Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINO MANSOUR (19) - PRVAK KOJI JE ODUSTAO

Mansour: Što će mi milijuni?

'05.11.2010. Zagreb, Hrvatska - Dino Mansour, boksac koji je prekinuo uspjesnu karijeru radi studija. Bavi se zastitom bilja. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
07.11.2010.
u 23:08

Janica Kostelić i Barbara Jelić zaključile su svoje velike sportske karijere sa 24 godine i šokirale naciju. Svi su govorili da je šteta, da su mogle još dominirati svijetom, no one su htjele otići na vrhuncu i tu im se nema što prigovoriti

No, što reći kada netko tko je mogao biti velik, "iz čista mira" ode iz sporta sa samo 19 godina. Netko tko je toliko obećavao. A upravo to je učinio juniorski teškaški europski prvak u boksu Dino Mansour, momčina od 197 cm i 110 kg.

"Moraš doći, imam jako zanimljivu temu", stajalo je u pozivu koji je novinarima uputio Leonard Pijetraj, Mansourov trener. Nismo niti pomislili da je riječ o oproštaju od vrhunskog sporta.Što to mora ponukati na prekid mladog sportaša da se ostavi onoga što bi mu moglo donijeti svjetsku slavu? Dino nas uvjerava da to nije bolest, da nisu niti roditelji, djevojka, već samo on.

- Taj pritisak koji je rastao uoči borbi i natjecanja nagomilavao se i rušio mi volju. Trener mi je rekao da mi se nije pametno nečim tako opasnim baviti nisam li u tome 100 posto. A ja sam bio tek 50 posto. Pitali smo ga je li ikad pomislio na to da je odlaskom iz boksa ispustio priliku zaraditi milijune dolara, koliko dobivaju najbolji svjetski profesionalci.

- Ja vam ne idem za parama. Moja obitelj ima koliko nam treba za ugodan život. Iznajmljujemo dva lokala i imamo podstanare.

Na tulumima crna ovca

Dinov otac je Sirijac Abdul-Malek, koji je slučajno ostao u Hrvatskoj. Krenuo je studirati negdje na Zapad, no svratio je do prijatelja u Zagreb i tu ostao graditi karijeru inženjera petrokemije. Njegova i reakcija majke Brunele bili su mu jako važni. Baš kao i starijeg brata Danija.

- Oni su me podržali kada sam se odlučio baviti boksom i kada im nije bilo svejedno, ali i sada, kada sam se nakon četiri i pol godine odlučio boksa ostaviti.

Kome je prvom kazao za svoju odluku?

- Prvo sam rekao roditeljima. Moj veliki prijatelj i suvježbač Filip Hrgović nije mogao vjerovati. Nagovarao me da se predomislim i još uvijek se nada da ću se vratiti.

Za 18-godišnjeg Filipa reći će da je nevjerojatan i da se nada da se on neće ostaviti boksa jer je za njega rođen.

- On je veliki fanatik. Karakterniji je od mene, prvih godinu i pol je išao na glavu, sada traži distancu. On ima ono što je možda meni nedostajalo, zaluđenost boksom.

Djevojka Irma, također studentica, zacijelo je sretnija, jer sada će Dino s njom provoditi više vremena. No, to još uvijek ne znači da će se posvetiti tulumarenju da nadoknadi propušteno.

- Nisam za lude provode, u okruženju u kojem su svi urokani i pijani. Tamo ispadam crna ovca. Više sam za izlaske u kino i kazalište.

Bez boksačkih treninga i natjecanja puno više vremena će mu ostati za Agronomski fakultet.

- Počeo sam slušati drugu godinu. Usmjerio sam zaštitu bilja jer sam nešto slično usmjerio i u Srednjoj poljoprivrednoj školi, pa sam mislio da će mi uz to biti lakše baviti se boksom. Sada zaštita bilja dolazi u prvi plan. Razgovarajući s Dinom, vrtjeli smo se s pitanjima kao mačak oko vruće kaše. Zanimalo nas je zašto, prije odluke, nije razgovarao sa sportskim psihologom. Oni kažu da imaju rješenje za probleme pada motivacije.

- Ne trebam pomoć psihologa, jer ja sam htio izaći iz ovoga.

Kaže da nije razgovarao ni s Marijem Preskarom, bivšim Pijetrajevim borcem, koji je odustao zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

- Boks je sport na lošem glasu, često su mi neki liječnici, ili obiteljski prijatelji, znali govoriti da mi to nije baš najbolji izbor.

Dinu sada slijedi puno spokojniji život, bez natjecateljske nervoze, bez straha da bi mogao doživjeti nokaut ili biti ozlijeđen.

Barem ću se znati braniti

- Ne smatram ove četiri i pol godine izgubljenima. Barem ću se znati obraniti, ako to bude trebalo. Nastojat ću se svaki dan baviti nečim. Ne mogu ja s ovom težinom sjediti doma i gledati televiziju. Brzo bih se udebljao.

Ne smeta mu što će se vratiti u svijet anonimaca, no nije mu bilo mrsko niti biti popularan.

- Kad si popularan uvijek imaš neke benificije - ustvrdio je Dino.
 
Na praksu na ranč kod boksača Željka Mavrovića?! Zašto da ne


Budući da će sljedeće ljeto morati odraditi 320 sati prakse u nekoj biljnoj ljekarni ili na nekom poljoprivrednom gospodarstvu, predložili smo mu da to učini na eko-imanju Željka Mavrovića. Vjerujemo da ga Šaka sa Srednjaka ne bi odbila. A tko zna, možda bi mu se kroz razgovore s njim vratila želja za boksom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije