Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lalić: Venecijanci su prevrtljivci

25.02.2007.
u 18:33

Sociolog Dražen Lalić naziv Venecijanac uspoređuje s nazivom Bizantinac. Prema njegovu mišljenju, trener Dinama B. Ivanković, kada je za Hajdukovu upravu upotrijebio naziv Venecijanci, mislio je na to da su prevrtljivci.

– Taj naziv povezan je s političkom prevrtljivošću, ali i beščašćem u javnom životu. Naziv Venecijanci još lani prvi je upotrijebio Zdravko Mamić, a Vulić cilja u krivu metu – kaže Lalić. – Nije Ivanković mislio na odnarođenje Dalmacije nego na to da Hajdukovoj upravi ne treba vjerovati jer nisu časni ljudi – pojašnjava Lalić.

Međutim, Dinamovi čelnici trebali bi se kloniti takvih izjava jer mogu uvrijediti Dalmatince, koji su, kroz povijest, bili pod Mlečanima, a tu su i asocijacije vezane za fašističko razdoblje – kaže Lalić. Pojam Venecijanac svatko može tumačiti na svoj način, tvrdi poznati jezikoslovac Petar Šimunović. Za mediteranske narode, od Talijana preko Grka, koji su se bavili trgovinom, govorilo se da im ne treba vjerovati, pojašnjava.

– Ako je vjerovati B. Ivankoviću, on je mislio na izvorno značenje riječi Venecijanac što bi trebalo značiti prevrtljivac ili osoba kojoj ne treba vjerovati. No u tom slučaju točnije bi bilo reći Grk. Možda trener Hajduka Vulić tu izjavu doživljava teže jer je Dalmacija bila pod Mlečanima – ističe Šimunović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije