Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
wimbledon

Čilić pružio odličan otpor, ali je Đoković prošao u polufinale

Čilić - Đoković
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/7
02.07.2014.
u 18:20

Novak Đoković svladao je Marina Čilića i prošao u polufinale Wimbledona.

Marin Čilić niti u desetom pokušaju nije uspio pobijediti Novaka Đokovića, ali mu je u četvrtfinalu ovogodišnjeg Wimbledona pružio najjači otpor. Natjerao je drugog tenisača svijeta da odigra i peti set, no to je bio i njegov krajnji doseg. Đoković je nakon tri sata i 24 minute igre mogao proslaviti pobjedu sa 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2 i čak 16. ulazak u polufinale nekoga od Grand Slam turnira.

Nole promijenio tenisice

Marin je na otvaranju susreta bio prilično napet pa je Đoković lako tu dionicu riješio u svoju korist. No, nakon što je na početku drugog seta spasio dvije break-prilike Čilić je zaigrao jako dobro. Dobio je drugi, a potom i treći set. Za vodstvo od 2:1 u setovima servirao je dva puta: najprije pri vodstvu od 6:5 u gemovima, a potom u tie-breaku pri vodstvu od 5:4. I zasluženo je dobio tu 13. igru jer je u njoj odigrao jako pametno.

No, u četvrtom setu Marinova igra ponovno doživljava pad. Đoković je promijenio tenisice i nije više padao tako često po terenu i nametnuo je svoj ritam. Odmah na početku petog seta oduzeo je servis našem tenisaču i to je praktično odlučilo pobjednika.

Obojica su tenisača pogodila po deset asova, no Čilić je napravio i čak šest dvostrukih pogrešaka pri serviranju (Đoković tri). Ubačaj prvog servisa iznosio mu je nedovoljnih 56 posto jer je suparnik imao 70 posto. I ukupan omjer poena – 157:131 – pokazuje da je Đoković i u ovom dvoboju bio bolji takmac. Pitanje bi bilo što bi se dogodilo da je Čilić za suparnika imao nekoga drugoga. Uvjereni smo da bi ušao u polufinale.

Đoković će u svom 16. Grand Slam polufinalu za suparnika imati Bugarina Grigora Dimitrova, koji je šokirao domaće navijače i izbacio branitelja naslova Britanca Andyja Murrayja. Bugarin je pobijedio sa 6:1, 7:6 (4), 6:2, nakon nešto više od dva sata igre. Prvi je od svih tenisača ušao u polufinale i tako ostvario svoj najbolji plasman na Grand Slam turnirima.

Dimitrov izbacio lanjskog pobjednika

Dimitrov je protiv Murrayja odigrao sjajan meč, prvi i treći set dobio je gotovo rutinski. Škot mu je priprijetio samo u drugom setu, koji je bugarski tenisač dobio u tie-breaku, ali ni tada branitelj naslova nije imao izgledniju priliku.

Da se Murray nije na pravi način uspio suprotstaviti Dimitrovu, govori i podatak da je miljenik domaće publike imao samo dvije prilike za oduzimanje suparnikova servisa od kojih je iskoristio jednu. Na drugoj strani, Bugarin je čak pet puta oduzimao početni udarac Murrayju, a imao je i osam "vinera" više od Murrayja.

Prije polufinala u Wimbledonu, najbolji plasman Dimitrova na nekom Grand Slam turniru bio je četvrtfinale na ovogodišnjem Australian Openu. U Wimbledonu mu je doseg bio drugo kolo.

Federer i Raonic u polufinalu

Švicarac Roger Federer i Kanađanin Milos Raonic drugi su polufinalni par na Wimbledonu. Federer je sa 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4 bio bolji od sunarodnjaka Stanislasa Wawrinke, dok je Raonic sa 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4) izbacio Australca Nicka Kyrgiosa. Podsjetimo, Kyrgios je bio koban za Španjolca Rafaela Nadala.

Češki polufinale kod žena

U konkurenciji tenisačica znaju se oba polufinalna para. Kanađanka Eugenie Bouchard borit će se za finale s Rumunjkom Simonom Halep, a u češkom polufinalu snage će odmjeriti Lucie Safarova i Petra Kvitova. Halep kao treća najviše je postavljena nositeljica u polufinalu.

Foto: Reuters (Ilustracija)

Tijek meča:

Kraj susreta, Đoković je u polufinalu Wimbledona! Srpski tenisač je slavio 1:6, 6:3 i 7:6, 2:6 i 2:6 i prošao u polufinale gdje ga čeka Dimitrov. Čilić je loše počeo, ali je onda stigao do 2:1 pa potom stao. To mu je bio 10. poraz u 10 susreta s Đokovićem. No, ovo je bio njegov najbolji meč s prvim nositeljem Wimbledona.

2:5 – Đoković je napravio još jedan break i stigao je vrlo blizu pobjede! Ima dvostruki break i sad će servirati za meč!

2:4 – Đoković je bio siguran na servisu i prebacio pritisak na Čilića koji će servirati s novim lopticama.

2:3 – Čilić je smanjio na 2:3 u petom setu.

1:2 – Čilić je osvojio prvi gem u petom meču. Sad će mu valjda biti malo lakše igrati iako je pod velikim pritiskom. Mora uzeti servis Đokoviću želi li ostati u igri za polufinale.

0:1 Nije dobro počelo! Đoković je uzeo servis Čiliću na početku odlučujućeg seta i došao do velike prednosti.

2:6 – Đoković je izjednačio na 2:2 u setovima (1:6, 6:3 i 7:6, 2:6)! Odluka tko će u polufinale će pasti u petom setu. Čilić će servirati prvi.

2:5 – Čilić je osvojio gem na svoj servis. Đoković će servirati za 2:2, no nije nevažno što bi Čilić trebao u petom setu servirati prvi.

1:4 – Prvi gem Čilića u ovom setu.

0:4 – Dvostruki break Đokovića, a onda poen na njegov servis. Čini se da će ovaj meč otići u peti set.

0:3 – Evo i 3:0 za srpskog tenisača. Čilić je pao i to primjetno, teško je čitavi meč držati visoku razinu. Valjda će se vratiti.

0:2 – Đoković je zadržao vodstvo u četvrtom setu. Čilić je imao jednu break loptu, imao je 30:40, no nije uspio izjednačiti. Meč traje više od dva i pol sata.

0:1 – Đoković je četvrti set otvorio breakom. Točnije, Čilić mu je to svojim pogreškama poklonio.

Čilić vodi 2:1 u setovima (1:6, 6:3 i 7:6)! Izgubljeni set na svoj servis kod 6:5 nije uzdrmao Čilića! Odlično je odradio tie-break, poveo 5:3, a onda s dva poena na svoj servis osigurao set. Bravo za Marina, neka samo nastavi ovako!

Đoković se vratio – 6:6. Čilić je napravio previše pogrešaka i nije uspio doći do 2:1. Zanimljiva situacija dogodila se u prvom poenu gema. Čilić je dirao mrežu i poen je dobio Đoković. Ide se u tie-break.

Bravo za Čilića! Uzeo je servis Đokoviću, ima 6:5 i servirat će za 2:1 u setovima!

Grigor Dimitrov je u polufinalu! Bugarski tenisač je s glatkih 3:0 (6:1, 7:6 i 6:2) svladao Andyja Murrayja, lanjskog osvajača. Pobjednik ovog susreta će u polufinalu igrati s Dimitrovim.

4:4 – Bravo za Čilića. Uspio je osvojiti svoj servis kod vodstva 4:3 za Đokovića. Srpski tenisač je u ovom gemu imao četiri puta break loptu, no Čilić se uspio izvući.

2:2 Čilić je uspio doći do 2:2 iako je Đoković imao priliku za break. No, kod 30:40 je napravio pogrešku i omogućio našem igraču osvajanje gema.

2:1 (6:1, 3:6) – Adaptirao se Đoković i dozvoljava Marinu samo jedan poen. Bit će napet set.

1:1 (6:1, 3:6) – Baš kad je sve izgledalo idealno, Marinu je pala koncentracija i Đoković dolazi do 30:15, ali Čilić se nije dao, okreće na 40:30 i osvaja gem.

1:0 (6:1, 3:6) – Čilić nastavlja pritisak, imao je 30:0 i Đoković se sve više i više živcirao pa više nikako nije mogao pogoditi prvi servis. Ali nekako je došao k sebi i spriječio break. No Marinova igra sve više veseli.

3:6 (6:1, 3:6) Ovo je bio pravi test Marinovih živaca, koji je prošao s odličnim! Đoković je stigao do dva poena, pomalo i zaprijetio, ali srećom smo opet na početku, 1:1 u setovima! Igralo se 42 minute, ukupno sat i 11 minuta.

3:5 (6:1) – Napao je Čilić da završi prije servisa za set, bio je na 30:30 i poprilično naživcirao sve nervoznijeg Đokovića, ali još nedovoljno da bi griješio više no što griješi.

2:5 (6:1) – Kakva promjena u igri! Marin se više ne boji, ali još uvijek griješi gdje ne bi trebao. No unatoč tome ponovno lako osvaja gem. Dopustio je Đokoviću samo jedan poen.

2:4 (6:1) – S drugog terena dopiru glasni povici jer miljenik publike Murray traži put do polufinala. To smeta Đokoviću i Čiliću, ali ne toliko da bi stigao novi break, Đoković osvaja gem.

1:4 (6:1) – Duboke lopte i dalje su Čilićev problem, baš kao i prvi servis, ali nekako se adaptirao pa unatoč tome osvaja gem lakše no ijednom dosad, čak je i as stigao. Sad je to prednost koju treba kapitalizirati!

1:3 (6:1) – Čilić je počeo sve više pritiskati i Đoković više ne dolazi lako do svojih poena i gemova u konačnici. Ponovno je Čilić imao 30:15, potom i prednost kod 40:40, a Đoković sve češće griješi. Napokon break lopta, prva i odmah iskorištena.

1:2 (6:1) – Došao je Marin do zraka, iako Đoković vrši pritisak i nije bilo bez muke. Ponovno 40:40 i borba za svaki poen jer servis i dalje ne služi kako bi trebao služiti.

1:1 (6:1) – Dobio je na samopouzdanju Marin i počeo napadati, bodriti samog sebe i čini se da se možda ipak nešto pomiče na bolje. Osjetio je to i Đoković pa su uslijedile pogreške koje dosad nismo vidjeli. No nakon 0:30 i 40:40 svejedno je osvojio gem. Ipak, glavno da se nešto pozitivno počelo događati s Čilićeve strane.

0:1 (6:1) – Čilić je prvi na servisu i ništa se nije promijenilo, svaki malo žešći pritisak Đokovića "izvuče" pogrešku od Čilića. Čak ni već dobivene poene nije uspio dobiti, ponovno je imao dvostruku pogrešku, ali svejedno je uspio stići do gema i to je pozitivno.

6:1 (6:1) – Čilić je imao 30:15 na Đokovićev servis, ali do breaka nije stigao. Sve u svemu, bio je ovo brz i lak set za Đokovića, završen u 29 minuta, kao neki sparing susret, a ne četvrtfinale Wimbledona.

5:1 – Osjeti se da Čilić nema potrebnu razinu igre da bi u ovim trenucima parirao Đokoviću, ali jasno je i da Čilić može mnogo više od prikazanog. Previše griješi, teško dolazi do poena, servis mu još nije proradio i morat će doći k sebi vrlo brzo želi li izbjeći i deseti poraz, a blizu je jer Novak je na pragu prvog seta, posljednji poen dobio je nakon dvostruke pogreške Čilića.

4:1 – Drugi tenisač svijeta nije se dao smesti, odmah je stigao 40:0, ali tada su nastupili problemi. Đoković je stigao do pet neprisiljenih pogrešaka, kao i Čilić, pa je naš tenisač došao do 30:40 da bi zatim stigao as i novi gem za Đokovića.

3:1 – Napokon je Marin došao k sebi i ostavio Đokovića na jednom poenu u gemu koji je poprilično lako i uvjerljivo osvojio.

3:0 – Čilić je malo došao k sebi i osvojio dva poena u trećem gemu, ali Đoković se nije dao iznenaditi.

2:0 – Marin je odmah izgubio servis, previše griješi i vidi se da je nervozan iako nema što izgubiti. Đoković to sjajno koristi i na startu ima sjajnu prednost.

1:0 – Đoković je već dva puta zatražio provjeru poena, jednom je bio u krivu, jednom je bio u pravu i nakon tog okreće na 30:40 i prijeti prvim breakom.

1:0 – Čilić na svom servisu čini veliku pogrešku i ostaje bez poena koji je trebalo lako okrenuti u svoju stranu. Čini se nervozan pa odmah nakon toga čini i pogrešku na servisu, ali dolazi do poena i 15:15 je.

1:0 – Đoković je lako stigao do prvog gema, nije izgubio niti poen.

0:0 – Na servisu je prvi Novak Đoković i odmah dolazi do 15:0.

Zagrijavanje je završilo, sve je spremno za početak dvoboja! Vrijeme je odlično, 22 stupnja, nema crnih oblaka niti ikakve naznake kiše.

Pratite uživo na našem portalu tijek dvoboja između Marina Čilića i prvog nositelja Novaka Đokovića. Statistika, nažalost, ne ide na ruku našem najboljem tenisaču jer u dosadašnjih devet susreta svaki je put pobijedio Srbin, tako da je jasno tko je favorit. No Goran Ivanišević ipak je unio nešto novo u Čilićevu igru i svi navijači imaju se pravo nadati velikom iznenađenju.

>> Čilić: Mogu igrati protiv Novaka; Đoković: Radujem se meču

Komentara 55

MA
matan91
15:00 02.07.2014.

Samo pumpajte narod ovakvim nerealnim člancima. Tip je bolj igrač od Marina ito je istina, sve ostalo spada u sferu iznenađenja.

SN
sa-nja
14:50 02.07.2014.

Pa dajte, molim vas, 9:0 je u medjusobnim susretima za Djokovica. Dobro je biti optimista, ali protiv Djokovica mu nece pomoci ni gospa iz rodnog mu Medjugorja.

TP
Tihomir Prdež
15:12 02.07.2014.

Ubi ga Srbin u ovom setu, ako tako nastavi morat će u Hag

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije