Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIČANSTVEN DOČEK TENISAČA

Ljubičić: Idući finale u Hrvatskoj

cup_finale.jpg
import
Autori: Željko Janković, Ante Buškulić, Jana Peršić, A. Ajdarić
05.12.2005.
u 13:08

Nije to bio spektakl kao kada su nogometaši u metropolu donijeli broncu, rukometaši zlato, a Janica četiri olimpijske medalje. Iako je rezultat jednako vrijedan. Barem. No, radni dan, podne, čak i kiša koja se spustila upravo kad su novi junaci nacije ušli u "prvu zonu" otjerali su mnoge. Dok se kasnije u tramvaju moglo čuti i ljutito objašnjavanje:  Ma, što je to bilo na Trgu, zašto tramvaji nisu vozili? Doček? Kakav doček?

Oni koji su došli, tisuće onih koji su se zaista željeli pokloniti junacima i zahvaliti im na ugodnom vikendu ispunjenom ponosom, pripremili su, pak, jednako toplo ozračje. Šalovi i dresovi s kockastim grbom, nekoliko baklja, mnoštvo zastava... I tisuće papirića i olovaka, tisuće želja za fotografiranjem.

Eksplozija emocija
Tinejdžerice su visjele na ogradi pokušavajući mobitelom fotografirati svoje idole, starije gospođe gurale su u prvi plan djecu i trudile se šarmirati policajce da ih puste što bliže, a djeca su stidljivo gurala flomastere.

 Ma, Goran je prošao sasvim blizu nas, ali mu nije dao autogram - objašnjavao je otac svojemu prijatelju zašto mu je sinčić objesio nos.
Masa je eksplodirala u 13.13 sati kada su na pozornicu izašli teniski svjetski prvaci. Ljubičić, Ančić, Ivanišević i Karlović izmamili su frenetičan pljesak oduševljenih građana. Ivan Ljubičić, koji je iz publike dobio najveći pljesak, dao je jedno slatko obećanje:

Skandiranje Ljubi
 Za sljedeću godinu najavljujem finale Davisova kupa u Hrvatskoj! Izjava Ivana Groznog popraćena je provalom skandiranja njegova imena.

 Sve te dane bila sam preplavljena emocijama, a nakon Ljubina meča sasvim sam se ispraznila. Momci djeluju kao jedan i tek ćemo shvatiti koliko je to velika pobjeda, ravna osvajanju nogometnog svjetskog prvenstva! - govorila je potpisnica ponajvećeg hrvatskog uspjeha, osvajanja Roland Garrosa, Iva Majoli, inače jedna od rijetkih sportskih veličina koja je došla na Trg.
U sportskim krugovima raspravljalo se koji je uspjeh najveći. I dok je Iva digla ruku za tenisače, Dubravko Šimenc ipak se odlučio za nogomet.

 Teško je uspoređivati uspjehe, ali ipak mislim da je nogometna bronca najveći doseg hrvatskog sporta  rekao je Šimenc.
Saborski zastupnik i bivši košarkaš Franjo Arapović dodao je:  Očekivao sam da Ljubo završi priču, no ni nakon njegova poraza nisam sumnjao u Marija. To je velika promidžba hrvatskog sporta.

U ugodnoj šetnji Trgom, podalje od gužve, držao se nogometni kroničar Zvonimir Magdić Amigo. Zanimljivo, i on je glas dao tenisu.

 To je najveća pobjeda hrvatskog sporta, veća nego da smo bili nogometni svjetski prvaci! Inače, otkrit ću vam da je to četvrti sudar tenisača Hrvatske i Slovačke i naša četvrta pobjeda. Prethodne tri bile su 1941., 42. i 43.  rekao je Amigo, koji priprema knjigu o povijesti sporta u NDH.
A da ovaj uspjeh dijeli i cijeli svijet dokazala je jedna Parižanka omotana hrvatskom zastavom, koja se nakon 40 godina vratila u Zagreb.

Neka pati komu smeta
- Nema većeg događaja od ovog za naš konačan povratak u Hrvatsku - rekao je njezin suprug Vlatko Rimac.

Iz zvučnika grmjela je neizostavna pjesma Baruna "Neka pati komu smeta", tenisači su svoje pjevačke vještine pokazali u Gibonnijevoj pjesmi "Mi smo prvaci", a u gužvi kroz koju se mjestimice probijao miris piva bilo je i onih koji su sportsku pobjedu, eto, morali proslaviti s desnicom u zraku skandirajući "Mi Hrvati".

No, ništa nije moglo pokvariti zdušno i veličanstveno slavlje, na kojem nije zabilježen nijedan incident. Do viđenja nakon iduće medalje...


Ponos - to osjećam

VIP loža Zračne luke Zagreb bila je premala da na dočeku primi sve političare, predstavnike medija, znatiželjnike... A Ljubičić, Ančić, Ivanišević i Karlović onako umorni i iscrpljeni od slavlja prethodne noći neumorno su davali izjave, autograme... Kako bih opisao svoje trenutačno stanje? Ponos, to je najbolja riječ rekao je Ljubičić. Tek ćemo početi shvaćati što smo napravili... Uspjeli smo, zajedništvo je pobijedilo. Nadam se da je cijela nacija uživala rekao je Ančić.(S. B.)


Pilić nije došao u Hrvatsku

Izbornik Nikola Pilić nije s ostatkom momčadi doputovao u Hrvatsku, nego je iz Bratislave izravno otputovao kući u München. Kako je objašnjeno na dočeku, razlog su obiteljski i poslovni razlozi.


Doček bez incidenata

U PUZ-u su rekli kako je doček prošao bez incidenata tako da su policajci i specijalci pozicionirani na trgu i oko njega bili bez posla. No, zbunila je policijska službena procjena da je na dočeku bilo od 10 do 15 tisuća ljudi iako su neki mediji baratali brojkama od nekoliko desetaka pa i stotinu tisuća ljudi. Ipak, ovaj doček po svemu je bio skromniji od onih upriličenih rukometašima i Janici Kostelić.


Čačiću, daj nam stan!

Oduševljena je publika na Trgu bana Jelačića, osim glasnog bodrenja, simpatije prema hrvatskoj teniskoj reprezentaciji izražavala na različite načine. “Mario, oženi se za nas!”, bio je jedan od nekoliko transparenata kojim su razdragane tinejdžerice pozdravile svog idola Marija Ančića. A posebno simpatičan bio je nastup jednog dijela muške publike koja je Radimiru Čačiću iz svega glasa skandirala: “Čačiću, daj nam stan!”. (žj)


Za krađu osumnjičena Ukrajinka

Za krađu 2500 dolara i 500 eura koji su Ivanu Ljubičiću nestali iz hotelske sobe u Bratislavi, što je uočio u nedjelju navečer prije odlaska iz hotela, osumnjičena je jedna hotelska djelatnica. Riječ je o Ukrajinki koja je u hotelu “Kamila”, gdje su naši bili smješteni, radila neprijavljeno. Ivan je kazao da je taj novac posljednji put vidio u petak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije