Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIAN OPEN

Ljubičić nakon pet setova ispustio prvo polufinale Grand Slama u karijeri

ost-ljubo-txt.jpg
import
24.01.2006.
u 11:09

Naš najbolji tenisač Ivan Ljubičić nije uspio ući u prvo polufinale na jednom Grand Slam turniru. Njega je četvrtfinalnom meču Australian Opena zaustavio Cipranin Marcos Baghdatis. Nakon tri sata i 15 minuta igre i pet setova Cipraninu je uspjelo ono što Ljubi nije. Napomenimo da ćemo obojicu moći vidjeti na skorašnjem Zagreb Indoorsu koji počinje sljedećeg ponedjeljka.

Ljubičić - Baghdatis 4:6, 2:6, 6:4, 6:3, 3:6.

Naš prvi reket nije danas imao svoj dan. S druge strane, čini se da od legendarnog Michaela Changa nismo vidjeli ovako brze noge, kao što ih ima 20-godišnji Cipranin. Danas je vraćao nemoguće, a Ivana u prva dva seta nije služio servis. Također, cijeli meč u kontinuitetu nije igrao dovoljno čvrsto i precizno. Baghdatis je imao 2:0 u setovima, Ljubo se vratio, ali je dugokosi ciparski Grk zasluženo otišao među četiri.

Ulaskom u posljednjih osam Ljubo je napravio rezultat karijere na Grand Slamu, ali bila je to prigoda da se Cipraninu ujedno i osveti za prošlogodišnji poraz u drugom kolu, na ovom istom mjestu, te ode još korak dalje. 2005. godine Baghdatis je pobijedio sa 7:6, 6:4, 6:7, 6:2. Otišao je tada, u svom prvom nastupu u Melbourneu, do osmine finala.

Sedmi nositelj Ljubičić opet je igrao u večernjem terminu (Melbourne je 10 sati ispred Hrvatske, meč je završio oko 1 sat iza ponoći), što ga je spasilo visoke tempereture koja ovdje vlada preko dana. Bilo je "samo" 16 stupnjeva. Zato je na tribinama bilo poprilično vruće. Melbourne je, nakon Atene, najveći grčki grad, a Grci su se ponašali skoro kao da su na nogometnoj utakmici, ali tu su bili i brojni Hrvati koji su pomagali Ljubi.

Ljubičić na ovom turniru (do ovog meča) nije izgubio ni seta, dok je Cipranin u osmini finala u četiri seta izbacio drugog nositelja Andyja Roddicka. Baghdatis će u polufinalu igrati protiv Davida Nalbandiana.

Podsjetimo da u Australiji još uvijek ima naših predstavnika. Ivo Karlović u Paru s Čehom Hernychom noćas oko 3 sata (po našem vremenu) igra četvrtfinale protiv prvih nositelja, američke braće Bryan. Junior Luka Belić plasirao se u osminu finala.

LJUBIČIĆ - BAGHDATIS 4:6, 2:6, 6:4, 6:3, 3:6

1. SET
Ljubičić je prvi servirao te je bez teškoća poveo sa 1:0 u gemovima. Dobar start našeg tenisača. No, već u trećem gemu problemi. Baghdatis je došao do break prilike, a Ljubičić je uz mnogo sreće to izvukao i nakon još jedne prednosti došao do vodstva od 2:1.

U petom gemu Cipranin jer bio još bliže breaku. Imao je 0:40, ali je Ljubičić pametnom igrom preokrenuo rezultat. No, tu nije bio kraj. Baghdatis je imao još tri puta prednost. Ivan se izvukao te je poveo sa 3:2, no očito je da je Cipranin bolje ušao u meč.

Igra čvrsto, ofenzivno i precizno. Lako je došao do 3:3, dok Ljubičića ne ide prvi servis, kao da igra u drugoj brzini. No, kao da nas je demantirao u sedmom gemu kojeg je na svoj servis osvojio bez izgubljenog poena.

Dobar Ivanov servis trajao je, nažalost, samo jedan gem. U devetom gemu Cipranin je došao do 0:30, potom je bilo 30:30, ali 30:40 Baghdatis je uspio iskoristiti, povesti sa 5:4 i servirati za prvi set.

Bez teškoća je to obavio i poveo sa 1:0 u setovima. Ivan je tako izgubio svoj prvi set na ovogodišnjem Australian Openu. Statistika govori sve - osvojeni poeni na prvi servis: 63 posto Ljubičića prema 92 posto Baghdatidsa, neforsirane pogreške: 15 Ivana, 7 Marcosa. 6:4 za Baghdatisa.

2. SET
Početak drugog seta donosi sličnu priču. Cipranin odmah na početku ima 30:40. Ljubičić dolazi do izjednačenja i tek tada servira svoj prvi as. Ipak je poveo sa 1:0 u drugom setu.

No nije izdržao u trećem gemu. Baghdatis koristi kod 15:40 prvu break priliku. Ukratko, nema promjena u igri. Ako se ovako nastavi, Baghdatis će u polufinale. Ljubičić je čak imao 15:40 na Cipraninov servis, no ispustio je prednost. Semafor je pokazivao - 3:1 za Baghdatisa.

U petom gemu Ivan je na svoj servis imao 40:15, no danas odlični Baghdatis je osvojio četiri poena u nizu, stekavši tako veliku prednost u drugom setu. Prednost je i održao te je kod 5:2 još jednim odličnim servis-gemom pooveo sa 2:0 u setovima. 6:2 za Baghdatisa.

3. SET
Teškom mukom je Ljubičić osvojio prvi gem na svoj servis. Baghdatis je imao još jednu break priliku, ali ju nije iskoristio. I u trećem gemu nije išlo glatko (bilo je 30:30), ipak je poveo sa 2:1.

Tračak nade sedmi nositelj imao je u četvrtom gemu. Imao je 0:30, no nakon četiri gema Cipranina, na semaforu je bilo 2:2. Šesti gem je pokazao nekakve male pomake na bolje. No, Baghdatis je još jednom spasio nemoguće, a Ljubičić je u ključnom trenutku odigrao mlako. 3:3.

Osmi gem je donio novu mini-priliku za našeg tenisača. Imao je 15:30, ali Cipranin iz rukava vadi dva asa. Ljubo potom ima break priliku, ali je propušta. Ni drugu ne koristi. Nakon izjednačenja Baghdatis osvaja dva poena i rezultat je 4:4.

I onda, najava mogućeg preokreta. Ljubo je vodio 5:4, a servirao je Baghdatis. Konačno je naš tenisač dobro napao. Cipranina je malo stao prvi servis, a Ivanova agresija je dala rezultata - 15:40 i iskorištena prva break lopta za 2:1 u setovima. 6:4 za Ljubičića.

4. SET
Dobar početak četvrtog seta za Ljubičića. Nastavila se igra s kraja trećeg, Kada je Baghdatis počeo teže osvajati svoj servis, a Ivan lakše. U prva tri gema bez breaka, 2:1 za Ljubu. No njegova igra je u tom trenutku obećavala.

Najbolji dokaz za to vidjeli smo veću sljedećem gemu. Rezultat je bio 0:30, pa 15:40 u korist Ljubičića. Drugu je Ljubo iskoristio za vodstvo od 3:1. Važan je bio sljedeći gem u kojem je Ljubičić očuvao break. Dozvolio je potom Baghdatisu da smanji na 4:2.

Cipranin je dobio neočekivani poklon u sedmom gemu. Kod 30:30 Ljubičić je napravio dvostruku servis pogrešku. Ali je drugim servisima Ivan dobio gem za 5:2. Baghdatisu je prepustio sljedeći te je kod 5:3 servirao za peti set. Tada je 15:15 bilo sve što je Ljubičićev protivnik imao. 6:3 za Ljubičića.

5. SET
Odlučujući set Baghdatis je otvorio dobrim servis-gemom. Ljubičić je poravnao na 1:1, iako mu je protivnik imao 30:30. U trećem gemu je Ljubičić mogao ostvariti kapitalnu prednost. Ali, ispustio je 15:40. Sjajno je Baghdatis pogađao u četiri poena u nizu za 2:1. No, prvi je u petom setu popustio Ljubičić, pri rezultatu 2:1 izgubio je servis i dao veliku priliku Baghdatisu. Sve do 5:3 igrači su osvajali svoj servis. Kod 5:3 Cipranin je servirao za polufinale.

Sve što je naš tenisač imao u tom gemu je bilo 15:15. Nošen publikom i pun samopouzdanja, Baghdatis je zasluženo osvojio posljednji gem i tako ostvario rezultat karijere. 6:3 za Baghdatisa.


Ivan Ljubičić

Datum rođenja: 19. ožujka 1979.
Mjesto rođenja: Banja Luka, BiH
Visina: 193 cm
Težina: 86 kg
Igra: Desnom rukom
ATP Race ljestvica: 5. mjesto
Omjer pobjeda i poraza u karijeri: 224-168
Zarada u karijeri: 4.037.238 $


Marcos Baghdatis

Datum rođenja: 17. srpnja 1985.
Mjesto rođenja: Limassol, Cipar
Visina: 182 cm
Težina: 80 kg
Igra: Desnom rukom
ATP Race ljestvica: 23. mjesto
Omjer pobjeda i poraza u karijeri: 15-16
Zarada u karijeri: 392.011 $


Nalbandian, Henin-Hardenne i Šarapova u polufinalu

Rezultati četvrtfinala teniskog Grand Slam turnira Australian Open:
TENISAČI: David Nalbandian (ARG/4) - Fabrice Santoro (FRA) 7-5, 6-0, 6-0
TENISAČICE: Marija Šarapova (RUS/4) - Nadia Petrova (RUS/6) 7-6 (6), 6-4
Justine Henin-Hardenne (BEL/8) - Lindsay Davenport (SAD/1) 2-6, 6-2, 6-3

JUNIORI: 2. kolo: Luka Belić (HRV/13) - Nathaniel Schnugg (SAD) 6-3 6-4
Jaak Poldma (EST) - Nikola Mektić (HRV/10) 6-3 6-4

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije