Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blaž Slišković - Baka

Legendarni bivši igrač i trener Hajduka o derbiju, napetoj Prvoj HNL i sjećanjima iz karijere

Ivana Ivanovic/PIXSELL
04.12.2021.
u 22:00

- Današnji derbiji nemaju onakav naboj kakav su imali prije, pogotovo u osamdesetima kad sam bio u Hajduku kao igrač. Sigurno da navijači i današnji igrači i treneri i dalje osjete taj naboj, ali mislim da više nije onakav kakav je bio prije - smatra Baka.

Čak 18 kola morali smo čekati na derbi Dinama i Hajduka ovo sezone u Prvoj HNL, a iščekivanje je vrlo vjerojatno najveći hrvatski klupski okršaj učinilo i zanimljivijim jer trenutačno Dinamo kao treći na ljestvici ima samo bod više od četvrtog Hajduka, a Osijek i Rijeka na vrhu također nisu daleko. Već jako dugo dvoboj Dinama i Hajduka više se igra za prestiž negoli za međusobnu borbu na ljestvici, pa stoga ovaj dvoboj ima još jednu dodatnu dimenziju koja je godinama nedostajala.

 

Ušao u povijest Hajduka

Nešto više o borbi Dinama i Hajduka za prevlast na ljestvici zna legendarni bivši reprezentativac i izbornik reprezentacije Bosne i Hercegovine Blaž Slišković - Baka koji je od 1981. do 1986. bio igrač Hajduka s kojim je, između ostalog, 1984. osvojio Kup maršala Tita famoznim pogotkom iz kornera protiv Crvene zvezde, sezonu kasnije došao do polufinala Kupa Uefe te bio proglašen najboljim nogometašem Jugoslavije. Također, Baka je na Poljudu imao i trenerski angažman kad je na klupi obavio tri četvrtine posla u osvajanju posljednjeg Hajdukova naslova prvaka HNL-a 2005. godine.

- Hrvatska liga je iznimno dobra ove sezone i zato očekujem jako kvalitetan derbi koji bi mogao biti i jako važan u utrci za naslov, ne samo što se tiče bodova, nego i psihološkog stanja momčadi u nastavku prvenstva. U ovom derbiju Dinamo će biti pod većim pritiskom, a Hajduk može rasterećeno doći u Zagreb pokušati nadigravati se s plavima. Isto tako, smatram da će Dinamo zbog posljednjih rezultata imati veliki respekt prema Hajduku, a isto tako ne smijemo zaboraviti Hajdukove navijače koji će atmosferom sigurno pomoći igračima bez obzira na to što igraju na gostujućem terenu - rekao je Slišković.

Znajući da Hajduk posljednjih deset godina nije osvojio ni drugo mjesto u HNL-u, koja je najveća razlika između Hajduka danas koji se doima konkurentnim u odnosu na prošle sezone?

- Vrlo je očito da Hajduk iz utakmice u utakmicu igra sve kvalitetnije, da osvaja bodove i tamo gdje se ne bi očekivalo. Nemojmo zaboraviti da je proteklih godina Hajduku najveći problem bilo pobjeđivanje u utakmicama u kojima su tri boda unaprijed bila upisana, znali su bijeli u njima pokleknuti i onda se stvarala razlika od pet, deset pa i petnaest bodova u odnosu na Dinamo. Međutim, Dinamo je proteklih godina i u Europi i u HNL-u pokazao da je moćna i respektabilna momčad i u kakvom je god trenutačno stanju on može pobijediti u svakoj utakmici u Hrvatskoj ligi, pa tako i u ovoj s Hajdukom - iskren je bivši hajdukovac koji je 2011. službeno uvršten u najbolju postavu Hajduka svih vremena.

Kad zavirimo u prošlost Prve HNL, jasno je da nikad nakon pola odigranog prvenstva nismo imali tako izjednačenu situaciju na vrhu sa čak četiri momčadi. Osijek, Rijeku, Dinamo i Hajduk dijele samo tri boda, a vrlo je zanimljivo čuti da nogometna veličina poput Sliškovića smatra da će borba ostati tako napeta i do kraja sezone, da neće biti velikog bodovnog odvajanja kao što je to u prošlim sezonama radio Dinamo.

- Jako mi je drago vidjeti da HNL ima četiri momčadi koje se bore za naslov prvaka, i mislim da će se svi boriti za prvu, drugu i treću poziciju do samog kraja, a naravno da mi je posebno lijep osjećaj vidjeti Hajduk u toj aktivnoj borbi. Kao što i sami znate, u posljednjih nekoliko godina Hajduku je uvijek nešto nedostajalo da bi se približio vrhu, a za ovu momčad konačno objektivno možemo reći da ima sve što joj treba za prvo mjesto na ljestvici. Moram naglasiti da smatram kako između Dinama, Hajduka, Osijeka i Rijeke nema pretjeranih razlika u kvaliteti i uvijek raduje kad imate takvu situaciju na vrhu prvenstvene ljestvice, odmah je zanimljivije, za koga god navijali.

U razgovoru sa Sliškovićem smo, naravno, malo bacili pogled i na prošlost. Zanimalo nas je koji su derbiji njegova Hajduka i Dinama njemu urezani u sjećanje.

- Naravno da ćete drukčije gledati na te derbije kad ste sudionik i kad promatrate sa strane kao gledatelj, potpuno je drukčije kada ste “unutra” svakodnevno od toga kad samo gledate na TV ekranu, ali bez obzira na sve, smatram da današnji derbiji nemaju onakav naboj kakav su imali prije, pogotovo u osamdesetima kad sam bio u Hajduku kao igrač. Sigurno da navijači i današnji igrači i treneri i dalje osjete taj naboj, ali mislim da više nije onakav kakav je bio prije - smatra Baka.

 

Mlinka i ja po dva gola

Kako uspoređujete derbije iz osamdesetih kad ste bili igrač Hajduka, iz ranih dvijetisućitih kad ste bili trener te ove današnje kad igrače i trenere promatrate kao gledatelj? Koje su glavne razlike?

- U najljepšem sjećanju mi je ostao derbi u Zagrebu kad smo s Dinamom igrali 2:2, Mlinka je zabio dva gola za Dinamo, a ja sam zabio dva gola za Hajduk. Još jedna utakmica koja mi je ostala u sjećanju je kad nas je Dinamo pobijedio 2:1, a prije tog derbija bili smo među kandidatima za naslov prvaka Jugoslavije i u toj utakmici bili smo pod pritiskom pobjede. Na žalost, taj poraz nas je izbacio iz utrke za naslov prvaka i zbog toga se sjećam tog derbija, ali mora se priznati da je tada Dinamo bio bolji i zasluženo pobijedio. Eto, jedan derbi najviše pamtim po lijepom sjećanju, a jedan po tužnom, ali naravno da bih mogao izdvojiti puno lijepih trenutaka iz derbija s Dinamom, i kao igrač i kao trener - zaključio je Slišković, bivši trofejni nogometaš i trener.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
kajinx
13:33 05.12.2021.

Pozdrav Baki! Nikad zaboravljen otac Guk!

Avatar Napiši mi usne tvoje
Napiši mi usne tvoje
07:37 05.12.2021.

da,da...I pjevalo se " Dinamo i Hajduk dva su kluba bratska"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije