vrijednom turniru i privukla pažnju teniskih fanatika (ali i menadžera), a onda se, sasvim neplanirano (jer nije ni namjeravala otputovati) “ukazala” i Ana Konjuh osvajanjem Orange Bowla.

– Ako ovo nije san, onda sam u finalu – napisala je presretna Donna tih rujanskih dana na svom Facebook-profilu.

Nije osvojila, ali nema veze. Čak nije ni požurila iskoristiti formu i igrati još nekoliko turnira, već je izabrala trening.

– Postoji plan kojeg se držimo i od toga nema odstupanja – poručio je njezin trener David Felgate.

Gotovo je s juniorskim tenisom

A plan u 2013. i više je nego jasan. Proboj među prvih sto i po mogućnosti cementiranje pozicije među 50 najboljih. I te kako tamo ima mjesta za mladu hrvatsku tenisačicu.

– Spremna sam za Australian Open. Jedva čekam igrati u pravoj konkurenciji, iskusiti vrh svjetskog tenisa – poručila je Donna na web-stranici.

Doputovala je u Melbourne gdje marljivo trenira uoči početka prvog Grand Slam turnira sezone.

– Juniorski tenis je iza nje. Sada je na redu dokazivanje sa starijim djevojkama – kaže David Felgate, inače nekadašnji trener Tima Henmana.

Od Donne se ove godine puno očekuje i u nastupima za reprezentaciju.

– Fed Cup bio je jedan posebno dobar osjećaj. Igrati za svoju državu nešto je posebno i potpuno drugačije od ostalih turnira. Bilo je lijepo osjetiti to okruženje u reprezentaciji. Dobila sam veliko iskustvo, to je velik uspjeh u mojoj karijeri, ali i posebna čast za mene jer sam nastupala za Hrvatsku – rekla je Donna koja je u reprezentaciju došla na poziv Ive Majoli.

U reprezentaciji, ali i na skorašnjem Australian Openu, dosta se očekuje i od još jednog “wunderkinda”. Dubrovkinja Ana Konjuh šokirala je juniorski Tour osvajanjem turnira Eddie Herr u Bradentonu, a potom i dominacijom na glasovitom Orange Bowlu. Jasno je stoga tko će biti favorit među tenisačicama do 18 godina u Melbourneu.

Goran Ivanišević možda je bio i najjasniji:

– Ne znam što bi se moralo dogoditi da Ana Konjuh i Donna Vekić ne završe u top 10!

Za Anu će 2013. godina biti u znaku juniorskih turnira. Iako je već treća juniorka svijeta, ne treba zaboraviti da ima tek 15 godina. I zato će maksimalno motivirana igrati na juniorskim Grand Slam turnirima gdje će, jasno je, tražiti naslove.

– Cilj je biti prvi na svijetu, a poslije ćemo se polako više orijentirati na profesionalne turnire – izjavio je Mario Konjuh, Anin otac.

Posljednje naslove Ana je posvetila svojoj bolesnoj sestri.

– Bila mi je dodatna motivacija. Ali najbitnije je da je ona sada daleko bolje – kazala je mlada dubrovačka tenisačica koju je nedavno primio i predsjednik Ivo Josipović.

Lučić osvojila Australiju sa 15

Dva dragulja hrvatskog, ali i svjetskog tenisa napadaju sam vrh ove sezone. Za Anu se uskoro očekuje prvo mjesto na juniorskim listama (možda već i nakon Melbournea), dok je za Donnu svaki pomak na WTA listi – veliki pomak. Mlada Osječanka limitirana je jer ne smije igrati cijeli kalendar (jer nema još 18 godina) pa će stoga morati pažljivije birati turnire gdje će igrati.

– Kada u jednom tjednu stalno večeram jedno te isto, onda je to dobar znak jer to znači da tada pobjeđujem u serijama. Nadam se da će takvih tjedana biti što više – zaključila je Donna.

Što može Melbourne ponuditi Donni Vekić? Sjećamo se Mirjane Lučić koja je sa 15 godina osvojila Melbourne (doduše u parovima s Martinom Hingis), a i pružila je dosta velik otpor u drugom kolu tada vrhunskoj tenisačici – Ivi Majoli. Donna podsjeća na Mirjanu i snagom i te kako može konkurirati “velikim curama”. Dosta će toga ovisiti o ždrijebu...

– Sretni smo što su s nama i nova imena, nova lica. I Donna je jedna od njih – najavio ju je i Mats Wilander na glasovitom Eurosportu.

U Uzbekistanu je pokazala što može s iskusnom ekipom, no sklona je i oscilacijama i iznenađujućim porazima, što ipak treba pripisati neiskustvu, a iskustvo će doći s velikim mečevima na velikim stadionima.

Ana Konjuh? Trenutačno treća juniorka svijeta trebala bi biti velika favoritkinja na juniorskom Australian Openu, posebice ako se zna da je u polufinalu Orange Bowla pobijedila trenutačno prvoplasiranu igračicu Taylor Townsend iz Chicaga.

– Još jedna tenisačica iz Hrvatske mogla bi uskoro postati zvijezda ženskog Toura. Nakon Donne Vekić sve je uspješnija i Ana Konjuh – pisali su američki mediji nakon njezina senzacionalnog rezultata na Floridi u prosincu.

Za ljubitelje tenisa iz Hrvatske (ali i one fanatike diljem globusa) bit će jako zanimljivo prelistati ždrijebove, potražiti njihova imena na Australian Openu. Još ako bude sreće u ždrijebu, tko zna...

Ključne riječi

Komentara 1

MI
miran
07:40 15.01.2013.

"Ivanišević: ‘Bit će čudo ako Ana i Donna ne budu u top 10!’" ------------------------------------------------------------- Vece cudo ce bit ako ti pogodis!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije