Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovječni predsjednici

Marković najstariji predsjednik u Europi

Vlatko Marković
Reuters
27.09.2010.
u 08:21

Kršni Bugojanac Vlatko Marković, vitalni 73-godišnjak lakoga koraka i, hvala Bogu, čeličnoga zdravlja najstariji je predsjednik nekog europskog nogometnog saveza.

No, Vlatko, koji je upravo poželio i četvrti mandat na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, nije funkcionar s najduljim stažem u Uefinim članicama. Čak nije ni "srebrna medalja" nakon Španjolca Villara, koji je na čelu saveza od 1988. Drugi najdugovječniji je Rumunj Mircea Sandu, čiji prvi mandat datira od 1990. godine, Šveđanin Lars-Ake Lagrell vodi savez od 1991., a Portugalac Madail od 1997. godine.

Ćiro: Svi mačori imaju 70

Kada smo jednom Ćiru Blaževića pitali bi li se kandidirao za predsjednika HNS-a, budući da je u "sudačkom vremenu" karijere, odgovor je bio na nož: "Zašto ne, pa najveći svjetski mačori imaju više od 70!" No, kad je Vlatko Marković u pitanju, njegova dob posljednje je na što bi se stavio prigovor. Da je u 12 godina svoga mandata ostvario barem jedno od svojih obećanja, danas bi mu i najveći suparnici potpisali doživotni mandat. Marković je sa strašću ulagao samo u dva projekta: u podilaženje Mamiću, te u glasačku mašineriju u Skupštini HNS-a, koja ga je do sada održavala na životu, ali ona više ne ulijeva sigurnost. Iako je nanizao impozantan broj gafova, Marković niti jednom nije podmetnuo leđa, preuzeo odgovornost i rekao "kriv sam". Na primjer, za onaj falsifikat o kampu u Tuhlju, onu komediju s postavljanjem kamena temeljca za nešto čega nikada neće biti. Mogao je i, zajedno s izbornikom Bilićem, javno se ispričati za debakl reprezentacije u kvalifikacijama za SP, barem to, kad na ostavku nije pomišljao. Za usporedbu, predsjednik Francuskog nogometnog saveza, 75-godišnji Jean-Pierre Escalettes prošloga je ljeta dao ostavku nakon sramote tricolora na SP-u. Tako bi se, recimo, trebao ponašati prvi čovjek saveza kada pritisnu afere. Ili kao predsjednik poljskoga saveza, koji je odstupio kad je na površinu izbila afera namještanja utakmica.

Kao Fidel Castro

Neki Markovićevi suparnici ipak smatraju da su i njegove godine dovoljno dobar razlog za odlazak.

– Na toj funkciji izložen je stalnome stresu. Kada čovjek prijeđe 70, mora misliti na zdravlje i prepustiti funkciju drugome. Kao, na primjer, Fidel Castro - slikovit je bio Reno Sinovčić, zaboravljajući pritom da stres i nije kategorija koja Vlatka baš prati u stopu.

Naglašeno se javlja tek zakasni li predsjednik na avion za neku egzotičnu destinaciju, koja nosi bodove za nagradne milje. Sustav natjecanja, namještaljke, sudačke prijevare... To će riješiti Zorko Srebrić.

Komentara 17

MA
maxxxx
08:45 27.09.2010.

jbt meni se čini da je najstariji u Europi uopće

SA
SI aka SI
08:51 27.09.2010.

ovo podneblje je oduvijek poznato po geslu \"jednom predsjednik- do smrti predsjednik\"

OB
-obrisani-
11:00 27.09.2010.

vidimskoj.... Da mi nije noga u gipsu,ja bih radila.... Kad ti radis....?sapunice ne gledam.... nema se sto gledati....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije