Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI DINAMOVAC:

Zidane me se jako dobro sjeća, puno je od mene naučio

Zinedine Zidane
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
07.01.2016.
u 13:08

'Kao iskusan igrač, uvijek sam bio sklon mladima, želeći im pomoći da se usavršavaju. Bilo je tako sa Zidaneom u Cannesu, Bobanom u Dinamu...'

Novi trener Real Madrida Zinedine Zidane (43) svoj igrački uzlet u juniorskoj dobi vezat će i uz nekolicinu Hrvata. Primjerice, današnji pomoćnik Arsenea Wengera u Arsenalu, tada trener francuskoga Cannesa, Mostarac Boro Primorac, prvi je 17-godišnjeg Zizoua uvrstio u seniorsku momčad. Bilo je to 1989. godine, kada je najveća zvijezda momčadi bio Marko Mlinarić. Bili su tu i Francuzi Luis Fernandez i Yannick Stopyra, Šveđanin Johnny Ekström...

Mlinka se dobro sjeća Zidaneovih početaka.

– Bio je produkt njihove škole nogometa, upravo izašao iz Cannesova internata. Sjećam ga se kao mirnog, šutljivog, povučenog, čak introvertiranog dečka, ali taj je momak pokazivao nevjerojatan igrački potencijal. Odmah se vidjelo da ima “ono nešto”, da je ekstratalentiran. Fantastična kontrola lopte, pregled igre, igračka inteligencija... No, bilo mu je tek 17 godina i nije se moglo predvidjeti da će izrasti u igrača svjetske klase – prisjeća se majstor Mlinka, jedan od najplemenitijih igrača u Dinamovoj povijesti. Čak mu je i Ćiro priznao da je najveći nogometaš kojeg je vodio u Dinamu.

Marko Mlinarić, tada 29-godišnjak, i golobradi Zizou znali su ostajati skupa poslije treninga i dodatno vježbati.

– Kao iskusan igrač, uvijek sam bio sklon mladima, želeći im pomoći da se usavršavaju. Bilo je tako sa Zidaneom u Cannesu, Bobanom u Dinamu... Zizoua sam podučavao slobodnjake. Jednom smo skupa igrali za drugu momčad u Nimesu. Prvi slobodnjak koji nam je dosuđen izveo sam ja i pogodio gredu. Sljedećeg sam prepustio Zidaneu i mladić ga je majstorski zabio – kaže Mlinka.

Preuzeo ga Asanović

Kad ste se posljednji put susreli sa Zidaneom?

– Kad je francuska reprezentacija gostovala u Zagrebu 2000. godine, došao sam na njihov trening. Želio sam pozdraviti svoje bivše suigrače, trenera vratara Martinija te Zidanea. Naravno da me se sjetio. Susret je bio srdačan, prijateljski – dodaje Mlinka, koji je 1991. godine napustio Cannes pod čudnim okolnostima.

– U toj sezoni postigao sam šest pogodaka, četiri puta asistirao, a klub me stavio na transfer-listu i bio sam prisiljen otići. Opravdali su to pomlađivanjem momčadi. Ah, ne volim otvarati stare rane...

Kad je Mlinarić otišao iz Cannesa, mentorstvo nad mladim Zidaneom preuzeo je novi Hrvat u klubu Aljoša Asanović. Koliki je rizik staviti na klupu Real Madrida tako neiskusnog trenera?, pitamo Mlinarića.

– Pa negdje mora početi i rizik je uvijek prisutan, zar ne? Čak i kad je riječ o tako karizmatičnoj ličnosti. Međutim, značaj trenera u nogometu za mene je preuveličan, on ne može biti važniji od igrača. Pogledajte Mourinha; kad je imao rezultat, onda su mu igrači bili najbolji na svijetu, a kad im je nekorektno okrenuo leđa, brzo je ostao bez posla. Trenerova najvažnija uloga je pobrinuti se za klimu, dobro ozračje u momčadi, stvoriti ambijent međusobnog uvažavanja. To je osnovni preduvjet za veliki rezultat – ističe Mlinka.

Kako ste doživjeli Kovačićeve izvedbe, naglasak na posljednjoj protiv Valencije?

– Kovačić oscilira, kao što je to činio i u Interu. Treba mu vremena za privikavanje? Ali, ima iskustvo igranja u Interu, ne bi mu privikavanje u Realu trebalo biti tako zahtjevno. Već se trebao nametnuti. Čini mi se da Mateu još nešto nedostaje da bi se potpuno izrazio kao igrač. Ili mi možda od njega previše očekujemo – zaključio je Mlinarić.

Anonimci u stožeru

Zinedineu Zidaneu na prvi trening u Madridu došlo je čak šest tisuća gledatelja. Srdačno se pozdravio sa svim igračima u svlačionici, a potom uz ovacije publike odradio prvo vježbanje. U svoj stručni stožer regrutirao je posadu s kojom je radio u Realu B: Hamidoua Msaidiea i Davida Bettonija, dvojicu nekadašnjih suigrača iz Cannesa. Valjda ova posada neće biti previše impresionirana okruženjem u kojem se iznenada našla...

– Važno je što poznajem momčad, znam igrače još otkad sam radio s Ancelottijem, ali rad je također važan. Navijačima bih poručio isto ono što sam i igračima: uzbuđenje, strast. Pokušat ćemo biti uzbudljivi i zanimljivi navijačima koji znaju puno o nogometu. Učinit ćemo se sve da ih usrećimo. Pokušat ću uspostaviti svoju igru, ali budite sigurni da će se igrači zabavljati na terenu. Važno je motivirati igrače, to je prvo na čemu ću raditi. Moj koncept je brza igra s dosta posjeda na suparničkoj polovici – istaknuo je Zidane, koji će debitirati u subotu protiv Deportiva na Bernabeuu.

Španjolci su odmah u fokus stavili i Zidaneov odnos s trenerom Barcelone Luisom Enriqueom, koji u njihovim igračkim danima nije bio idiličan. Primjerice, u madridskom Clasicu iz 2003. godine Zizou, uvijek sklon laktarenju suparničkih igrača (pravi izdanak Asanovićeve škole, nap. a.), nasadio je Barcina stopera Carlesa Puyola.

Odmah je pritrčao kapetan gostiju, naprasiti Luis Enrique i pokušao se fizički obračunati s podmuklim Zizouom. Došlo je do bliskog susreta, frcale su iskre, sijevnuli prijeteći pogledi, dečki su se ozbiljno zapjenili. Sljedeći Clasico na rasporedu je 3. travnja na Nou Campu. Valjda među trenerima neće proključati stare strasti...

>> Zidane ništa nije pokazao kao trener, Real je donio nevjerojatnu odluku!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije