Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Euro 2012.

Lippi: Hrvati i Španjolci već su poznati po namještanju

Marcelo Lippi
AFP
17.06.2012.
u 12:13

Balotelli je ozlijeđen i neće igrati protiv Irske. U talijanskoj reprezentaciji je igrao 10 puta, a zabio je samo jedan gol

Balotelli je ozlijeđen i neće igrati protiv Irske. U talijanskoj reprezentaciji je igrao 10 puta, a zabio je samo jedan gol. Prandelli će izmijeniti tri do četiri igrača u odnosu na momčad s kojom je istrčao protiv Španjolske i Hrvatske. Protiv te dvije momčadi Italija je zabila dva gola, jedina dva u posljednjih pet utakmica. I bez obzira na to što je malo tko držao da bi talijanska reprezentacija na ovom europskom prvenstvu mogla daleko dogurati, sada nakon utakmice protiv španjolskih prvaka mnogi komentatori podigli su rejting talijanskoj momčadi.

 

No, u Italiji u svim glasilima i na svim tv-postajama i internetskim portalima govori se gotovo isključivo o hrvatsko-španjolskoj nagodbi, odnosno da će Hrvatska i Španjolska u ponedjeljak odigrati 2-2, čime Italija ispada bez obzira s koliko golova pobjedila Irsku. Nitko se ne pita mogu li Irci u posljednjoj utakmici izvući iz sebe ponos i maksimum znanja te pobijediti ili odigrati neodlučeno s Italijom. Kao da je sigurno da će Italija slistiti Irsku, ali onda ni to neće biti dovoljno za talijanski prolaz, jer će se Hrvati i Španjolci dogovoriti za rezultat.

I iz hrvatskog i iz španjolskog tabora takvo što negiraju. To talijanski listovi i prenose, ali onda opet se nađe netko tko posumnja u ispravnost rezultata. A, ispravni rezultat bi za talijanske komentatore znači španjolsku pobjedu nad Hrvatskom.

Bivši izbornik talijanske reprezentacije, koji je osvojio Svjetsko prvenstvo 2006., ali je doživio pravi bankrot 2010., Marcello Lippi oglasio se iz Kine gdje sada trenira. Lippi kaže kako su i Švedska i Danska na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. igrali prvih 70 minuta kao lavovi. Onda u posljednjih 20 minuta su igrači na terenu shvatili da se ne trebaju toliko boriti za prolazak, dovoljno je bilo odigrati 2-2 i obje momčadi prolaze na štetu Italije. Španjolcima, koji govore kako oni nikada ne bi dogovorili rezultat utakmice, Lippi spominje kako su se u posljednjem kolu španjolskog prvenstva dvije momčadi dogovorile za rezultat i tako je iz prve lige ispao Villarreal. A Hrvati? Pa i oni su se dogovarali. Zar zagrebački Dinamo nije izgubio od Lyona 1-7 u Ligi prvaka baš koliko je Francuzima bilo potrebno za prolazak? Dakle, i Hrvati i Španjolci ne mogu govoriti kako su čiste savjesti.

 

Otuda strah od dogovorenog rezultata. Jer, ako će utakmica Španjolska -Hrvatska ići u određenom smjeru, ako će se, na primjer, dogoditi da se približe rezultatu 2-2, zar bi ga namjerno izbjegli da omoguće prolazak azzurrima?

Tu raspravu oko španjolsko-hrvatske nagodbe želi prekinuti Buffon, koji ju je, istina, prvi započeo i kada mu je spočitano kako on odlazi u kladionice, sada je na svome Facebookeu napisao: „Dosta s time. To su rasprave o zavjeri koje vode mediokriteti. Takve argumente izvlače gubitnici. Proći ćemo ako budemo pobijedili. Moramo samo vidjeti hoće li biti pravi dan za pobjedu“.

Dogovor između dviju momčadi Talijani nazivaju „biscotto“ (dva puta pečen, odnosno baškot, izraz koji se upotrebljava i u Primorju i u Dalmaciji. U Bakru su poznati baškoti, kružnice dva puta pečenog kruha.) upravo zbog dvostrukog pečenja. Odnosno zbog dogovora dviju momčadi dvostruko je pečena treća koja ispada.

A, evo i nekih statistika. Na europskim prvenstvima od ukupno 222 odigrane utakmice samo ih je pet završilo 2-2, što je 2,25 posto. Španjolska reprezentacija je u 606 odigranih utakmica 27 završila sa 2-2, što je 4,45 posto. Hrvatska reprezentacija je u 225 odigranih utakmica 15 završila s 2-2 što je 6,66 posto.

Talijanskih navijača u Poljskoj ima malo. Na utakmici sa Španjolskom bilo je samo 6.000 talijanskih navijača u odnosu na 7.500 španjolskih, a na utakmici s Hrvatskom bilo je manje od 5.000 tiffosa u odnosu na 20.000 vatrenih navijača. No, svaku utakmicu talijanske reprezentacije u Italiji preko televizije prati najmanje 15 milijuna Talijana. Predsjednik Nogometnog saveza Giancarlo Abete kaže kako odlazak Talijana na europska i svjetska prvenstva se bilježi tek u drugom dijelu prvenstva, odnosno nakon što Italija prođe skupinu i dođe u četvrtfinale. Abete ipak dodaje kako bi za reprezentativce bilo dobro kada bi ih tiffosi pratili na svim utakmicama.

Komentara 95

FL
flick
14:22 17.06.2012.

I ja sam za 2:2

DU
Deleted user
13:06 17.06.2012.

tko o ćemu talijani o poštenju u nogometu, hahahahahaha

MB
mali_bekrija
12:33 17.06.2012.

Haha, talijani nekom nešto pričaju o namještanju :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije