Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVLJENI IZBORNIK

Lino Červar otkrio najčešće minuse trenera: Oni odmah žele...

Lino Červar
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
28.02.2020.
u 12:03

Tijekom dva dana na seminaru se raspravljalo o tome kakve kvalifikacije mora imati trener u sportu, kako regulirati trenersku profesiju te kakav je i koliki socijalni utjecaj trenera

U zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn u tijeku je međunarodni sportski seminar na temu “Zašto je europskom sportu potreban vješt i kompetentan trener”. Seminar se održava u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, i prvi je od tri događaja u području sporta koja će u tijeku predsjedanja organizirati Središnji državni ured za šport.

Mozak ne zna za starost

– Trener sam 45 godina, radio sam u četiri države, vodio tri reprezentacije, osvojio sam na klupi Hrvatske deset velikih medalja. Kada sam počinjao trenersku karijeru, govorili su mi da sam premlad, kada sam vodio hrvatsku reprezentaciju od 2003. do 2010., pa od 2018. do danas govorili su mi i govorili su da sam star. Ja se pitam – pa kad je to onda bilo moje vrijeme? Mozak ne zna za starost i zato se danas osjećam kao mladić od 25 godina. Još uvijek imam vizije, ideje, još uvijek sam gladan uspjeha. Još uvijek želim biti David koji se bori protiv Golijata. Sport je za mene izazov. Istina, sve ove godine imam i imao sam oponente. Neki od njih su čak bili i moji bivši igrači. Ali, na sve to samo se nasmijem i krenem dalje – istaknuo je Lino Červar, izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

Lino Červar
1/7

Na upit koji su najčešći minusi jednog trenera, Červar je rekao:

Nestrpljivost. Svi igrači, ne samo u rukometu, nakon uspješne igračke karijere postanu više-manje treneri. No, oni odmah žele biti treneri seniorskih ekipa, reprezentacije. Jasno, tu se vrti veći novac, sponzori. Nitko ne želi biti trener mlađih kategorija jer se za taj posao ne dobiva novac. Da bi netko postao uspješan trener, treba početi od nule, od mlađih kategorija – istaknuo je Červar.

Pero Metličić, bivši rukometaš, danas mladi trener će reći:

– Nakon Linina govora nemam što reći. Šalim se, naravno. Sedam godina mi je Červar bio trener. Moram priznati da mi nije bilo lako, ali sam jako puno naučio od njega, kao i od ostalih trenera iz klubova gdje sam igrao – istaknuo je Metličić.

Trener mora biti inteligentan

Ivica Tucak, izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije, govorio je o svojim iskustvima.

– Slažem se s Červarom da nakon igračke karijere ne treba odmah uskočiti u seniorski pogon. Moja igračka karijera trajala je do 34. godine, a počeo sam prvo trenirati mlađe kategorije u Milanu. Vrhunski trener mora biti socijalno i emotivno inteligentan, a mora imati i neku svoju viziju koju će uspješno prenijeti igračaima – rekao je Tucak.

Tijekom dva dana na seminaru se raspravljalo o tome kakve kvalifikacije mora imati trener u sportu, kako regulirati trenersku profesiju te kakav je i koliki socijalni utjecaj trenera. 

>>> Pogledajte gostovanje srebrnih rukometaša Davida Mandića i Marina Šipića na Večernji TV-u

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije