Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reportaža uoči derbija

Manchester City? Baš nas briga, živimo za crvene vragove

24.04.2013, Signal Iduna Park, Dortmund, Deutschland, UEFA Champions League, Halbfinale, Hinspiel, Borussia Dortmund (GER) vs. Real Madrid (ESP), im Bild  Juergen Klopp (Trainer Dortmund) und Jose Mourinho (Trainer Madrid)  Foto  nph / Mueller/PIXSELL
Foto: NPH/Pixsell
1/10
17.10.2016.
u 16:27

– Ovo su utakmice koje nerijetko odlučuje jedan potez, trenutačna inspiracija, hrabrost, strah, a ponekad i puka sreća – tako govori Jon Champion, uoči utakmice 8. kola Liverpool - Manchester United (21 sat) koja se igra u ponedjeljak

Teško je riječima opisati kako se osjećam. Ne mogu dočekati trenutak kada će sudac označiti početak utakmice. Susreti s Unitedom nisu tek još jedna utakmica u nizu – govori Woody Carstairs, nekada engleski reprezentativac u umjetničkom klizanju, danas trener. Ipak, bez obzira na to čime se bavio, za sebe kaže da je iznad svega navijač Liverpoola.

Najveće rivalstvo na Otoku

– Volim vjerovati da se mi, navijači Liverpoola, po svemu razlikujemo od ostalih. Između ostalog, i naša himna je posebna. Koliko je samo navijača diljem svijeta tu pjesmu prihvatilo kao svoju. Obično sve Liverpoolove utakmice gledam u društvu, ali ne i ovu. Ovu ću gledati sam, potpuno koncentriran na uspjeh – kroza smijeh kaže Woody, ali znam da se ne šali.

Njegovi prijatelji ne navijaju za Liverpool, pa dijelom i zbog toga želi biti sam u ponedjeljak navečer.

U Engleskoj, nogometnoj postojbini, ne postoji rivalstvo poput ovoga, a malo ih je i u svijetu. U subotu sam bio u Manchesteru, na utakmici Cityja i Evertona, no pubovi u centru gradu gotovo uopće niti ne mare za lokalne plave koji su taj dan igrali, već se pripremaju za najveći engleski derbi.

U okolici Picadilly stationa, središnje postaje vlaka u Manchesteru, uvijek je živo, posebno u subotu navečer. Čekajući vlak za Nottingham, svratio sam u pub u blizini i pitao Josha, najglasnijeg u društvu četvorice Unitedovih navijača, gdje će gledati utakmicu.

– Nažalost, nemamo ulaznicu, ali dobro smo se pripremili. Utakmicu ćemo gledati kod mene doma uz dosta piva. Imam osjećaj da ćemo nastaviti uspješan niz i u ovoj utakmici.

Josh je bankar u ranim četrdesetima te razmišlja slično kao i Woody s početka priče, ali naravno Unitedove navijače smatra posebnima.

– Mi smo najbolji i najglasniji, bez obzira na to što oni rekli.

Kažem mu da u Hrvatskoj postoji velika udruga navijača oba kluba.

– Pozdravljam naše dečke, a ovima drugima želim spor i bolan oporavak od poraza u ponedjeljak – poentira Josh uz odobravanje svite.

Točno 33 milje uzduž East Lancs ceste dijele dva kluba koji su do sada zajedno osvojila 87 velikih naslova, Liverpool 44, a Manchester United jedan manje. United je u posljednje dvije sezone slavio u sva četiri premierligaška susreta, no u ovom susretu brojke ne znače ništa. Englezi kažu da postoji laž, prokleta laž i nakon toga statistika i ako bi se na neku utakmicu to moglo odnositi, onda je to definitivno ova.

– Ovo su utakmice koje nerijetko odlučuje jedan potez, trenutačna inspiracija, hrabrost, strah, a ponekad i puka sreća – tako govori Jon Champion, poznati nogometni komentator, koji je do sada 11 puta bio televizijski glas iza ogleda ovih velikana.

Od Gerrarda i Suáreza – ništa

– Rijetko kada su to slabe utakmice, čak i kada je jedna momčad uvjerljivo dominantna. Sjećam se utakmica prije tri sezone kada se Liverpool borio za naslov i kad United ništa nije mogao napraviti, ali sjećam je i ogleda u kojima je Liverpool uvjerljivo gubio. Kako god bilo, gotovo nikada ove utakmice nisu dosadne.

Koliko je United bio uvjerljiv u posljednje vrijeme, govori i činjenica da je Liverpool posljednji put slavio protiv Uniteda kada su još Luis Suárez i Steven Gerrard bili u klubu. Ova dvojica su tog ožujka 2014. postigli pogotke u 3:0 pobjedi Liverpoola.

Od tog dana Manchester United je bio dominantan te je dobio 7 od posljednjih 9 ogleda. José Mourinho i Jürgen Klopp do sada su se susreli samo jednom u engleskom nogometu. Prije godinu dana Nijemac je s Liverpoolom slavio 3:1 protiv “Posebnog”, koji je tada bio na klupi Chelseaja.

Jedinu pobjedu protiv Kloppa Mourinho je proslavio u ligi prvaka s Real Madridom, kada je Klopp vodio Borussiju Dortmund. No, kako kaže Jon Champion, zaboravimo sve što je bilo jer ovo je ipak posebna utakmica. Ne znamo tko će biti bolji, niti tko će pobijediti, ali zasigurno će to biti još jedna ogledna predstava svega onoga što krasi engleski nogomet.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije