Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz tjednika Max!

Lovren ima priliku postati prvi Hrvat koji će osvojiti Englesku

Britain Football Soccer - Huddersfield Town v Liverpool - Pre Season Friendly - John Smith's Stadium - 20/7/16 Liverpool's Dejan Lovren celebrates with the Shankly Trophy at the end of the match Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
13.11.2016.
u 16:23

Liverpool nakon deset odigranih kola dijeli prvo mjesto s Manchester Cityjem i Arsenalom. I u toj utrci nije favorit, možda mu je stoga i lakše, usto se ne troši u europskim nastupima

Sportski tjednik Max donosi priču o Dejanu Lovrenu, našem reprezentativcu koji igra u Liverpoolu.

Dejan Lovren (27) na putu je ostvarenja specifičnoga dostignuća kojim se ne može pohvaliti niti jedan hrvatski nogometaš – osvojiti naslov prvaka Engleske.

Za sada izgleda obećavajuće: Liverpool nakon deset odigranih kola dijeli prvo mjesto s Manchester Cityjem i Arsenalom. I u toj utrci nije favorit, možda mu je stoga i lakše, usto se ne troši u europskim nastupima.

"Sada ili nikad"

U Liverpoolu, u kojemu naslov prvaka čekaju još od 1990. godine, kaže: “Sad ili nikad!” Premda, na šampionskom putu još je bezbroj zamki, barikada, “ježeva”, i malo tko će se usuditi prognozirati pobjednika.

No, vratimo se ipak junaku ove priče, najčešće osporavanome nogometašu, čiji se meteorski uzlet povezuje s utjecajem njemačkog trenera Jürgena Kloppa. I sam Lovren će to priznati.

– Bio sam u dobroj formi kada sam stigao i mentalno jak. U prve sam tri-četiri utakmice imao samopouzdanja i vjerovao u sebe. Jednostavno sam tražio formu od početka, od Southamptona pa do sada. Teško je igrati kada čitavoj momčadi ne ide. Kada pogriješiš, svi “skaču” na tebe. Nije to bilo baš sretno vrijeme za mene. Ljudi su odmah očekivali puno od mene jer me je klub skupo platio – kaže Lovren i onda naglašava ključni trenutak karijere.

– Sve se promijenilo kada je stigao Jürgen Klopp. Vratilo mi se samopouzdanje. S njime konstantno napredujem. Osjećam kako mogu biti bolji igrač. Razumijem navijače i nadam se da oni sada mogu razumjeti mene. Najvažnija stvar je da se igrači koji su mentalno snažni nikada ne prestaju boriti. Adam (Lallana, nap.a.), ja i još nekoliko igrača pokazalo je mentalnu snagu, uspjeli smo se vratiti.

Lovren će u Kloppu vidjeti najveći sportski oslonac u karijeri, čovjeka koji mu je pružio ruku kada mu je bilo najteže, kada je bio suočen s privatnom dramom i iz njega izvukao najbolje.

Podsjetimo, Lovren je bio veliki Liverpoolov heroj još u prošloj sezoni kada je njegov antologijski pogodak u sudačkoj nadoknadi, protiv Borussije Dortmund, donio redsima plasman u polufinale Europske lige. Bila je to Dejanova utakmica karijere, noć u kojoj je se uvrstio u legende velikoga kluba s Anfielda.

Nažalost, Liverpool i Lovren u tom natjecanju nisu uspjeli otići do kraja. Slomila ih je Sevilla u finalu.

– Klopp nije samo dobar trener već i dobar čovjek. On je perfekcionist i svatko želi biti poput njega. Kad radite s njim, želite biti savršeni tijekom treninga i pružiti sto posto na terenu. Naš trener je jako emotivan, što pokazuje u svakom trenutku treninga i utakmice. Mnoge stvari naučio sam od njega – nastavio je svoju priču Dejan Lovren, koji je kod njemačkog trenera zabetonirao svoju poziciju u prvih 11 Liverpoola.

Koliko je prisan njihov odnos, reći će i činjenica da je Klopp ljetos Lovrena promovirao u kapetana Liverpoola, u odsutnosti Jordana Hendersona. Uglavnom, njihova bajka cvjeta, a srčani Liverpool junački drži poziciju u vrhu engleskoga nogometa.

A kako su naši igrači prije prolazili u Engleskoj, tko je uopće doživio najveću slavu u domaćim natjecanjima? Prvi kojega su doslovce nosili po ulicama bio je Igor Štimac, te 1996. kapetan Derby Countyja, tada drugoplasiranoga u Championshipu (iza Sunderlanda), ali izravno plasiranoga u Premiership. Legendarnom Štimcu zbog zasluga u Derbyju uvijek su otvorena vrata ovoga kluba.

I Niko Kranjčar bio je pobjednik engleske druge lige, u dresu Queens Park Rangersa slavio je 2014. u finalu play offa protiv Derby Countyja na Wembleyju. Usto, Niko je s Portsmouthom 2008. senzacionalno osvojio engleski FA kup izbacivši na tom putu i Manchester United.

Kranjčarev rekord

Kad smo već kod Nike Kranjčara, jedan njegov engleski rekord teško će dostići čak i Dejan Lovren. Naime, Niko od hrvatskih nogometaša ima najviše nastupa u engleskoj Premijernoj ligi, čak 154 za Portsmouth, Tottenham i QPR, prvi do njega je Luka Modrić (Tottenham) sa 127, zatim slijede Vedran Ćorluka (Manchester City, Tottenham) sa 119 i Igor Štimac (Derby County, West Ham) sa 100... Dejan Lovren trenutačno je na 89 u dresovima Southamptona i Liverpoola.

Najbliži prestižnom naslovu prvaka u engleskoj Premijernoj ligi bio je 2002. godine Igor Bišćan, upravo u dresu Liverpoola. Drugoplasirani redsi na kraju su sezone za prvakom Arsenalom zaostali sedam bodova.

Prvi hrvatski doprvak u Engleskoj bio je ipak Davor Šuker, u sezoni 1999./2000. centarfor Arsenala. Topnici su tada bili drugi, što dosta dobro zvuči s obzirom na to da su na kraju prvenstva za prvakom Manchester Unitedom zaostali čak 18 bodova.

Luka Modrić s Tottenhamom nikada nije uspio biti bolje plasiran od četvrtoga mjesta, a zanimljivost je da kapetan naše reprezentacije u četiri madridske godine još uvijek nije uspio osvojiti naslov prvaka Španjolske.

No, zato Ivan Rakitić u Primeri ima stopostotan učinak u dvije sezone s Barcelonom: dva naslova prvaka zaredom, što su u ligama Petice od naših igrača ostvarili još Skoblar, Boban i Mandžukić.

Na kraju, u Kloppovu trenerskom CV-ju stoji kako već ima dva naslova prvaka s Borussijom Dortmund, iz 2011. i 2012. godine. U toj drugoj sezoni jedan od Borussijinih šampionskih protagonista bio je i Ivan Perišić, tada pojačanje iz Club Bruggea, na žalost kod Kloppa marginaliziran, s nezasluženo malom minutažom.

Za ne vjerovati: da jedan trener svjetskog kalibra ne uspije prepoznati i oploditi takav izvanserijski talent. Perišić je danas jedan od najtraženijih europskih krilnih napadača i svakako potencijal za veći klub od Liverpoola...

No, Klopp već ima jednoga hrvatskoga mezimca. I sjajno im ide! - piše sportski tjednik Max.

>>Tjednik Max! i sport Večernjeg lista pratite i na Facebooku!

Komentara 7

Avatar nula
nula
17:21 13.11.2016.

Koji travnjak ?!! Bolji je u Zapresicu i Dugopolju. Kad ce ZG dobiti stadion dostojan tog imena ?? Vatreni, zasto ne igrate u Muenchenu ili Frankfurtu ? Pa bolje bi bilo i u Sirokom Brijegu ili Mostaru.

UM
umnjak
17:16 13.11.2016.

dijeli prvo mjesto? sjedi, jedan!

DU
Deleted user
18:00 13.11.2016.

Hrvat? Da je Hrvat igrao bi za Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije