Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČILIĆEV USPON

Marin je već osmi, a do kraja godine mogao bi dodatno napredovati

Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.10.2014.
u 10:10

Ako Berdych i Raonić ovaj tjedan ne osvoje turnire, Čilić će osigurati Masters...

Ono što se vidjelo po igri i osvojenim trofejima (ove godine tri, među kojima i US Open), sad se iskazalo i na ATP listi. Marin Čilić od ponedjeljka je osmi tenisač svijeta (prestigao je Miloša Raonića), što mu je najbolji plasman u karijeri. Znači da nikad nije bio bolje plasiran (dosad je to bilo deveto mjesto iz veljače 2010. godine). A prostora za njegov napredak ima još jer je na listi koja bilježi samo ovogodišnje rezultate 26-godišnji Međugorac na šestom mjestu! I brani samo 45 bodova s turnira u pariškom Bercyju (ovaj tjedan Marin je u Moskvi, a nakon toga nastupit će u Valenciji).

Čilić zasad iza Ančića

Zapravo, ako Čeh Tomaš Berdych i Kanađanin Miloš Raonić ovaj tjedan ne osvoje turnire u Stockholmu i Moskvi, Čilić će i formalno osigurati nastup na završnom turniru osmorice najboljih tenisača u Londonu (od 9. do 16. studenoga). I nakon svega mogao bi do kraja godine ući i u top pet, što bi ga uvrstilo u sam vrh hrvatskog tenisa. Najbolji plasman dosad je od naših ostvario Goran Ivanišević (bio je drugi), potom Ivan Ljubičić (treći), pa Iva Majoli (četvrta). Bolji od Čilića zasad je samo još Mario Ančić koji je u jednom trenutku bio sedmi tenisač na svijetu.

Čilićev je napredak najgrandiozniji, no veseli i skok još nekih naših tenisača i tenisačica. Kako smo i najavljivali, Dubrovčanka Ana Konjuh prvi je put, i to sa 16 godina i devet mjeseci, ušla u top 100. Točno je stota, što znači da je u tjedan dana skočila za 13 mjesta.

Najbolje plasmane u karijeri bilježe i 17-godišnji Borna Ćorić, koji je stigao do 122. mjesta ATP liste (+17) i sada je četvrti hrvatski tenisač (iza Čilića, Karlovića na 30. i Dodiga na 86. mjestu), 25-godišnji Ante Pavić je 132. (+3), a 21-godišnji Duje Kekez 453. (+21) na svijetu.

Na listi igrača do 21 godine, koja zorno pokazuje perspektivu pojedinaca i nacija, također sjajno stojimo. Borna Ćorić je peti iako ima samo 17 godina (prvi je četiri godine stariji Austrijanac Thiem), Mate Delić (21) je deveti, Mate Pavić (21) 60., a Duje Kekez (21) 75. na svijetu. U ženskoj konkurenciji najbolje plasirana mlada Hrvatica je Donna Vekić (18 godina) na 17. mjestu iako WTA Tour još uvijek kao Hrvaticu vodi i Ajlu Tomljanović (21) koja je na 12. mjestu. Ana Konjuh (16) na 24. je poziciji.

U borbi za najdražeg

Ali ispred nje, kao ni ispred Borne Ćorića, nema mlađih suparnika, što samo potvrđuje kakve teniske bisere mi imamo.

No vratimo se Čiliću. Osvajač US Opena u konkurenciji je za najdražeg tenisača godine koji se bira na službenoj internetskoj stranici ATP Toura. Biraju čitatelji portala, pa i hrvatski ljubitelji tenisa mogu pogurati naše predstavnike. Čilića u pojedinačnoj, a Ivana Dodiga i Brazilca Marcela Mela u konkurenciji parova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije