Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska bez Sp-a

Mandžukićev pečat i danas nose trojica finalista Mundijala

Mario Mandžukić
Reuters
09.07.2010.
u 07:36

Nizozemci su već svjetski prvaci: po porazima u najvažnijim utakmicama.

Ono što je Englezima 1966., to je Nizozemcima 1988. godina. Jedina kada je njihova reprezentacija nešto osvojila, EP u Njemačkoj. Još je bolje priču okrenuti: ono što su Englezima sve natjecateljske godine nakon 1966., to su Nizozemcima, u još gorem obliku, sve parne godine od 1974. do 1988. i od 1988. do danas. Poraz za porazom na velikim natjecanjima, ne zna se koji je bolniji.

Takvu konkurenciju krahova u važnim, sudbonosnim utakmicama nema nitko u Europi, po tome su Nizozemci već svjetski prvaci: finala SP-a 1974. i 1978., polufinale i sraz za 3. mjesto 1998., polufinala EP-a 2000. i 2004...

Uoči finala sa Španjolcima u Johannesburgu, Sneijderu i društvu najmanje treba podsjetnik na ovaj niz. Ali, htjeli-ne htjeli, oni će ga imati u glavi. Jer, Nizozemska i službeno u nedjelju može postati najveći gubitnik u povijesti SP-a, s tri izgubljena finala. Nijemci imaju jedno više, ali i tri svjetska naslova.

Nizozemsko prokletstvo velikih smotri još više čudi ako se zna da su njihovi treneri među najuglednijima na svijetu. Čak četvorica osvajala su europske klupske titule, Hiddink, Van Gaal, Rijkaard, Advokaat, i sva četvorica krahirala su s Oranjem. Van Gaal ih čak nije uspio ni odvesti na SP!

Nije svejedno ni mirnom čovjeku Van Marwijku, jer, osim što nikada nije vodio ovako veliku utakmicu, ni sjećanje na Del Bosquea nije najugodnije. Na klupi Feyenoorda tukao ga je s Realom u Superkupu prije osam godina 3:1.

Ne računamo li natjecanje u JAR-u, Nizozemci su na posljednja četiri SP-a čak slabiji od Hrvata. Mi barem imamo broncu, a oni ni to, jer smo im je mi uzeli. A pogledajte tu skupinu narančastih gubitnika od 1994. na ovamo: Van der Sar, De Boeri, Stam, Koeman, Bergkamp, Seedorf, Davids, Kluivert, Overmars, Van Nistelrooij...

I Hrvati mogu pronaći neku malu zadovoljštinu u nizozemskom pohodu na svjetski vrh. Uzme li Oranje nekim čudom ovu titulu, Mandžo će jednoga dana, gledajući snimku finala, pričati svojoj djeci: "Vaš tata ovome je golmanu, Stekelenburgu, za Dinamo zabio dva komada u Amsterdamu, a ovi bekovi, Van der Wiel, Heitinga, nisu me mogli uloviti ni lasom!"

Djeca će biti ponosna na oca, ali i neugodno znatiželjna:

"Tata, a zašto si onda cijeli život igrao u Dinamu?"

Komentara 8

TL
tlesko11
00:15 10.07.2010.

Ajme, Dasoviću! Ako do sad nisi zaslužio otkaz, e sad je pravo vrijeme. Odi Josipoviću ili Mesiću za savjetnika.

ŽM
Živojin Mirić-Mića
06:41 10.07.2010.

Novinar treba biti objektivan a ovaj Dasović piša uz vjetar i to već duže vrijeme. Uredniče VL-a, uruči im otkaze. Prvo Flaku a onda Dasoviću pa nek\' onda pišu bljezgarije u Modroj Lasti...

DU
Deleted user
10:21 09.07.2010.

Jao Dasovicu, daj prestani, majke ti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije