Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekadašnja velesila

Mađari su imali najinteligentniju momčad svih vremena - laku konjicu

Mađarska
Foto: Reuters/PIXSELL
26.03.2016.
u 15:26

Mađarska vlada za razvoj nogometa samo županijskim savezima godišnje ubrizga po 2,2 milijuna eura, a financijski je posljednjih godina potpomogla i gradnju brojnih stadiona i igrališta.

Hrvatska reprezentacija u subotu u Budimpešti (18 sati) testirat će snagu utakmicom s Mađarskom. Iako su proteklih 30 godina naši sjeverni susjedi bili na nogometnim marginama, i po reprezentativnim i po klupskim rezultatima, u zadnje vrijeme velikim koracima idu prema naprijed. Posljedica je to velikog ulaganja u mađarski nogomet, što potvrđuje podatak da su u posljednje četiri godine, prema programu razvoja osmišljenom u nogometnom savezu, Mađari sagradili čak 40 igrališta s umjetnom travom. Dodamo li tome i one koje većina prvoligaša ima otprije, dolazimo do brojke od gotovo 60 igrališta! Hrvatska, nažalost, o takvim brojkama može samo sanjati.

Mađari ulažu više od nas

Mađarska vlada za razvoj nogometa samo županijskim savezima godišnje ubrizga po 2,2 milijuna eura, a financijski je posljednjih godina potpomogla i gradnju brojnih stadiona i igrališta. Rezultati se već vide, jer Mađari su izborili nastup na Europskom prvenstvu u Francuskoj, što će im biti prvi nastup na EP-u nakon 44 godine.

Ljudima u svijetu prva asocijacija na hrvatski nogomet su vatreni iz 1998., a Mađari su imali još jednu puno uspješniju generaciju – popularnu laku konjicu iz 50-ih godina. Ta znamenita mađarska momčad oduševljavala je nogometni svijet, a neki smatraju da je to najbolja momčad koja je ikada igrala nogomet.

– Laka konjica, koja je većinom bila sastavljena od igrača Honveda, momčad je koja je nogomet igrala najinteligentnije dosad. Imala je Puskasa koji je proglašen najboljim strijelcem svih vremena, zabio je više od 300 golova za Real te više od 300 za Honved, a u 84 nastupa za Mađarsku postigao je 83 gola. Imala je i Kocsisa koji je svjetski rekorder po prosjeku golova za reprezentaciju, u 68 utakmica postigao ih je čak 75 – prisjetio se Miroslav Rede, koji je kao dječak skupljao lopte na utakmici Jugoslavija – Mađarska, a kao nogometaš Partizana igrao je protiv Kocsisa i još 4-5 igrača lake konjice.

Na EP nakon 44 godine

Ta fenomenalna mađarska generacija poznata je i po najvećem iznenađenju, najšokantnijem porazu na svjetskim prvenstvima. U finale SP-a 1954., uz SR Njemačku, Mađari su ušli s 34 pobjede u nizu, a tu istu Njemačku su u skupini razvalili s 8:3. Poveli su i u finalu, bilo je 2:0, no onda se dogodilo čudo u Bernu jer su Nijemci preokrenuli rezultat i pobijedili s 3:2.

Kakvo je to čudo bilo najbolje potvrđuje to što su Mađari već pripremili doček na stadionu u Budimpešti, bila su spremna i postolja na koja su trebale biti postavljene biste reprezentativaca.

Inače, moćna Mađarska u razdoblju od 1952. do 1972. osvojila je čak tri zlata te srebro i broncu na OI. Danas je nogomet opet izazvao veliko zanimanje u Mađarskoj, no sada je Mađarima za to bio dovoljan i plasman na EP poslije 44 godine. Laku konjicu ionako više nikad neće imati.

>>Izbornik Ante Čačić će u Budimpešti imati samo tri igrača na klupi

Komentara 6

BK
B Kosa
21:46 26.03.2016.

Kada je 1956 Staljin odlucijo da uvede svoju socijalisticku demokraciju, u madarsku, onda je sve otislo do vraga. Madari su bjezali i preko jugoslavije. Puskas je otisao u Real madrid.Nekoliko stotina tisuca madara je izbjeglo, neki su stigli i do australije

SV
stjepan v.
22:06 26.03.2016.

madjari danas igraju kao treca liga.

KR
krunorokomajer
10:44 27.03.2016.

Mađari su imali najinteligentniju momčad, ali prvaci svijeta u Švicarskoj bili su -Nijemci. Zašto? Imali su čeličnu volju da budu najbolji. To ih čini toliko boljima od drugih. Uvijek izvuku maksimum iz svake svoje ekipe. Svake.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije