Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL U LONDONU

Losert poveo Hrvate u Olimpijske igre: Ponijele su me emocije

Olimpijske igre otvaranje  (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
27.07.2012.
u 21:25

Olimpijsku baklju na kraju ceremonije zapalio je sedam mladih britanskih sportaša

Redatelj Danny Boyle američkoj filmskoj akademiji slobodno može priložiti snimku otvaranja Olimpijskih igara. Posao u Londonu napravio majstorski, bajkovito, za pamćenje! Doslovice za Oscara, da si priskrbi još jednog nakon onog kojeg je dobio za režiju ''Milijunaša s ulice''.

Obećanje da će ''srušiti'' otvaranje iz Pekinga ispunio je. Na Olimpijskom stadionu u Londonu tri sata spektakla u jednom je dahu pogledalo 80 tisuća gledatelja i još oko četiri milijarde njih pred malim gledateljima. U njih je ''zbio'' londonsku povijest, književnost, glazbu, običaje s ''glumačkom postavom'' od 15 tisuća ljudi, stotinjak životinja i nebrojeno scenografije i posebnih efekata, a u to je sve Engleska ''ulupala'' 37 milijuna eura...

Scena koja će definitivno obilježiti londonski spektakl je iscenirano spuštanje kraljice Elizabete II. i Jamesa Bonda iz helikoptera, padobranom nasred stadiona. Nije pogriješio dovevši Rowana Atkinsona, poznatijeg kao Mr. Beana, a opća ekstaza nastala je pojavom Davida Beckhama.

Baš sve prošlo je po planu pa i dugi defile od 204 zemlje i deset tisuća sportaša. Najsvečaniji trenutak za četiri milijuna Hrvata bio je izlazak naše delegacije predvođene Venijem Losertom. Rukometni vratar koji ima dva olimpijska zlata oduševljen je krenuo tartan stazom i kao svi stjegonoše zabio barjak na brdašce na sredini. Iza njega sjajno raspoloženi bili su Balić, Alilović, Kopljar, Fantela i Marenić, Tina Erceg...

- Ponijele su me emocije, pazio sam posebno da mi se zastava ne zapetlja. To je poseban osjećaj i jedna od stvari koje ne zaboravljaš - bili su prvi dojmovi Loserta.

Zastavu Srbije nosio je Novak Đoković, Usain Bolt oduševio je plešući na čelu jamajčanske povorke, lijepa Marija Šarapova predvodila je Ruse...

>> Detaljnije o ceremoniji pročitajte u ''live-izvještaju'' niže, a velika fotogalerija najbolje će dočarati kako je doista bilo! <<

Tijek otvaranja OI u Londonu:

- Prve minute otvaranja, nakon što su zrakoplovi kraljevske flote preletjeli nebo, počele su prikazivanjem života starog britanskog sela, a uvodne riječi dao je pobjednik ovogodišnjeg Tour de Francea Bradley Wiggins. Uslijedio je prikaz industrijske revolucije, engleskog ''poklona'' svijetu.

- U samo par minuta, prikazane su mnoge crtice iz povijesti Velike Britanije. Veliki naglasak bio je na industriju željeza, a u improviziranoj tvornici nasred stadiona radnici su iskovali olimpijske krugove. Odana je počast Britancima poginulima u svjetskim ratovima, prikazana radnička klasa, žene, a u podlozi se izmijenjivala glazba Beatlesa i moderniji zvuci kao što je sountrack ''Trainspottinga''. Nekima od gledatelja oči su bile pune suza...

- U trećoj točki oduševila su još dva zaštitna znaka Otoka. Redatelj je iscenirao dolazak Jamesa Bonda i kraljice Elizabete II. na stadion helikopterom iz kojeg su se onda spustili padobranom! Kada se prava kraljica ukazala, dječji zbor otpjevao joj je ''God save the Queen''.

- Sljedeća točka posvećena je književnosti pa je kratki govor imala autorica Harryja Pottera J.K. Rowling. Na stotine kreveta razbacanih po stadionu skakutala su djeca, prikazivali su Mary Poppins i ostale likove bogate dječje književnosti, a zasvirao je Mike Oldfield.

- Stigao je i Rowan Atkisnon, odnosno Mr. Bean u sklopu točke orkestra u kojem su izveli Chariots of Fire. Naravno, niti je znao note, uhvatilo ga je kihanje, a jedan dio točke izvadio je mobitel i snimao te svirao jednom rukom.

- Kakav prekrasan prikaz glazbeno-društvenih razdoblja! Scene britanskih obitelji i mladih ljudi sve popraćeno glazbom - od 60ih do Prodigyja, kultne Enola Gay, Davida Bowieja, Queena, Blura, Rolling Stonesa... Briljantno odrađeno, sve generacije i sve subkulture popraćene!

- Nakon završne točke prvog dijela otvaranja, kreće ono što se čekalo! Na stadion ulaze sportaši... Počelo je s A - Albanija, Argentina, Američka Samoa... U međuvremenu, David Beckham krenuo je s bakljom gliserom po Temzi.

- 106 hrvatskih sportaša ušlo je na stadion. Venio Losert nije bio lažno skroman kad je govorio da su mu se noge tresle kad je čuo da će nositi zastavu. Naš rukometni vratar s trobojnicom je mahao s razvučenim osmijehom do uha do uha, a naši predstavnici iza njega bili su jednako oduševljeni. Balić i društvo, gimnastičarka Tina Erceg, sestre Zaninović, mačevalac Bojan Jovanović širom su otvorili oči za trenutak kojeg samo rijetki dožive...

- Defile je pri kraju, čeka se samo tko će zapaliti olimpijsku baklju... Kraljica Elizabeta proglasila je Igre otvorenima!

- Baklju je na stadion unio Sir Steve Redgrave, proslavljeni britanski veslač, a konstrukciju od na desetke baklji koji su se potom spojile u jednu, upalila su sedmorica mladih britanskih perspektivnih sportaša.

Ključne riječi

Komentara 31

DO
Dodatak
23:02 27.07.2012.

Ovaj komentator je po inteligenciji tu negdje s ovim otvaranjem igara u čast lučonoši. A druidsko svetište, hrast na humku....

MA
mastermind
22:40 27.07.2012.

A jada za glupu raju... Bacio sam oko i ovo ne da je glupo nego je i umobolno.... Kruha i igara, gospodaru. Tako nam je to. Dok ne pobijemo iluminate.

BL
bellator luminis
22:21 27.07.2012.

Jesu naredali piramide naokolo prosvjetljeni,ili je to možda samo slučajnost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije