Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CARIOCE SLAVE DOBIVANJE OLIMPIJSKIH IGARA 2016.

Lula da Silva: Mi smo donijeli srce i dušu!

'Residents celebrate after Rio de Janeiro won the bid to host the 2016 Summer Olympic Games, on Copacabana beach in Rio de Janeiro October 2, 2009.  REUTERS/Sergio Moraes (BRAZIL SPORT OLYMPICS)'
'SERGIO MORAES'
04.10.2009.
u 11:53

Sigurnosni je problem velik: u Riju se kriminal događa i na samoj Copacabani, a favele su carstva droge i prostitucije.

Copacabana, najpoznatija plaža u Rio de Janeiru, a možda i na svijetu, bila je u noći s petka na subotu pretijesna da primi sve one koji su željeli proslaviti dobivanje Olimpijskih igara 2016. godine. Sjatilo se ondje oko 100.000 ljudi, pjevalo se i plesalo, a urnebesno slavlje potrajalo je do sitnih sati sljedećeg dana.

Predsjednikove suze
– Ovo nije pobjeda pojedinca, ovo je pobjeda 190 milijuna duša, pobjeda južnoameričkoga kontinenta i cijele Latinske Amerike. Priznat ću vam jedno: da umrem ovaj tren, isplatilo mi se živjeti – u suzama je rekao brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Te rečenice izrečene u Kopenhagenu, a televizijski prenesene u Brazil, burno je pozdravilo mnoštvo na Copacabani.

Ponudio je prvi čovjek Brazila i mnoštvo razloga zbog kojih je Rio u Kopenhagenu nadmašio svoje konkurente Madrid, Tokio i Chicago.

– Ostale su zemlje došle s ponudama, a mi smo donijeli srce i dušu – pjesnički je počeo Lula, a potom je bio malo određeniji:

– Brazil više nije zemlja druge klase. Mi smo sad na razini prve klase. Svjetska je banka predvidjela da će Brazil 2016. godine biti peta gospodarska sila u svijetu.

Brazilski predsjednik skromno je odbio pohvalu da je u Kopenhagenu pobijedio predsjednika SAD-a Baracka Obamu, koji je agitirao za Chicago.

– Nisam ja pobijedio Obamu, nego je Rio nadmašio Chicago. Obama ostaje moj vrlo dobar prijatelj – kazao je.

Utemeljili ga gusari
Bilo kako bilo, sve te izjave bile su najbolja samba za carioce, koji su slavili na Copacabani, ali i u cijelom Rio de Janeiru (gradu sa 13-ak milijuna i pokrajini površinom malo manjom od Hrvatske sa 17 milijuna stanovnika).

Grad kojega čuva poznati veliki kip Isusa Otkupitelja, slavit će još nekoliko dana, a potom će se morati suočiti s nekim svojim značajkama koje su u Kopenhagenu bile uvrštene u rubriku "minusi". Tu su prije svega problemi prometne povezanosti i sigurnosti.

U Riju se kriminal događa i na samoj Copacabani i u ostalim bogatim četvrtima, a favele (divlja naselja na strminama ponad Copacabane) carstva su droge i prostitucije. Obračuni suparničkih bandi često završavaju s desecima mrtvih i ranjenih, a policija u te dijelove grada ulazi samo oklopnim kolima i u punoj borbenoj opremi.

I predsjednik MOO-a Jacques Rogge prije samog izbora spomenuo je da je "sigurnost vrlo važna", što zacijelo nije išlo u prilog Brazilcima, ali su i unatoč toj aluziji – pobijedili. Rio de Janeiro na portugalskom znači Siječanjska rijeka, ali ga nisu utemeljili Portugalci nego Francuzi. Doduše, francuski gusari, što znači da grad ima bogatu tradiciju strasti i nasilja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije