Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašava Hajduk

MAX Brbić: Nikome više neće pasti na pamet što i Andrijaševiću!

'28.07.2012., Split - Odrzana glavna skupstina HNK Hajduk s.d.d. Novi predsjednik Hajduka Marin Brbic. Photo: Tino juric/PIXSELL'
Foto: 'Tino Juric/PIXSELL'
1/3
04.10.2012.
u 11:00

.- Ako nas zbog baklja izbace iz Europe, čemu onda postojanje? Navijači se moraju kontrolirati i točka - kaže Brbić

Novi broj sportskog tjednika Max donosi zanimljivu priču o Hajdukovu predsjedniku Marinu Brbiću.

Dva je mjeseca na toj funkciji, primio nas je u svom uredu zaronjen u dokumente. Briga na licu, oči su mu živnule tek kad smo spomenuli derbi Dinama i Hajduka. Prije nego što je postao predsjednik, Brbić je redovito gledao derbije.

- Puno puta bio sam na derbiju, draga mi je ona poljudska pobjeda iz 2004. kada smo u pola sata dali tri gola. A sjećam se studentskih dana iz Zagreba, prijatelj je kupio pogrešne ulaznice, smjestili smo se među Boysima i cijelu utakmicu šutjeli. Nisu nas otkrili. Dosta emotivno proživljavam utakmice, sad se predsjednički susprežem, a kod kuće pred televizorom sam puno gori. Najteže mi je gledati kad vodimo, uvijek se plašim nekoga gola u posljednjim minutama. Moj je recept dva gola što prije, pa sam onda miran.

U Maksimiru Hajduk nije na raspolaganju imaoFranka Andrijaševića. Ženio se na dan derbija s Dinamom...

- Franko me prekasno obavijestio, tek prije desetak dana. To je nepromišljena gesta, morao je drukčije postupiti kada je saznao raspored, sve se to moglo odraditi neki drugi dan. Kaznit ćemo ga, ali nećemo ga razapeti. Tek mu je 21 godina, premlad je, ali naša je poruka da to više nikomu ne smije pasti na pamet. Tko je to mogao očekivati, kad mi je rekao da se ženi, moja prva reakcija bila je “čestitam”. Ali kad mi je rekao datum...

Imate puno mladih u momčadi. Hajduk se oslonio na mladiće, igraju dečki od 20-ak godina. Hajduk je najmlađi i najjeftiniji u povijesti.

- To je put kojim Hajduk mora ići. Naravno, dva-tri klasna pojačanja su potrebna, ali naš osnovni moto mora biti stvaranje igrača.

Puno je predsjednika tako govorilo, ali čim bi došao neki novac kupovalo se zbrda-zdola.

- Nisam previše rastrošan.

Kažu da svaku kunu okrenete sedam puta prije nego što je potrošite.

- Pretjerujete malo. Nisam škrt, neće vam to ljudi reći za mene, ali u poslu jesam. Ako svjetlo nepotrebno gori, treba ga ugasiti. Pritom mislim na model ponašanja.

Dok govori o nogometu, o struci, iznimno je oprezan. Sasvim netipičan predsjednik. Brbić nije poput Maleša ili Mamića, koji obožavaju govoriti o igračima. U Hajduk je taj 51-godišnjak došao iz turizma, u Bluesanu Jake Andabaka bio je prvi operativac i puno puta kazao je da o struci ne zna gotovo ništa.

- Uđem u svlačionicu da bih čestitao igračima, ali u struku se ne miješam. Tko igra, kako igra, to je isključivo pitanje trenera, nemam ja što sugerirati. Trener kojeg izaberemo ima naše povjerenje i moramo stati iza njega u svakom pogledu. Takav je slučaj s Krstičevićem. On je veliki radnik, kapa mu do poda za sve što radi s momčadi. Ponekad se zaleti s izjavama, temperamentan je, ali ne zbog loše namjere. Ono što kaže i ja u trenutku pomislim, ali uspijem se zakočiti. U Rijeci sam, nakon onog jedanaesterca, htio pucati, ali sam to ostavio u sebi.

Vaša je akvizicija sportski direktor Sergije Krešić.

- Zadovoljan sam, vrlo je sistematičan i temeljit i napravit će dobre stvari. Malo je drugačiji, na našim prostorima nedostaje finoće, koju Krešić ima. A ima i iskustvo, viziju, ne žuri. Bolje je dva puta promisliti pa donijeti ispravnu odluku.

Iznimno je smiren, svaku rečenicu pažljivo izgovara. Što takvog čovjeka može izbaciti iz takta?

- Kad se netko ne trudi dovoljno, kad vidim da posao samo odrađuje. Ljute me nepravde, posebno ove sa sucima. Vidite da ste nemoćni, da ne možete ništa.

Hajduk je trenutačno bez utjecaja u ligi. Kako kanite vratiti pozicije?

- Samo tražimo ravnopravne uvjete i poštenu ligu. Na tome inzistiramo i borit ćemo se za to svim raspoloživim sredstvima. Nikakve nasilničke metode me ne zanimaju. Sve ćemo učiniti da vratimo povjerenje i poziciju koju je Hajduk nekad imao.

Dva mjeseca ste u predsjedničkoj fotelji. Osjećaj?

- Napeto. Dva mjeseca je bilo napeto, proveo sam ih u svakodnevnoj borbi kako bi klub ostao na nogama, borba kako ostati solventni, neblokiranog računa trajala je svaki dan. No, vjerujem da će se stvar maknuti s mrtve točke, imamo poslovni plan i strategiju s kojom ćemo povećati učinkovitost poslovne organizacije, koji ide u prilog značajnom smanjenju troškova, a nešto smo uspjeli napraviti i po pitanju povećanja prihoda. Što nam se prije odobre sredstva za saniranje dospjelih obveza to ćemo prije moći i konkretnije operacionalizirati učinkovitiji model poslovanja.

Borite se s blokadama i deblokadama, a jednim okom gledate prema Nyonu. Uskoro će stići kazna Uefe za ono što su Hajdukovi navijači priredili s Interom u Milanu. Delegatov izvještaj je poražavajući, puno je onih koji se plaše teške kazne.

- Plašim se te odluke. Optimističan sam po prirodi, ali ovaj put se baš plašim. Navijači su najveća vrijednost našega kluba, ali ponekad se moraju kontrolirati. Ako nas izbace iz Europe, čemu onda igra, postojanje. Evo, već smo platili 90.000 eura kazne, sljedeću utakmicu igramo bez publike. Moraju se smiriti, ma te baklje lijepo je vidjeti, ali ako je nešto zabranjeno, onda to treba poštovati. Želimo biti dio tog europskog kruga i ako se ne ponašamo po pravilima, izbacit će nas iz tog kruga. Cilj nam je da što prije uđemo u Europsku ligu, daj Bože i Ligu prvaka. Igranje u Europi pitanje je opstanka kluba.

A naslovi prvaka? Dinamo dominira u Hrvatskoj, Hajduk je zadnju titulu osvojio 2006. Ništa ne obećavate, i po tome niste tipičan predsjednik.

- Mogu obećati da ćemo učiniti sve da to napravimo.

Prvi korak bit će vam dobivanje kredita od 30 milijuna kuna.

- Neće biti dovoljno da riješimo sve naše probleme, ali će biti dovoljno da se pomaknemo. Uskoro će i rata od Pescare za Vukušića, imam naznake da će uskoro biti riješeno i pitanje odštete za Anasa Shrabinija. Tih 30 milijuna kuna omogućit će nam ne samo da ostanemo na nogama nego da pokrenemo i novi, učinkovitiji poslovni model.

I grad Split je nešto obećao. Gradonačelnik Kerum oteže s isplatom odobrenih 7,2 milijuna kuna.

- To je pitanje za gradonačelnika. On je ta sredstva predložio, ponudio, izglasao na Gradskom vijeću, vjerujem da će to na kraju biti u redu.

Prijeti li Hajduku stečaj?

- Neće se Hajduku dogoditi stečaj, zapravo nadam se da neće, jer ništa se ne može sa sigurnošću reći. Vidi se svjetlo na kraju tunela, izvući ćemo se, ali teška je to borba.

Nedavno ste raspisali natječaje za tri voditelja odjela.

- Neće biti lako dovesti novog ozbiljnog kandidata u klub u kojem plaća nije došla skoro pet mjeseci. Sve je super na razgovorima, ali kad me kandidat pita mogu li mu jamčiti plaću kažem da ne mogu. Ali vjerujem da ćemo to uskoro moći.

Napravili ste novu sistematizaciju radnih mjesta koju bi trebao usvojiti Nadzorni odbor. Što će biti s Radnom zajednicom, hoće li biti otkaza?

- Radna zajednica je zastarjeli pojam, ona to više neće biti. Imat ćemo marketing, logistiku, sektor financija. I, naravno, sportski sektor, on je najvažniji, od njega sve počinje i s njim sve završava. Neće biti izvršnih direktora, bit će voditelji sektora, plaće će biti znatno niže nego prije. Nemamo viška zaposlenih, u tvrtkama nikad nema viška, već ljudima treba dati posao da rade.

Posljednjih godina, točnije od preoblikovanja, Hajduk je trošio novac koji nije zaradio. Godišnji proračun bio je viši od sto milijuna kuna, prihod upola manji i zbog toga je Hajduk u financijskom minusu. Koliki budžet planirate za 2013.?

- Točno će se znati mjesečno koliko možemo potrošiti novca, budžet će se dijeliti po sektorima i svako odstupanje morat će biti detaljno elaborirano. Ne mogu precizno reći, ali Hajdukov godišnji proračun za normalno funkcioniranje iznosit će između 50 i 60 milijuna kuna. To je dovoljno, toliko možemo uprihoditi. U Hajduku se predugo trošilo više nego što se prihodovalo. Imamo dosta problema iz prošlosti, stalno me iznenade neke nove situacije...

Cijelu priču pročitajte u novom broju sportskog tjednika Max.

Komentara 1

DR
draz03
16:25 04.10.2012.

Solidan plan ali kako će riješiti dubioze ako će potrošiti koliko i uprihoduje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije